Witam
Kupiłem parę miesięcy temu ramę Lapierre Audacio 400. Po założeniu hamulca z tyłu stwierdziłem że albo on jest krzywy albo mocowanie przy ramie jest lekko krzywe. Objawia się to tym, że hamulec z prawej strony dochodzi najpierw przednią częścią klocka a z lewej tylną(lub odwrotnie niestety nie mam przy sobie roweru podczas pisania posta). Zastanawiam się co z tym zrobić. Niby to nie przeszkadza ale efektywność hamowania jest nieco mniejsza. Moje pomysły to dać niesymetryczną podkładkę (zeszlifowaną po skosie) albo zeszlifować mocowanie przy ramie ale nie chcę niszczyć lakieru więc to ostateczność. MA ktoś lepszy pomysł? Odesłanie ramy na gwarancji mnie nie interesuje za bardzo.
Pozdrawiam
krzywe mocowanie tylnego hamulca
Started By
winiak15
, 16 Sep 2012 09:22
7 replies to this topic
Posted 16 September 2012 - 12:30
Podstawą jest ustawienie hamulca symetrycznie względem obręczy i ustawienie klocków.
Najpierw ustawiamy klocki na hamulcu poluzowanym w ramie (śrubę baryłkową trzymającą hamulec przy ramie luzuje się). Klocki muszą być idealnie ustawione. Mają taką konstrukcję, która umożliwia ustawienie ich co do milimetra przy każdej obręczy. Po ustawieniu i dokręceniu klocków zaciskamy klamkę i dokręcamy cały hamulec do ramy, potem ew. już tylko ręką go ustawiamy aby oba klocki w tym samym momencie stykały się z powierzchnią obręczy. Na koniec tylko regulujemy naprężenie linki hamulca i po sprawie, cały hamulec zrobiony.
Najpierw ustawiamy klocki na hamulcu poluzowanym w ramie (śrubę baryłkową trzymającą hamulec przy ramie luzuje się). Klocki muszą być idealnie ustawione. Mają taką konstrukcję, która umożliwia ustawienie ich co do milimetra przy każdej obręczy. Po ustawieniu i dokręceniu klocków zaciskamy klamkę i dokręcamy cały hamulec do ramy, potem ew. już tylko ręką go ustawiamy aby oba klocki w tym samym momencie stykały się z powierzchnią obręczy. Na koniec tylko regulujemy naprężenie linki hamulca i po sprawie, cały hamulec zrobiony.
Posted 16 September 2012 - 16:44
To świadczy tylko o byle jakim klocku. Dobre klocki mają specjalnie profilowane podkładki uformowane w taki sposób, że ustawienie klocka jest proste i nie ma możliwości aby gdzieś on źle stykał się z obręczą, chyba że obręcz ma boczny profil mocno zajechany i niejednorodny.
Tu widać ładnie podkładki:
Technologia taka sama i do V'ek i do szosowego C-brake
Tu widać ładnie podkładki:
Technologia taka sama i do V'ek i do szosowego C-brake
Posted 16 September 2012 - 21:09
W razie wątpliwości jak ustawić hamulce można zajrzeć do dokumentacji Shimano, przykład dla 105 5600 - http://techdocs.shim...69830672614.pdf
Radon RPS 2009 (Shimano 105 5600/Ultegra 6700) + Garmin Edge 500