Jump to content

ustawienie blokow

12 replies to this topic

#1 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Posted 27 September 2008 - 10:32

Witam Was serdecznie po dlugiej przerwie. Postaram sie nadrobic zaleglosci ... w czytaniu i pisaniu. Ciagnie wilka do lasu. Zakupilem ostatnio nowe buty northwave. Udalo się idelanie dopasowac wielkosc z czym od lat zawsze mam problemy, ale ... . Przy mocowaniu blokow (look) maksymalnie jak tylko to mozliwe przesunalem je do tylu a i tak wydaje mi się teraz jakbym pedalowal "samymi palcami". Drugie moje butki SH maja otwory na sruby blokow znacznie blizej srodka stopy. Moje proby z nowymi butami i blokami byly troche dla mnie dyskomfortowe. Miałem nawet wrazenie lekiego bolu z boku kolana lewej nogi. Jak to jest w Waszym przypadku ? Co byscie poradzili ? Przyzwyczaje sie ? No tak, ale ja jezdze tez na innych rowerach w innych butach, tutaj tak, tam inaczej, nie wiem czy sie przyzwyczaje. To pierwszy dzien jazdy w tych "dziwnych" butach. Troche jestem zaskoczony.

Pzdr
Stas

#2 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 27 September 2008 - 15:27

Witaj Stas!

Jak wypada u ciebie sródstopie w stosunku do osi pedału?
Teoretycznie powinno być w jednej lini.

#3 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 27 September 2008 - 17:36

a rozmiar tych butów jest ok? generalnie oś pedalu być na równi z koscią duzego palucha. generalnie, bo to też zależy od anatomii i Twojej predyspozycji. pozdr

#4 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Posted 27 September 2008 - 19:41

Aaaaaa ... Panowie te twierdzenia akademickie :-) to ja znam doskonale. Wiem, że kosc palucha powinna byc nad osia pedału, ale ... no właśnie w praktyce bywa różnie. Chyba przyzwyczaiłem się do takiej opcji ze os pedalu mam troche blizej srodka stopy, czuje wtedy wiekszy power. A w tych nowych butkach nie jest to mozliwe juz wieksze przesuniecie blokow. I to mnie martwi. Jutro pojade drugi raz w tych butach ... ~100 km, zobaczymy - napisze. A Wy w ustawieniach blokow preferujecie to rozwiazanie akademickie ?

Malik - jesli mozna, przyszła jesien a wiec znowu kombinuje przy swoich rowerach. Mam "upatrzonego" na zime nowego ... oczywiscie Bianchi (taniutki na Xenonie) , ale ... :-((((( czerwony. To nic - jednakże ma on zamontowane blaty 50/34. Nigdy na czyms takim nie jezdzilem. Powiedz, czy to nie jest obciach ?

Taki http://www.bianchi.c...&idmaster=18837
tylko 10V tak, tak z 2006 roku ale nowy.

Panowie jak się jezdzi 50/34 ?

Pzdr
Stas

#5 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1,165 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 September 2008 - 21:18

ja mam bloki ustawione jak najbliżej czubka buta

#6 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Posted 27 September 2008 - 21:49

jak naj zgadzam sie z Malikiem , bloki mam tak samo ustawione . moj byly trener tak zarzadzil i tak ma byc . Stas 50 sie jezdzi a 34 juz nie chyba ze alpy jakies.

#7 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 posts
  • SkądGalicja

Posted 27 September 2008 - 23:03

a ja mysle że kiedys w przyszłosci zapodam 50/34 i kasete 11-23 ... ofkorz 10V

#8 Grzek

Grzek
  • Użytkownik
  • 52 posts
  • SkądLublin

Posted 28 September 2008 - 22:49

Panowie jak się jezdzi 50/34 ?

Na przełożeniu 50/19 i przy kadencji 90 jedzie się 30 km/h, 50/14 => 40 km/h, 50/12 => 47 km/h. Przy tej samej kadencji przy tarczy 53 będziesz szybciej jechał średnio o jakieś 2-3 km/h. Na tarczy 34 jechałem tylko podczas regulacji przerzutki. Nie ma w moich okolicach takich podjazdów żeby z niej korzystać. Do amatorskiej jazdy jest wystarczająca. Ale jakby zapodać kasetę 11-21 to już może dobrze wyglądać.

#9 zabbas

zabbas
  • Użytkownik
  • 52 posts
  • SkądJyvaskyla

Posted 04 October 2008 - 15:17

No właśnie. Kiedyś przeczytałem zalecenia jakiegoś trenera, że należy ustawić bloki w butach tak, by były jak najbliżej stopy. Wytłumaczenie było takie, że im bliżej palców jest blok, tym większą pracę muszą wykonywać łydki utrzymując stopy we właściwej pozycji.

#10 kajoj888

kajoj888
  • Użytkownik
  • 32 posts
  • Skądostrowiec św

Posted 10 October 2008 - 11:46

oczywiscie..... NIM BLIZEJ PALCÓW TYM BARDZIEJ PRACUJA LYDKI,,,IM BLIZEJ SRODKA STOPY TYM BARDZIEJ PRACUJA MIESCIE UD..czyli wszystko nad kolanami.. kazdy kto juz troche jezdzi powinien to zauwazyc,. ^^

#11 zabbas

zabbas
  • Użytkownik
  • 52 posts
  • SkądJyvaskyla

Posted 10 October 2008 - 12:58

No tak, ale rozchodzi mi sie o to, ze... Czy lydki spelniaja jakakolwiek inna funkcje poza stabilizacja stopy?
Bo lydki nie "pchaja" pedala na dol, to robia uda

#12 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 posts
  • SkądPTB

Posted 10 October 2008 - 15:20

Ja mam bloki prawie jak najbliżej się czubka da..ale ja mam pedały mtb w szosie chociaż nie wiem czy to jakaś różnica i pewnie od butów zależy.
Ja mam korbę 50/36 i 36 używam tylko do wypasionego podjazdu na hałde kopalnianą koło Bełchatowa;) raz w tygodniu.... Ale po górach bym ją wypróbował.

#13 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 10 October 2008 - 21:20

nie kombinuj jak cap na jesieni, tylko ustaw bloki wg zasad już tu opisanych. dasz za blisko czubka to będziesz pedałował nieefektywnie. na dodatek będą Cię boleć wlasnie łydki, lub mięśnie z przodu piszczeli. pozdr

Reply to this topic