Skocz do zawartości

Piasty Novatec

16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_Lukash_*

Gosc_Lukash_*
  • Gość

Napisano 15 sierpień 2012 - 04:37

Witam wszystkich.

Czy ktoś z was urzywał miast Novatec? Co możecie o nich powiedzieć? Jak z żywotnością, szczelnością etc. Może znajcie jakieś zamienniki które warto polecić. Piasty z przedziału DT 250 do za drogie więc to odpuszczam.

Za wszelkie porady będę wdzięczny

#2 Xorlarrin

Xorlarrin
  • Użytkownik
  • 286 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 sierpień 2012 - 06:50

Dobre tajwańskie piasty. W ich cenie raczej ciężko znaleźć coś lepszego.
Tylko trzeba uważać na aluminiowe bębenki i używać do nich kaset z przynajmniej kilkoma zębatkami na pałąku.

#3 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 sierpień 2012 - 08:35

przegladnij sobie może temat , koła składane, jest poza tym tutorial o wymianach bębenków, kompatybilności ich z określonymi modelami piast .

Poza tym gdzie sie nie obejrzysz same Noavtece, choćby ja robie prawie wyłącznie koła od najtańszych po najdroższe na tych piastach - dostepność łożysk, bębenków zamiennych , minimalistyczny prosty serwis.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#4 Gosc_Lukash_*

Gosc_Lukash_*
  • Gość

Napisano 15 sierpień 2012 - 22:07

Dzięki za info.
Polecacie jakiś konkretny model, i śmiało mogę celować w Novateci, bez obaw że się posypią pod 62 kg mięsa?

Dzięki

#5 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 sierpień 2012 - 05:34

pod 100 nawet będą śmigać , coś Ty taki bojażliwy ?? to jeden z najwiekszych producentów obok Chosena piast na świecie, produkuje dla firm............. wielu , o nazwach , które same z siebie kosztują pare razy więcej.

#6 bikeservice

bikeservice
  • Użytkownik
  • 201 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 sierpień 2012 - 05:57

Tak jak SPIKIE pisze- dobre piasty, olbrzymia dostepność cześci- i co ważne są one fizycznie dostępne a nie tylko w katalogu.

#7 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 16 sierpień 2012 - 07:53

Tylko trzeba uważać na aluminiowe bębenki

w góralu mam novateca. Pada bebenek. Zwlaszcza jak rower postoii i zakreci sie tylnym kolem kolo kreci sie razem z kaseta. Przod bez zarzutu.

#8 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 sierpień 2012 - 08:16

Tylko trzeba uważać na aluminiowe bębenki

w góralu mam novateca. Pada bebenek. Zwlaszcza jak rower postoii i zakreci sie tylnym kolem kolo kreci sie razem z kaseta. Przod bez zarzutu.

To kara z brak konserwacji bębenka, prawidłowo co ok 500-1000 km powinno sie go zciągnąć ładnie wyczyścić bieżnie , zapadki itp , nasmarować i jazda .- dotyczy piast na 4, 5 łożyskach maszynowych.

Kumplowi właśnie tak padła przedwczoraj piasta - bębenek bo zero konserwacji, zero zagladania , przebieg terenowy ok 5 tysiaków, to nie wada piast , tylko brak serwisowania .

Bębenek alu ma taką samą konstrukcje jak jego zamiennik stalowy, różnią sie materiałem i wagą , więc to nie ma znaczenia, która wersja.

Konserwacja dotyczy wszystkich piast ogólnie lekkich .

#9 leslaw

leslaw
  • Użytkownik
  • 239 postów
  • Skądłódzkie

Napisano 16 sierpień 2012 - 09:53

To kara z brak konserwacji bębenka, prawidłowo co ok 500-1000 km powinno sie go zciągnąć ładnie wyczyścić bieżnie , zapadki itp , nasmarować i jazda .- dotyczy piast na 4, 5 łożyskach maszynowych.

Co 500 - 1000km rozbierać piastę? Czyli co tydzień - dwa...
To ja dziękuje za takie piasty.

#10 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 16 sierpień 2012 - 10:27

Spike miał chyba na myśli jazdę w terenie.

#11 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 16 sierpień 2012 - 13:32

Mam starego grata gorala, ktory ma 12 lat. Myje go karcherem, albo wcale go nie myje (sluzy do podjezdzania pod sklep po bulki i piwo swoje w zyicu przeszedl), nowego levela myje szczotka i woda po kazdej jezdzie w terenie gdzie bylo bloto, czyszcze i smaruje lancuch, grat ma ogormny przebieg, w blotach i we wszystkim co najgorsze i piasty no name. Nic sie z nimi nie dzieje. Jakbym jeszcze mial rozbierac piasty w A6 i czyscic co kilkaset km to juz przesada. Poza tym problem byl prawie od nowosci. Niby piasty podwojnie uszczelniane, renomowanej firmy, a taka wpadka. Ponoc wystarczy zmienic bebnek bo ma jakies gorsze lozyska.

http://www.forumrowe...novatec-nt-802/

http://www.forumrowe...luz-na-bebenku/

Piasta ma maszynowe bebenek nie maszynowe.

#12 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 sierpień 2012 - 21:22

zgadza sie terenowe .
Jano , co Ty porównujesz 4 łożyska do 2 ?? to całkiem inne piasty, juz pisałem, w 2 jest naprostszy bębenek i tanie łożyska , w 4 są porządne firmowe.

802 nie są podwójnie uszczelniane , uszczelnienia są tylko na łożyskach, jak wynika z konstrukcji piasty.

właśnie dzisiaj wymieniałem w pieście NS bebenek - pasta jest produktem Novateca pod nazwą NS.

Bębenek urwany w połowie, 3 pękniecia pod zapadkami, ale ....zatarte 2 główne łożyska, piasta nie pracowała poprawnie i szlag trafił, po wymianie łożysk, i bębenka na mocniejszy stalowy jedziemy dalej, piasta używana do konkretnego enduro/fr.

#13 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 16 sierpień 2012 - 23:23

Mam w szosie z tyłu Novateca z aluminiowym bębenkiem (NT-F 172) i zwykłą kasetę bez pająka (Sram 850) i nic złego się nie dzieje. Ale Cavendishem nie jestem, więc może dlatego.

#14 DiscoVolante

DiscoVolante
  • Użytkownik
  • 40 postów
  • SkądPolska

Napisano 10 październik 2012 - 14:33

Jako ciekawostkę napiszę, iż niedawno nabyłem tylna piastę Novatec ze stalowym bębenkiem Campy (F472SBT) i faktyczne wymiary piasty różnią się nieco od wymiarów podawanych przez producenta. W mojej piaście jest inny offset i inny rozstaw kołnierzy piasty. Widocznie w mojej piaście producent wprowadził jakąś innowacje dlatego przed budową koła lepiej wszystko dokładnie wymierzyć zeby sie potem nie okazalo ze bedziemy miec za krótkie szprychy.
Ciekawe czy ta "innowacja" bedzie miala wpływ na sztywność koła i żywotność piasty ?

#15 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 październik 2012 - 21:32

z tego co mi wiadomo Novatec w bębenkach zwiekszył ilosć nacięć bieżni od ok 2 lat , o wymiarach nic mi nie mówili, no i dlatego warto zawsze pomierzyć

#16 DiscoVolante

DiscoVolante
  • Użytkownik
  • 40 postów
  • SkądPolska

Napisano 06 listopad 2012 - 09:16

Orientuje się ktoś może czy producent dopuszcza możliwość naciągu radialnego w przedniej piaście Novatec A291 (28 otw. wersja alu) ?
Szukam informacji w necie ale nie mogę znaleźć.

#17 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 listopad 2012 - 10:17

tam sie tylko radiala robi , przy tak malym kołnierzu krzyżowanie kiepsko wygląda , ja tylko tak robie .

Dodaj odpowiedź