Jako, że jest to mój pierwszy post na forum chciałbym powitać szanownych użytkowników.
Temat postu nie bez powodu zawiera znak zapytania. Już spieszę z wyjaśnieniem w czym rzecz. W moje maszynie zamontowałem jakiś czas temu korbę kompaktową shimano 105 (FC-5650). Byłem z niej bardzo zadowolony. Sztywna, dobrze zmieniająca biegi, ogólnie bezproblemowa - do czasu... Ostatnio zauważyłem, iż przy pierwszych pociągnięciach korbą moja lewa stopa "buja" się na boki. Taki efekt występuje zazwyczaj jeśli coś jest skrzywione. Niestety oprócz tego dziwnego uczucia występują efekty w postaci bólu w kostce i kolanie. Z początku podejrzewałem skrzywioną oś pedału. Rozebrałem je, sprawdziłem. Wszystko wygląda w porządku. Zrobiłem nawet próbę z innym zestawem pedałów i butów. Nic się nie zmieniło więc wszystko wskazuje na korbę. Rozbierałem cały mechanizm korbowy łącznie z wykręceniem łożysk. Na pierwszy rzut oka nie widać czegoś podejrzanego. Dodam, że nie przypominam sobie abym zaliczył jakiegoś większego dzwona tudzież wywrotkę roweru na tą właśnie stronę. Czy jest możliwe aby wygięło się ramię tudzież oś korby? Wydaje mi się to mało prawdopodobne ale....
Czy ktoś z kolegów ma pomysł w czym może tkwi problem? Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.
Krzywa korba ?
Started By
Gosc_panpromek_*
, 12 wrz 2012 12:26
4 odpowiedzi w tym temacie
Gosc_panpromek_*
Napisano 12 wrzesień 2012 - 12:44
Xorlarrin wszystko sprawdziłem 3 razy. Poskładane i skręcone tak jak powinno być. Na wielowpuście osi i w ramieniu korby nie widać żadnych uszkodzeń.
Perttu blaty nie mają tu nic do rzeczy bo ten efekt występuje tylko z lewej strony. Poza tym poluzowane blaty dawałyby inne efekty, chociażby tarcie o wodzik przerzutki. Tu nic takiego nie ma miejsca.
Perttu blaty nie mają tu nic do rzeczy bo ten efekt występuje tylko z lewej strony. Poza tym poluzowane blaty dawałyby inne efekty, chociażby tarcie o wodzik przerzutki. Tu nic takiego nie ma miejsca.
Napisano 12 wrzesień 2012 - 19:56
pokręć korbą tak aby mieć jakąś prędkość obrotu, rękami i popatrz czy coś sie nie dzieje.
Pożycz od kogoś inną korbe i sprawdź
Ramie jeśli zakręcisz prawidłowo nie ma luzów , ani sie nie wygnie od jazdy , albo zamień sie z kims , o i w drugim rowerze sprawdzicie.
wymień miske z łożyskami z tej strony , albo obie
Sprawdź czy obie korby są symetryczne wzgledem ramy
Pożycz od kogoś inną korbe i sprawdź
Ramie jeśli zakręcisz prawidłowo nie ma luzów , ani sie nie wygnie od jazdy , albo zamień sie z kims , o i w drugim rowerze sprawdzicie.
wymień miske z łożyskami z tej strony , albo obie
Sprawdź czy obie korby są symetryczne wzgledem ramy
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo