Skocz do zawartości

Zdjęcie

Młodzi kolarze

18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bomge

Bomge
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądWarsaw

Napisano 30 sierpień 2012 - 20:46

Witam chciałbym się zapytać jak jeżdżą młodzi kolarze amatorzy w wieku 14-16 lat. Chodzi mi na jak długie dystanse jeździcie, z jaką średnią itp, itd. Pytam się ponieważ jestem w tym wieku i amatorsko jeżdżę na szosówce i za rok chciałbym się zapisać do sekcji kolarskiej a nie wiem czy się nadaje i czy dałbym rade.

Dzięki za odp

#2 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 30 sierpień 2012 - 20:49

Zapisuj się teraz jeśli możesz, jesień to najlepszy okres na tego typu akcje.

#3 Bomge

Bomge
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądWarsaw

Napisano 30 sierpień 2012 - 20:57

No tak tylko nie wiem jak już wspomniałem czy dałbym rade i nadążył z tempem. Wie ktoś jak jeżdżą w takich sekcjach?

#4 Gosc_Rzysko_*

Gosc_Rzysko_*
  • Gość

Napisano 30 sierpień 2012 - 21:02

30-35km/h - Jun.mł - 50km

#5 Bomge

Bomge
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądWarsaw

Napisano 30 sierpień 2012 - 21:07

Ja na przykład wczoraj zrobiłem 58 km ze średnią 27km/h a przedwczoraj 72 ze średnią 24.5.
Mam 16 lat i nie wiem do jakiej kategorii wiekowej się zaliczam - junior mł. czy junior? Czy to dobre wyniki?

#6 Gosc_Rzysko_*

Gosc_Rzysko_*
  • Gość

Napisano 30 sierpień 2012 - 21:10

Jun. mł., średnie przeciętne,
Edit:
Jun. - od 17lat

#7 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 30 sierpień 2012 - 22:39

Nie patrz na to czy ktoś napisze czy średnie masz dobre czy nie. Internetowe forum nie jest żadną wyrocznią. Nie bój się, że jesteś za słaby- każdy kiedyś zaczynał.

Pierwszy rok będzie ciężki, ale to ostatni moment na zapisanie się, nie ma już co dłużej zwlekać.

#8 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 30 sierpień 2012 - 23:28

Średnie z samotnych treningów nic nie mówią, kolarstwo to sport zespołowy. Na treningach i wyścigach będziesz jechał w dużej grupie jeżeli w peletonie, jeżeli w ucieczkach to w dużo mniejszych grupkach ale nigdy samemu. Zapisuj się jak najszybciej, jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedział i możesz kiedyś żałować.

#9 Gosc_Rzysko_*

Gosc_Rzysko_*
  • Gość

Napisano 31 sierpień 2012 - 03:46

Ktoś pisze że słaby ?
Średnie przeciętne jak na ten wiek - samemu każdy by tyle dał radę jechać*, więc suma summarum jest dobrze ... słabo jest wtedy gdy samemu na 50km jedzie się średnią 20>... km/h
Ja zaczynałem w wieku 16lat to jest maks jaki przyjmują więc nie trać czasu.
W zależności od województwa mogę pomóc w znalezieniu Team-u.

Abstrahując, krzy1976, czy aby jesteś w stanie uciąć głowę za to co napisałeś ?

Średnie z samotnych treningów nic nie mówią/...

Myślę że tą wypowiedzią wpasowałeś się w treść którą tu przytoczę, mianowicie:

Internetowe forum nie jest żadną wyrocznią.

vel. każdy gada co mu ślina na język przyniesie.

*-W tym wieku !!!

#10 Bomge

Bomge
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądWarsaw

Napisano 31 sierpień 2012 - 11:19

Jestem z Warszawy a dokladniej z ursynowa. Myślałem żeby zapisać się do sekcji kolarskiej Gosir w Piasecznie, do którego mam 12 km. Często jeżdżę do Piaseczna i po okolicznych wsiach gdzie jest mało samochodów. Zna ktoś ten klub, co możecie o nim powiedzieć?

#11 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 31 sierpień 2012 - 14:55

Jedz , tam i pogadaj z prezesem czy tam z dyrektorem sportowym albo trenerem . 16 lat to już junior młodszy drugoroczny czyli za rok bedzie już junior a właściwie to po zimie .Zaczniesz trenować , na początku bedzie największy progres , zauważysz to . Na szosowe wyścigi się juz pewnie w tym roku nie załapiesz ,ale potrenujesz , napewno nauczysz się po torze jeździć , bo i do pruszkowa nie daleko jest. Tak że na jakieś zawody na torze się załapiesz napewno jezeli ten klub też na tor się nastawia , no i wiadomo przełaje itp . Musisz się zapisac jak najszybciej , bo trzeba ogarnac badania no i licencje ,ale to już wszystko w klubie ci powiedza.
Rzysko,
juniorzy młodsi po 50 km ? Na treningach to i po 120 potrafi wyjsc , no ale wiadomo po 60-70 , no i po 40 przejazdzki tez jezdzą . średnio na treningach to faktycznie 30-35 km/h, ale wyścigowo to już powyżej 40km/h , na czasówkach tez podobnie ale tym to sie nie masz co martwić , bo to przyjdzie ;) złapiesz wykręcania i troche się na to nastawisz , i będzie już ok .

#12 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 postów
  • SkądWlkp

Napisano 31 sierpień 2012 - 15:22

Chłopie, jeśli nie pójdziesz, nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Nie ma co trząść portkami, tylko trzeba ryzykować. Zresztą, co to za ryzyko? Najwyżej nie wypali. Ostatecznie nic nie stracisz a zyskasz bardzo dużo, nawet jeśli się Tobie nie spodoba czy też z jakiegoś innego powodu będziesz musiał odpuścić.

Idź i próbuj!

#13 deger

deger
  • Użytkownik
  • 25 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 31 sierpień 2012 - 15:25

http://www.rad-net.d...m-des-bdr09.pdf Link do dokumentu stworzonego prze Niemiecki Związek Kolarski systematyzujący temat treningu młodych zawodników od początku zabawy z kolarstwem do wieku orlika. Zrozumienie całości wymaga zaawansowanego niemieckiego ale zwróć uwagę na stronę 14 - jest tam tabela która da ci wyobrażenie jaka jest wzorcowa liczba godzin i kilometrów treningu dla poszczególnych klas. Z mojej perspektywy (zacząłem bawić się w kolarstwo w klubie w Niemczech w wieku 16lat) mogę powiedzieć, że na "poważne" kolarstwo to już za późno, ale ściganie amatorskie również daje masę radochy i satysfakcji do czego zachęcam!

#14 kolen

kolen
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądŻORY

Napisano 08 wrzesień 2012 - 21:26

......ale zwróć uwagę na stronę 14 - jest tam tabela która da ci wyobrażenie jaka jest wzorcowa liczba godzin i kilometrów treningu dla poszczególnych klas.

to już zrozumiałem dlaczego w peletonie jeździ tylu znakomitych niemieckich kolarzy.

#15 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 08 wrzesień 2012 - 22:43

Ktoś pisze że słaby ?
Średnie przeciętne jak na ten wiek - samemu każdy by tyle dał radę jechać*, więc suma summarum jest dobrze ... słabo jest wtedy gdy samemu na 50km jedzie się średnią 20>... km/h
Ja zaczynałem w wieku 16lat to jest maks jaki przyjmują więc nie trać czasu.
W zależności od województwa mogę pomóc w znalezieniu Team-u.

Abstrahując, krzy1976, czy aby jesteś w stanie uciąć głowę za to co napisałeś ?

Średnie z samotnych treningów nic nie mówią/...

Myślę że tą wypowiedzią wpasowałeś się w treść którą tu przytoczę, mianowicie:

Internetowe forum nie jest żadną wyrocznią.

vel. każdy gada co mu ślina na język przyniesie.

*-W tym wieku !!!

Rzysko - kolejny teoretyk i wyznawca średnich...
Poza tym chłopaczku inaczej odzywaj się do dużo starszych...

#16 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 09 wrzesień 2012 - 06:18

a ja napiszę inaczej nie rubcie chłopakowi nadzie, nawet go nie spytaliście ile waży ile ma wzrostu czy wogle ma jakies kolwiek predyspozycje. Pamiętajcie że to są kluby sportu kwalifikowanego że nikt nie będzie trzymał kogoś co jak by mu sie zrobiło badania wydolnośąciowe miałby VO 2 max. 40 . Niech chłopak lepiej skończy dobre studia i przytula 20 tys na reke na miesiac i startuje sobie w amatroach zwiedza Europe na rowerze bedzie go stać. Ma gościu juz 16 lat robi średnią na 50 km ledwo powyżej 20 km/h mój 8 letni syn który nie ma talentu jest ciezki i kjrepy robi na 20 km na szosie srednia 20 km/h. Ludzie młodzież w wieku 16 lat przebiega 1 km poniżej 3 minut a on ledwo na rwerze robi km poniżej 3 minut.

Nie róbcie mu krzywdy trzeba szczerze odpowiedzieć jezdzij sobie hobbystycznie kochaj kolarstwo i tyle. ale sport kwalifikowany nie dla ciebie

Tompoz

#17 Huskacz

Huskacz
  • Użytkownik
  • 127 postów
  • Skądtaka śląska wiocha

Napisano 09 wrzesień 2012 - 10:33

Spróbować zawsze może. I śmiem twierdzić, że lepiej jakby jeździł na rowerze (i pokładał w tym nadzieje) - czy w klubie, czy amatorsko - niż odwiedzał równie często McDonald'a, albo monopolowy... :roll:

#18 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądKobiernice

Napisano 09 wrzesień 2012 - 22:41

Huskacz, no co Ty! Nie może, Tompoz telepatycznie przeprowadził badania wydolnościowe i wyszło, że się nie nadaje :mrgreen: Moim zdaniem powinieneś spróbować, bo inaczej będziesz się zastawiał, co by było gdyby - ale co ja tam mogę wiedzieć...

#19 Gosc_Rzysko_*

Gosc_Rzysko_*
  • Gość

Napisano 10 wrzesień 2012 - 17:24

krzy1976 Daruj sobie chłopaczka, naucz się interpretować zdania.

Ja jestem wyznawcą średniej a ty PIS-u [lubisz znaleźć dziurę w całym], raczej się nie dogadamy... W przypadku osoby która zaczyna trenować, średnia to na ogół główna rzecz od której się wychodzi, nie sprawdza się to tylko w wypadku osoby która trenują z determinacją, a czy tu mamy z tym do czynienia ? Wiem o tym że średnia to nie idealna wykładnia bo jest bardzo zmienna ale mniej więcej daje jakieś informacje o formie a nie jesteś w stanie wymienić jego progów mocy w [W], skoro i on tego nie wie to średnia jest ważną informacją ...

Mam na to cytat pewnej osoby to nie na ten temat ale pasuje jak ulał i tu...
".../W przyszłym roku jedź na Tour de France, pojedź w peletonie, zobaczysz jak będzie, a to że nie masz wytrzymałości i siły eeee pojedziesz w grupie, będzie git/..."

Dodaj odpowiedź