Skocz do zawartości

Zdjęcie

Giant speeder proszę o rady

13 odpowiedzi w tym temacie

#1 sts

sts
  • Użytkownik
  • 292 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 29 sierpień 2012 - 12:22

Sprzęt fotki:
https://plus.google....031003378923169

Osprzęt:

Rama Giant Speeder wykonana ze stopu Cr-Mo.
Kierownica aluminiowa Champion (254mm)
Sztyca aluminiowa (310g)(26mm)
Mostek aluminiowy (222mm)
Hamulce DIA-COMPE (waga tył z srubami 110g)
Klocki DIA-COMPE
Piasta Sachs 52/42 Japan
Obręcze: Wolber Gentelmen GTA 700
Opony 700x24c; Made in Japan Panaracer
Klamki Shimano Exage 500EX
Manetki Shimano Sis Light Action z Indexem
Przerzutki przód Shimano 600, tył Shimano 105
Korba Sakae z przełożeniem 52/42
Zębatka Shimano wolnobieg
Ilość biegów przód 2, tył 6
Pedała aluminiowe no-name (230g)
Szybkozamykacze: jakies
Siodełko: Selle Italia Turbo Triathlon (390g)

Sprzęt zakupiony po taniości (zawsze i wszędzie brak funduszy) wiec nie bic. Rower służy do 2-3max godzinnych wypadów po szosie tylko po suchym raz na dwa dni.

1. Mam problem z tylna przerzutką (12 fotka w albumie) tak jakby tylny wolno-bieg dotykał górne kółka 105 i podczas jazdy słychać jakby tarcie (głośna praca) dzieje sie tak na każdej przerzutce (taka sama odległość) sruba regulacyjna oddalenie wózka wkręcona jest już na max, jakieś sugestie?
Przerzutki działają (po wyregulowaniu według instrukcji znalezionych w sieci) w miarę płynnie.

2. Co myślicie o tych kołach? tył to wolno-bieg z tego co wyczytałem w sieci czy staroć. Jak obecne moje koła mają sie do nowych/nowoczesnych czy da coś zmiana kół na np: SHIMANO WH-R501, chodzi mi tutaj o wytrzymałość na naszych drogach, co bedzie lepsze/trwalsze obecne koła czy jakieś nowego typu?

3. Opony czy obecny stan opon (foto 6 i 9) wymaga ich wymiany? po bokach odlatują pojedyncze nitki.

Nie liczy się sprzęt tylko serce.

#2 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 29 sierpień 2012 - 13:08

Ad 1. Najlepiej wymienić wolnobieg i łańcuch na coś bardziej współczesnego.
Ten stary wolnobieg ma strasznie wysokie zęby i stąd taki efekt.

#3 sts

sts
  • Użytkownik
  • 292 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 29 sierpień 2012 - 13:28

Czy ten wolno-bieg będzie pasował (mój ma 6 rzędów):
Wolnobieg Sunrace 7-rz SZOSA MFR30 13-25T SHIMANO
plus łańcuch: Shimano CN-UG51
Czy to będzie współgrało/pasowało ??
Wstrzymam sie z zakupami bo może lepiej wymienić całe koła na kasetę.

#4 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 29 sierpień 2012 - 13:37

Ja bym zostawił te koła. Ładnie się prezentują. Opony też jeszcze sporo pojeżdżą. Zmieniając koła na nowsze musisz sprawdzić rozstaw widełek tył i przód bo to różnie bywa. Tylko pytanie czy Ci się opłaca bo za nowe dobre koła trzeba sporo zapłacić a co tanie to tanie:P Ja przekonałem się już parokrotnie, że retro koła (gdy w dobrym stanie) mogą być lepsze niż nowe modele (mam kilka ambrosio, weinmanny i inne i w porównaniu z tanimi shimano czy alexrimsami nie dość że są lżejsze to fajniej niosą)

#5 sts

sts
  • Użytkownik
  • 292 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 30 sierpień 2012 - 07:55

Ja bym zostawił te koła. Ładnie się prezentują. Opony też jeszcze sporo pojeżdżą. Zmieniając koła na nowsze musisz sprawdzić rozstaw widełek tył i przód bo to różnie bywa. Tylko pytanie czy Ci się opłaca bo za nowe dobre koła trzeba sporo zapłacić a co tanie to tanie:P Ja przekonałem się już parokrotnie, że retro koła (gdy w dobrym stanie) mogą być lepsze niż nowe modele (mam kilka ambrosio, weinmanny i inne i w porównaniu z tanimi shimano czy alexrimsami nie dość że są lżejsze to fajniej niosą)

Dzięki za opinie w takim razie nic nie zmieniam, opony zmienię z czasem jak już sie zużyją lub wystrzela w trasie :mrgreen:
Jak sprawdzić czy koła są scentrowane?? Bo jak sie kręcą i patrze na 1 punkt (szczękę hamulca) to obręcz tak faluje ale nie jestem pewien czy o to chodzi w sprawdzaniu?

Co do tylnego wolno-biegu wymienić ? jeśli tak to czy ten będzie odpowiedni (rozstaw przedniego widelca 10cm, tylnego 13cm) i jaki łańcuch do tego cena/jakość bo nie znam sie tym :roll:
Tak wolno-bieg wygląda i mnie i wolna przestrzeń:
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
czy zmieści sie tu wolno-bieg 7 rzedowy?

Jeszcze co do punktu 1 z mojego pierwszego posta, czy może być tak że w 105 sprężynka słabo odbija/odciąga kółko od wolno-biegu??
Dołączona grafika
foto znalezione w sieci

#6 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 30 sierpień 2012 - 12:01

Jak sprawdzić czy koła są scentrowane?? Bo jak sie kręcą i patrze na 1 punkt (szczękę hamulca) to obręcz tak faluje ale nie jestem pewien czy o to chodzi w sprawdzaniu?

Jezeli faluje to zly znak nadaje, sie do naciagniecia szprych wystarczy ze wyjmiesz kola z rowera i w reku zakrecisz i widac, bicie golym okiem ;-)

Na twoim miejscu szukal bym cos pod kasete, 9S bo wolnobieg w szosie to troche pomylka wymien kola moze na cos z SH tanszy model, jezeli niechcesz isc w wieksze koszta :-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#7 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 wrzesień 2012 - 09:00

czy na pewno masz rozstaw widełek 13 cm ?? dokładnie ? czy nie 125-6 mm raczej .
Koła shimano nie są za dobre na nasze drogi,
Masz fajne obrecze, jeśli są proste to można oszczędzić na obręczach, wymieniając piasty ewentualnie tylko tył i dać ją na bębenek 8 biegowy.
Tyle ze , jeśli masz 6 biegów z tyłu musisz kupić manetki na rame, na 8 są dosyć drogie i mało dostępne, na 7 łatwiej kupisz, wieć można dać kasete na 7 - 8 biegów ( manetka 7 obsługuje to bardzo ładnie, a po ostatnim skoku jest wolny bieg na 8 ) z max najwiekszą koronką 26, tyle obsłuzy Ci ta przerzutka z tyłu bez szurania.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#8 sts

sts
  • Użytkownik
  • 292 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 04 wrzesień 2012 - 11:43

Faktycznie z tyłu rozstaw jest 126mm, to co wolno-bieg 7 rzędowy wejdzie mi tutaj?
Manetki mam 6s (index z możliwością wyłączenia) a zębatki 23 i 25 i tak nigdy nie używam, wiec manetki powinny współpracować.

Aha kół to chyba raczej nie będę zmieniał skoro te dają radę, waga podobna, co jakiś czas oddam do centrowania i już.

I jeszcze pytanko: w trakcie jazdy (drogi u mnie kiepskie i dziurawe) na kierownicy wystepują drgania (wina kiepskiej nawierzchni) na siodle jest mięciutko (dzięki siodełku Turbo i pampersowi ) a na kierownicy występują duże drgania, można to jakoś zniwelować? Inna owijka (miękka/żelowa) inny mostek czy opona?

#9 Plejstocen

Plejstocen
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądSilesia

Napisano 04 wrzesień 2012 - 12:59

A luzu na sterach nie masz? Zaciśnij przedni hamulec i próbuj ruszać rowerem przód-tył, możliwe że poczujesz 'stukanie'.

#10 sts

sts
  • Użytkownik
  • 292 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 05 wrzesień 2012 - 09:09

Stukania/luzu brak :roll:

#11 Plejstocen

Plejstocen
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądSilesia

Napisano 05 wrzesień 2012 - 15:02

No to nie wiem, obejrzyj widelec czy nie pęka gdzieś(zwłaszcza łączenie goleni z rurą sterową), mostek, kiere, sprawdź czy oś przedniej piasty jest w jednym kawałku... :->
A może po prostu nie jesteś przyzwyczajony do jazdy na szosowych oponach?

#12 sts

sts
  • Użytkownik
  • 292 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 05 wrzesień 2012 - 19:53

A może po prostu nie jesteś przyzwyczajony do jazdy na szosowych oponach?

To chyba własnie o to chodzi :-(
W kole 7 bar- widelec stalowy - sztyca i kiera prawdopodobnie alu i kawałek owijki. A w moim starym góralu chwyty mięciutkie odpowiednio profilowane a tu okrągła rura i 1mm sztucznego czegoś(owijka). :-?

#13 sts

sts
  • Użytkownik
  • 292 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 15 maj 2013 - 16:31

Panowie pytanie prośba co robic?
W kołach strzelają szprychy (pękają) (ze starości?)
Czy bawić sie w wymianę pojedynczo (jak strzeli) czy hurtem wymienić wszystkie?
Koła jak wyżej. Czy dać sobie spokój i kupić całkiem nówki np:
http://allegro.pl/kp...3246920224.html
Czy coś innego?
wolał bym coś pod kasetę tylko czy takie kółko sie zmieści(rozstaw widełek 126mm)?

#14 sts

sts
  • Użytkownik
  • 292 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 15 maj 2013 - 20:03

Zapomniałem dodać a edytować już nie mogę, środki na komplet kół to 350zł.
Bida Panie bida a sezon k... w pełni :cry:

Dodaj odpowiedź