Jump to content

Photo

Problem z krzywym rowerem (?)

8 replies to this topic

#1 VeSs

VeSs
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • Skądwlkp, zach-pom

Posted 05 September 2012 - 19:50

Witam!

Nietypowa sprawa, ponieważ jakiś czas temu kupiłem szosę złożoną na leciwym framesecie Peugeota w dobrym stanie, na kołach WH r500 i problem jest taki, że przechyla go na prawo. :roll: Zauważyłem to po miesiącu użytkowania, kiedy chciałem zapiąć kask dwoma rękoma i nie mogłem utrzymać roweru w pionie. Później zacząłem już zwracać na to uwagę i rzeczywiście po trasie lewa ręka boli, tak jakby była przez całą drogę naprężona bardziej niż prawa. :lol: Nie mam pojęcia co to może być, toteż jeszcze niczego nie sprawdzałem i nie kombinowałem. Może coś z ustawieniem tylnego koła ? Problem wydaję mi się co najmniej dziwny i liczę na Wasze pomysły.
Pozdrawiam.

#2 grzybu_blaz

grzybu_blaz
  • Użytkownik
  • 118 posts
  • SkądRzeszów k. Błażowej

Posted 05 September 2012 - 22:06

Sprawdź czy przednie i tylne koło siedzą równo na szybkozamykaczach. Przyjrzyj się też czy opony idą równo pod śrubami hamulca.

Druga możliwość to skrzywienie widelca lub ramy, a to nie jest tak łatwo poprawić.

Mogłoby być koło/koła źle zaplecione, ale jeśli nie były przeplatane to odpada.

#3 leslaw

leslaw
  • Użytkownik
  • 239 posts
  • Skądłódzkie

Posted 06 September 2012 - 13:27

Zindeksowane łożyska sterów często powodują taki efekt po puszczeniu kierownicy.

#4 VeSs

VeSs
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • Skądwlkp, zach-pom

Posted 06 September 2012 - 15:04

Koła siedzą prosto, bo sprawdzenie to pierwsze co zrobiłem. Mam nadzieje, że rama czy widelec nie będą krzywe, aktualnie jestem na wyjeździe i nie mam możliwości sprawdzenia.

Co oznacza, że łożyska są zindeksowane ? Na pewno wymianę na nowe, ale jak poznać czy są ?

#5 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 06 September 2012 - 16:13

Zindeksowane łożyska sterów objawiają się tym, że kierownica porusza się nie płynnie, a skokowo i ma tendencję do ustawiania się na wprost. A ponieważ do utrzymania prostego kierunku jazdy nie zawsze kierownica musi być prosto (np. wskutek bocznego wiatru lub pochyłości szosy), może to dawać uczucie ściągania. Ale zwykle tylko podczas jazdy bez trzymania kierownicy, gdzie niewielkie korekty wykonujemy balansem ciała. W normalnej jeździe aż tak bardzo się tego nie odczuwa.

Możesz rozkręcić stery i zobaczyć, czy na bieżniach i konusach są widoczne dołki. Jeśli tak, to trzeba będzie wymienić, bo albo będzie luz na sterach, albo własnie skokowy opór na kierownicy przy ciaśniejszym ich skręceniu.

Warto jeszcze sprawdzić, czy koła nie są przeciągnięte, zwłaszcza tylne (czyli niesymetryczne). Może być tak, że montując takie koło w ramie (zwłaszcza przy poziomych hakach, które pewnie są w tym Peugeocie) próbujemy ustawić je symetrycznie względem widełek, ale właśnie wtedy jest ono lekko przekrzywione.

Niestety rama i widelec też mogą być gdzieś skrzywione. Jest parę domowych sposobów na sprawdzenie przy pomocy sznurka. Sam nigdy tego nie robiłem, ale pewnie znajdziesz gdzieś w sieci albo ktoś z forowiczów podpowie.

#6 VeSs

VeSs
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • Skądwlkp, zach-pom

Posted 06 September 2012 - 18:42

Haki przy Peugeocie wyglądają jak te Campagnolo.

http://i64.photobuck...yan/dropout.jpg

Jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy. Mówisz o niesymetryczności tylnego koła. Poprzedni właściciel mówił o tym, że rozstaw przy piaście i w ramie jest różny, co wydało mi się całkiem logiczne przy takiej różnicy wieku, ale mówił też o tym, że koło jest do tego ustawione. Mógł mieć na myśli to, że w jakiś sposób je przeplatał i tam mógł spartolić robotę ? Z tego co widzę, to dodatkowe podkładki również się tam znalazły.

No i jeżeli tak, to jak tą niesymetryczność, krzywiznę nareperować ? Bicia żadnego nie ma.

#7 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 06 September 2012 - 23:42

Koła WH-R500 mają standardową dla współczesnych szosówek szerokość tylnej piasty 130 mm. W twojej ramie jest pewnie 126 mm (jeśli bardzo stara to może i 120 mm). W tym pierwszym przypadku nie powinno być problemu z włożeniem piasty 130 mm, stalowe ramy mają wystarczającą do tego elastyczność tylnych widełek. Przy 120 mm może być już gorzej.
Najlepiej wyjmij koło i zmierz wewnętrzny rozstaw haków koła.
Trudno powiedzieć, co poprzedni właściciel miał na myśli mówiąc, że "koło jest do tego ustawione". Mógł tylko dać węższą podkładkę z lewej strony, aby zmniejszyć szerokość piasty, a powinien także przeciągnąć obręcz w prawo (poprzez naciągnięcie szprych z prawej strony i/lub poluzowanie z lewej), aby płaszczyzna obręczy znalazła się w osi symetrii tej skróconej piasty.
Może podjedź do jakiegoś serwisu, aby sprawdzili przeciągnięcie koła (czyli jego symetryczność) na centrownicy lub odpowiednim przyrządem. Koło może być perfekcyjnie okrągłe i nie mieć żadnego bicia na boki, a jednocześnie nie być symetryczne.

Na stronie Sheldona Browna znajdziesz informacje o rozstawach haków koła, rozginaniu starych ram na nowy wymiar, a także (wiedziałem, że gdzieś już to widziałem) sprawdzaniu sznurkiem, czy rama jest prosta.

Haki w ramie masz tzw. poziome (chociaż tak naprawdę są lekko pochylone). Daje to możliwość niewielkiej regulacji geometrii ramy (długość tylnego widelca, rozstaw kół, a nawet realny kąt podsiodłowy i główki ramy - bo przysuwając koło do przodu, podnosisz jednocześnie cały tył roweru), ale niestety utrudnia nieco równe włożenie koła w ramę (trzeba robić to na oko, choć czasem są z tyłu haka takie śrubki, którymi można sobie pomóc i później już jest prosto).

http://sheldonbrown....me-spacing.html

#8 jaszi

jaszi
  • Użytkownik
  • 63 posts
  • SkądŚwiętokrzyskie

Posted 07 September 2012 - 09:58

Miałem kiedyś podobny problem w starej szosie, że przechylało na jedną stronę i nie dało się jeździć bez trzymania kierownicy. Jedna ręka też ciągle bolała bo musiała kontrować to, że rower chciał skręcać w jedną stronę. Problemem okazała się krzywa rama i koła nie były w jednej linii patrząc z przodu czy z tyłu. Trzymając prosto kierownicę rower robił dwa ślady. Nie wiele dało się z tym zrobić i musiałem nabyć kolejny rower.

#9 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 07 September 2012 - 10:54

Ja obstawiam krzywą kierownice albo mostek.
Ustaw rower idelanie pionowo w jednej lini koła i popatrz z przodu

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

Reply to this topic