Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kaseta 7 rzędowa na koło 8 rzędowe...

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kabatus

Kabatus
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądKielce

Napisano 18 sierpień 2012 - 14:29

Witam, jak zamocować kasetę 7 rzędową na koło shimano rs10, które jest na 8/10 rzędową kasetę?

#2 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Napisano 18 sierpień 2012 - 15:03

Włóż dystansówkę(pierścień na bębenek) najpierw, a potem kasetę. Reszta to już bajka ;-)
Jak nie masz takiej dystansówki napisz na email - podeślę Ci gratis :lol:
PozdR!

#3 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 sierpień 2012 - 15:21

mam to napisać w poradach, ale też i napisze tutaj.

weż kasete 7 biegów, do tego podkładke od kasety 7 lub 8 biegowej - taka przekładka miedzy koronkami, oraz koronke od kasety 8 biegowej większą niż masz największą w 7 .
na bębenek załąż najpierw ten największą koronke, potem przekładka, i kasete 7 .

przy skladaniu całości, trzeba zeszlifować wystające nity w kasecie , a przekładce bolce , aby wszystko gładko razem sie skreciło.

Jeśli masz manetki na ramie to po ostanim 7 kliku masz wolny bieg i można go użyć jako 8 biegu, .

Dzisiaj tak właśnie sobie podjeżdżałem na 26 bo kasete mam do 24 tylko , piasta Novateca 162 SB..

całość dobrze skrecamy , wyregulować przerzutke i powinno działać.

z 7 mamy 8, a jeśli nie to są specjalne redukcje .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#4 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Napisano 18 sierpień 2012 - 15:37

Chylę czoła przed fachowością Spike'a Poszedłem trochę "na skróty", żeby Kabatusa pocieszyć, że da się to w ogóle zrobić :-)

#5 Kabatus

Kabatus
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądKielce

Napisano 18 sierpień 2012 - 17:01

Ale skąd ja wezmę kasetę 8 biegową? :D Jak bym miał kasetę 8 biegową to bym ją po prostu założył i nie było by żadnego problemu, więc nie rozumiem za bardzo :P

#6 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Napisano 18 sierpień 2012 - 18:13

No przecież Ci piszemy, że dawaj tam Twoją "7" tylko uwzględnij to co Ci SPIKE i ja pisaliśmy.
Do mnie już dalej tylko na PW albo email :-)

#7 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 sierpień 2012 - 19:03

Nie musisz mieć kasety 8 biegowej.
na Warsztatach rowerowych coś Ci znajdą , w sezonie sie tego troche wymienia, a ludzie zazwyczaj używają wyłącznie środkowych przełożeń więc te największe będą praktycznie nieuzywane, albo troche i nowy łańcuch śmiga.

Także ktoś z Forum może coś takiego da Ci za friko może to być nawet koronka od 9 , byle podkładka była 7/8, a to zależy jaką masz teraz kasete - stopniowanie - ile ma najwieksza koronka.

Co do mojego opisu, zrobie fotki w poniedziałek jak to hand made.
I to ma sens wtedy , jeśli przerzutka nam obsłuży dodatkwą koronke , bo jak nie to będzie nieużyteczna.

Solid, to z tymi redukcjami .... czasem nie do końca działa, potrzeba czasem coś dołozyć nawet , zależy jaki bębenek , przy starym XTR był problem, jedna redukcja i 2 cienkie podkładki, na Novatecu udało mi sie zrobić to co napisałem i jest.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

Dodaj odpowiedź