Jump to content

Photo

krzywe mocowanie tylnego hamulca

7 replies to this topic

#1 winiak15

winiak15
  • Użytkownik
  • 103 posts
  • SkądZrazim

Posted 16 September 2012 - 09:22

Witam

Kupiłem parę miesięcy temu ramę Lapierre Audacio 400. Po założeniu hamulca z tyłu stwierdziłem że albo on jest krzywy albo mocowanie przy ramie jest lekko krzywe. Objawia się to tym, że hamulec z prawej strony dochodzi najpierw przednią częścią klocka a z lewej tylną(lub odwrotnie niestety nie mam przy sobie roweru podczas pisania posta). Zastanawiam się co z tym zrobić. Niby to nie przeszkadza ale efektywność hamowania jest nieco mniejsza. Moje pomysły to dać niesymetryczną podkładkę (zeszlifowaną po skosie) albo zeszlifować mocowanie przy ramie ale nie chcę niszczyć lakieru więc to ostateczność. MA ktoś lepszy pomysł? Odesłanie ramy na gwarancji mnie nie interesuje za bardzo.

Pozdrawiam

#2 meaculpa

meaculpa
  • Użytkownik
  • 158 posts
  • SkądLublin

Posted 16 September 2012 - 09:42

Też miałem kiedyś taki przypadek i trochę to dziwne ale chyba z tego co pamiętam to zamocowałem jeszcze raz klocki i się "wyprostowało".

#3 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 posts
  • SkądRzeszów

Posted 16 September 2012 - 11:46

A może klocek trochę zeszlifować ? Chociaż wydaje się że po kulkuset kilometrach jak przytrzesz trochę klocki to się samo powinno wyrównać.

#4 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 16 September 2012 - 12:30

Podstawą jest ustawienie hamulca symetrycznie względem obręczy i ustawienie klocków.

Najpierw ustawiamy klocki na hamulcu poluzowanym w ramie (śrubę baryłkową trzymającą hamulec przy ramie luzuje się). Klocki muszą być idealnie ustawione. Mają taką konstrukcję, która umożliwia ustawienie ich co do milimetra przy każdej obręczy. Po ustawieniu i dokręceniu klocków zaciskamy klamkę i dokręcamy cały hamulec do ramy, potem ew. już tylko ręką go ustawiamy aby oba klocki w tym samym momencie stykały się z powierzchnią obręczy. Na koniec tylko regulujemy naprężenie linki hamulca i po sprawie, cały hamulec zrobiony. :lol:

#5 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 16 September 2012 - 14:29

Nie jest to takie jednoznaczne. Mam hamulce sh 105, i prawy klocek mimo różnych kombinacji nie jest równoległy. Pod szufladkę z przodu podłozyłem kawałek blaszki odpowiedniej grubości i dopiero teraz jest ok. pozdr

#6 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 16 September 2012 - 16:44

To świadczy tylko o byle jakim klocku. Dobre klocki mają specjalnie profilowane podkładki uformowane w taki sposób, że ustawienie klocka jest proste i nie ma możliwości aby gdzieś on źle stykał się z obręczą, chyba że obręcz ma boczny profil mocno zajechany i niejednorodny.

Tu widać ładnie podkładki:
Dołączona grafika
Technologia taka sama i do V'ek i do szosowego C-brake

#7 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 16 September 2012 - 20:57

Osobiście nie spotkałem się z taką szufladką do szosowego hamulca, która miałaby możliwość takiej regulacji. pozdr

#8 Perttu

Perttu
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • SkądBiałystok

Posted 16 September 2012 - 21:09

W razie wątpliwości jak ustawić hamulce można zajrzeć do dokumentacji Shimano, przykład dla 105 5600 - http://techdocs.shim...69830672614.pdf
Radon RPS 2009 (Shimano 105 5600/Ultegra 6700) + Garmin Edge 500

Reply to this topic