Jump to content

Photo

Zapieczone nyple w kołach.

6 replies to this topic

#1 Skywalker

Skywalker
  • Użytkownik
  • 166 posts
  • Skądpodhale

Posted 08 September 2012 - 14:38

Witam.
Mam problem z wycentrowaniem kół.
Posiadam kola fulcrum racing 5 evolution, w których są szprychy płaskie/aero.
Gdy kręcę nyplem, kilka z nich obraca się razem z szprychami robiąc z nich "śmigło".
O ile większość szprych dam rady wyprostować "francuzem" bez zmiany położenia nypla, to kilka z nypli jest tak zapieczona, że nie moge nimi kręcić bez ukręcenia szprych :/
Czym potraktować nyple żeby dały się kręcić?

#2 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1,389 posts
  • SkądRumia

Posted 08 September 2012 - 16:34

Można wpuścić kilka kropel oleju silnikowego w gwint nypla po zdjęciu opaski. Ja tak robiłem w swoich "zabytkach", bo też właśnie mi się kilka szprych skręcało przy centrowaniu. Ewentualnie jak nie pójdzie tym, to WD-40 z obu stron, tylko nie paćkać obręczy - lepiej ją przysłonić czymś.

#3 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 08 September 2012 - 18:15

Witam.
Gdy kręcę nyplem, kilka z nich obraca się razem z szprychami robiąc z nich "śmigło".
O ile większość szprych dam rady wyprostować "francuzem" bez zmiany położenia nypla, to kilka z nypli jest tak zapieczona, że nie moge nimi kręcić bez ukręcenia szprych :/

Jesteś przykładem antyserwisanta - francuzem płaskie szprychy , jak ja to lubie :mrgreen:

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#4 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 08 September 2012 - 19:06

Proponuję wpuścić do gwintu WD40 albo dobry, nie za gęsty olej, a potem w ciągu kilku godzin parę razy solidnie zakręcić kołem, żeby wcisnąć ten środek w gwint z wykorzystaniem siły odśrodkowej.

No i błagam, nie używaj francuza do szprych aero :/ Jeżeli do tego stopnia nie potrafisz serwisować roweru, to dla własnego dobra oddaj go fachowcowi.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#5 bikeservice

bikeservice
  • Użytkownik
  • 201 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 September 2012 - 21:29

O ile większość szprych dam rady wyprostować "francuzem" ?

A nie lepiej np:
http://www.radar.pl/...h-Aero-68808050

A co do zapieczenia to pytanie czym zostały potraktowane, albo czym nie zostały potraktowane gwinty w szprychach przy zaplataniu kół

ja w takich przypadkach zapieczenia używam preparatu penetrującego GT-85 troche do strony szprychy i troche od strony dętki - zawsze szło

#6 Skywalker

Skywalker
  • Użytkownik
  • 166 posts
  • Skądpodhale

Posted 08 September 2012 - 22:36

Witam.

Jesteś przykładem antyserwisanta - francuzem płaskie szprychy , jak ja to lubie :mrgreen:

no wiesz... trzeba sobie jakos radzić. oczywiście z wyczuciem ;-)
oczywiscie bardziej chodziło mi o przytrzymanie ich nim w miejscu w trakcie kręcenia nyplami niż kręcenie nimi :)

A nie lepiej np:
http://www.radar.pl/...h-Aero-68808050

O widzisz, nawet nie wiedzialem, że taki klucz istneje. Na pewno sie zaopatrzę.

#7 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 08 September 2012 - 23:42

Zgadza się. Dobry klucz do trzymania szprych, najlepiej taki co trzyma je na większej powierzchni plus do tego Park Tool SW-40 i jazda, wszystko wycentrujesz.

Sapim wygląda fajnie:
Dołączona grafika

Reply to this topic