Nowy rower i dziwny szum. Kaseta?
Gosc_kapsl0k_*
Napisano 21 sierpień 2012 - 16:09
Niedawno kupiłem nowy rower (ponad tydzień temu) i gdy pedałuję to słyszę dziwny szum (a może takie charkanie). Łańcuch nie ociera się o przednią przerzutkę (co najpierw podejrzewałem, ale przerzutki zostały wyregulowane i przerzuca dobrze, bez zająknięcia), ale później lepiej się wsłuchałem i wychodzi na to, że dźwięki dochodzą gdzieś z kasety. Łańcuch czyściłem i smarowałem. Dodam, że dźwięk jest stały, ale natężenie zwiększa się wraz z prędkością. Do 20 km/h nie słychać niczego oprócz szumu opon. Dodam jeszcze, że nie ma takich problemów, gdy łańcuch przechodzi przez mniejszą tarczę z przodu, a gdy jest na większej tarczy, to natężenie tego dźwięku maleje im wyższy jest bieg.
Nie wiem o co może chodzić, a jak rower nie jest cichy, to bardzo mnie to rozprasza.
Podejrzewam tylko, że coś jest nie tak, bo nigdy nie miałem szosówki i może to normalne, ale w moim starym MTB, po nasmarowaniu łańcucha wszystko chodzi gładko i cicho, ciszej niż w szosie (w zasadzie to tylko sam szum opon słychać).
Wie ktoś jaka może być przyczyna? Do sklepu, w którym kupiłem rower mam 120 km, a przerzutki zostały wyregulowane w miejscowym serwisie.
Napisano 21 sierpień 2012 - 21:59
Napęd hałasuje również jeśli coś jest zużyte. Choć winowajcą może być przerzutka, jeśli hak, wózek lub sama przerzutka jest krzywa też może hałasować.
Gosc_kapsl0k_*
Napisano 21 sierpień 2012 - 22:43
Czyli mając łańcuch na większym blacie z przodu, z tyłu skaczesz po wszystkich kółkach?
pozdrawiam
seb
Nie. Ale natężenie dźwięku zmienia się. Np. mając bieg 2-5 hałas będzie inny niż przy 2-7.
Wg mnie to normalne, a przynajmniej tak mi się wydaje. Mam to samo na nówce Tiagrze 4600.
Też mam Tiagrę.
Napęd hałasuje również jeśli coś jest zużyte. Choć winowajcą może być przerzutka, jeśli hak, wózek lub sama przerzutka jest krzywa też może hałasować.
Hak był krzywy, ale serwisant przy regulacji naprostował. A hałas został.
Napisano 21 sierpień 2012 - 23:12
Może wózek też jest skrzywiony albo reszta przerzutki(widziałem już pokrzywione przy śrubie do haka) i hałasuje bo łańcuch na kółeczkach ma przekos.Hak był krzywy, ale serwisant przy regulacji naprostował. A hałas został.
Albo najzwyczajniej w świecie serwisant kiepsko albo w ogóle nie regulował tylnej.
Gosc_kapsl0k_*
Napisano 22 sierpień 2012 - 11:22
A serwisant regulował tylną przerzutkę i przednią, bo regulując tylną zauważył właśnie ten wygięty hak. No i poza tym wszystko chodzi, jak należy. Oprócz tego szumu.
Napisano 22 sierpień 2012 - 12:22
A czy w kołach masz łożyska maszynowe czy kulkowe? Dźwięk ustępuje jak przestajesz kręcić? Czy ten sam dźwięk pojawia się jak kręcisz kołem do tyłu i kręcisz do tyłu?
Gosc_kapsl0k_*
Napisano 22 sierpień 2012 - 13:11
Jak jesteś w stanie, to nagraj na filmik albo jakimś sprzętem, który nagrywa dźwięk w dobrej jakości. Wtedy będzie łatwiej nam wyłapać co jest nie tak. Większość z nas już na słuch wie, co wymaga poprawienia i regulacji.
A czy w kołach masz łożyska maszynowe czy kulkowe? Dźwięk ustępuje jak przestajesz kręcić? Czy ten sam dźwięk pojawia się jak kręcisz kołem do tyłu i kręcisz do tyłu?
Nagrałbym już na samym początku, ale niestety mam tylko komórkę z aparatem 2 megapiksele i nagrywa filmy baaardzo słabo. Nie wiem jakie mam łożyska.
Specyfikacja jest taka:
korby SHIMANO Tiagra (12) 4650 compact (50x34)
manetki SHIMANO Tiagra (12) ST-4600 Dual Control
przerzutka przód SHIMANO Tiagra (12) 4600 (31.8mm)
przerzutka tył SHIMANO Tiagra (12) 4600
ilość biegów 20
kaseta SHIMANO Tiagra (12) CS-4600-10 (11-25)
łańcuch KMC X10 (106 links)
hamulce SHIMANO Tiagra (12) 4600
dżwignie hamulcowe SHIMANO Tiagra (12) ST-4600 Dual Control
linki hamulcowe JAGWIRE stainless
piasty SHIMANO Tiagra (12) 4600 (32 holes)
szprychy stainless steel
obręcze KELLYS Spark 622x15 (32 holes / eyelets)
Może z tego odczytasz jakie mam łożyska.
Przy kręceniu pedałem do tyłu też dźwięk występuje, ale jest bardzo słabo słyszalny, bo wtapia się w ten naturalny dźwięk podczas kręcenia do tyłu. Jak zakręcę do tyłu kołem to tez słychać, ale wtedy dźwięk nie jest już stały, a przerywany i nie jestem do końca pewien, czy to ten sam, bo jest bardzo cichy.
Napisano 22 sierpień 2012 - 22:43
Tutaj widać, że masz piastę Shimano, czyli masz łożyska kulkowe. Jak dla mnie, to rozkręciłbym "konusa" i sprawdził dogłębnie kulki jak i smarowanie. Jeśli już będziesz rozkręcał piastę, to możesz zobaczyć co się dzieje w bębenku. Może jakiś syf się dostał.
Jeśli nie masz smykałki majsterkowicza lub nie czujesz się na siłach rozbierać piasty, to oddaj ją do serwisu. Jeśli chcesz samemu zmierzyć się z problemem, to przydatna może być strona techdocs.shimano.com.
Napisano 23 sierpień 2012 - 21:32