ustawienie blokow
Started By
Gosc_Stas_*
, 27 wrz 2008 10:32
12 odpowiedzi w tym temacie
Gosc_Stas_*
Napisano 27 wrzesień 2008 - 10:32
Witam Was serdecznie po dlugiej przerwie. Postaram sie nadrobic zaleglosci ... w czytaniu i pisaniu. Ciagnie wilka do lasu. Zakupilem ostatnio nowe buty northwave. Udalo się idelanie dopasowac wielkosc z czym od lat zawsze mam problemy, ale ... . Przy mocowaniu blokow (look) maksymalnie jak tylko to mozliwe przesunalem je do tylu a i tak wydaje mi się teraz jakbym pedalowal "samymi palcami". Drugie moje butki SH maja otwory na sruby blokow znacznie blizej srodka stopy. Moje proby z nowymi butami i blokami byly troche dla mnie dyskomfortowe. Miałem nawet wrazenie lekiego bolu z boku kolana lewej nogi. Jak to jest w Waszym przypadku ? Co byscie poradzili ? Przyzwyczaje sie ? No tak, ale ja jezdze tez na innych rowerach w innych butach, tutaj tak, tam inaczej, nie wiem czy sie przyzwyczaje. To pierwszy dzien jazdy w tych "dziwnych" butach. Troche jestem zaskoczony.
Pzdr
Stas
Pzdr
Stas
Gosc_Stas_*
Napisano 27 wrzesień 2008 - 19:41
Aaaaaa ... Panowie te twierdzenia akademickie :-) to ja znam doskonale. Wiem, że kosc palucha powinna byc nad osia pedału, ale ... no właśnie w praktyce bywa różnie. Chyba przyzwyczaiłem się do takiej opcji ze os pedalu mam troche blizej srodka stopy, czuje wtedy wiekszy power. A w tych nowych butkach nie jest to mozliwe juz wieksze przesuniecie blokow. I to mnie martwi. Jutro pojade drugi raz w tych butach ... ~100 km, zobaczymy - napisze. A Wy w ustawieniach blokow preferujecie to rozwiazanie akademickie ?
Malik - jesli mozna, przyszła jesien a wiec znowu kombinuje przy swoich rowerach. Mam "upatrzonego" na zime nowego ... oczywiscie Bianchi (taniutki na Xenonie) , ale ... :-((((( czerwony. To nic - jednakże ma on zamontowane blaty 50/34. Nigdy na czyms takim nie jezdzilem. Powiedz, czy to nie jest obciach ?
Taki http://www.bianchi.c...&idmaster=18837
tylko 10V tak, tak z 2006 roku ale nowy.
Panowie jak się jezdzi 50/34 ?
Pzdr
Stas
Malik - jesli mozna, przyszła jesien a wiec znowu kombinuje przy swoich rowerach. Mam "upatrzonego" na zime nowego ... oczywiscie Bianchi (taniutki na Xenonie) , ale ... :-((((( czerwony. To nic - jednakże ma on zamontowane blaty 50/34. Nigdy na czyms takim nie jezdzilem. Powiedz, czy to nie jest obciach ?
Taki http://www.bianchi.c...&idmaster=18837
tylko 10V tak, tak z 2006 roku ale nowy.
Pzdr
Stas
Napisano 28 wrzesień 2008 - 22:49
Na przełożeniu 50/19 i przy kadencji 90 jedzie się 30 km/h, 50/14 => 40 km/h, 50/12 => 47 km/h. Przy tej samej kadencji przy tarczy 53 będziesz szybciej jechał średnio o jakieś 2-3 km/h. Na tarczy 34 jechałem tylko podczas regulacji przerzutki. Nie ma w moich okolicach takich podjazdów żeby z niej korzystać. Do amatorskiej jazdy jest wystarczająca. Ale jakby zapodać kasetę 11-21 to już może dobrze wyglądać.
Napisano 04 październik 2008 - 15:17
No właśnie. Kiedyś przeczytałem zalecenia jakiegoś trenera, że należy ustawić bloki w butach tak, by były jak najbliżej stopy. Wytłumaczenie było takie, że im bliżej palców jest blok, tym większą pracę muszą wykonywać łydki utrzymując stopy we właściwej pozycji.
Napisano 10 październik 2008 - 15:20
Ja mam bloki prawie jak najbliżej się czubka da..ale ja mam pedały mtb w szosie chociaż nie wiem czy to jakaś różnica i pewnie od butów zależy.
Ja mam korbę 50/36 i 36 używam tylko do wypasionego podjazdu na hałde kopalnianą koło Bełchatowa;) raz w tygodniu.... Ale po górach bym ją wypróbował.
Ja mam korbę 50/36 i 36 używam tylko do wypasionego podjazdu na hałde kopalnianą koło Bełchatowa;) raz w tygodniu.... Ale po górach bym ją wypróbował.