Skocz do zawartości

stuki puki ...

13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 22 wrzesień 2012 - 17:54

Przypadłości te dopadły i mnie. Po kilku miesiącach letnich wyciągnąłem z garażu rower zimowy. W czasie przejażdżki z bliżej nieustalonego miejsca (raczej tył roweru) wydobywają się nieregularne niezbyt głośne stuki. Oczywiście podokręcałem wszystko co się dało. Nie jest to korba ani suport, chociaż już tak myślałem gdyż stuki wydobywają się prawie tylko jak kręcę pedałami, ale ... oto dowód - po rozpędzeniu rowerka, kiedy nie pedałuję i przekrzywię ramę w pionie na prawą stronę (tak jakbym brał ostry zakręt w prawo) stuki wyraźnie nasilają się i stają się rytmiczne w rytm obracania się kół.
Nie wiem może to coś w bębenku lub w kasecie ? Koła to mavic ksyrium equipe - rama aluminiowa więc dźwięk niesie, kaseta sh 105.

Panowie poradźcie coś bo zwariuję.

Pzdr
Stas

#2 bikeservice

bikeservice
  • Użytkownik
  • 201 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 wrzesień 2012 - 18:42

Bardzo możliwe że pada łożysko w którymś kole. Zdejmij koła i zakręc kołem trzymając piastę w ręku- zobacz czy nie ma szarpania ośką.

#3 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 22 wrzesień 2012 - 18:44

Jezeli jest tak jak napisales, to jedynie lozyska moga byc przyczyna, tych twoich wariacji rowerowych ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#4 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 wrzesień 2012 - 19:31

lożysko, bębenek , zapadki ,

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#5 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 22 wrzesień 2012 - 22:56

Albo jak obręcz ma bicie i klocki są bardzo blisko ustawione to przy przekrzywieniu rowera jedno o drugie halasuje.

#6 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 23 wrzesień 2012 - 21:43

Koła to mavic ksyrium equipe

Łożysko ślizgowe (pierścień) w bębenku - to znana przypadłość.
Przeszedłem to w lipcu - teraz kółko mam wyremontowane (Ksyrium SL) :-D

Sprawdzić, czy to właśnie to, możesz biorąc, przy zdjętym kole kasetę w rękę i próbując wykonać nią ruchy, jakbyś chciał wyłamać bębenek. Jak wyczujesz, że kaseta "klekocze" wraz z bębenkiem to masz zużyty pierścień ślizgowy.

Jakby się to potwierdziło, to mam namiar na gościa, który pięknie odnawia wnętrza piast Mavic-a.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#7 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 24 wrzesień 2012 - 08:23

Dzięki robo za uwagi o kołach. Na razie nie mam czasu się tym problemem zajmować. Jeżdżę na innym rowerze. Za jakiś czas dam koła do przeglądu - napiszę co było przyczyną jak znajdę tę przyczynę ... :-)

#8 szymonef

szymonef
  • Użytkownik
  • 142 postów
  • Skąddolnośląskie

Napisano 26 wrzesień 2012 - 19:07

Mam to samo, z tą różnicą, że u mnie dźwięki nazwałbym raczej cykaniem. Też początkowo obstawiałem korbę, suport, ale sprawdziłem tam co się dało i nic się nie zmieniło. Cykanie pojawia się jak jadę na stojąco - i też okazało się, że cyka nawet bez pedałowania - tylko od przechylania roweru ze strony na stronę. Koła Mavic Aksium, ostatnio smarowałem tylny bębenek, łożyska toczą się elegancko, zaciski kół czyste. Planuję jeszcze sprawdzić stery, bo już nie mam pomysłów...

#9 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 wrzesień 2012 - 20:32

szprychy ponaciskaj ?

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#10 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 29 wrzesień 2012 - 11:21

Już wiem co stuka i puka, ale na razie bez szczegółów. Zamieniłem tylne koło od drugiego rowerka. Stuki w rowerze umilkły :-), a pojawiły się w tym drugim rowerze.
Mam zatem pewność, że opisywane wyżej stuki puki pochodzą od tylnego koła. Stawiam na zapadki w bębenku. W przyszłym tygodniu będę rozbierał. Teraz jeżdżę bo szkoda słońca. :-)

A może najpierw na próbę trochę oleju na bębenek między szprychy a największą koronkę ?
Chyba nie ma tam czego smarować ? Trzeba rozbierać.

#11 majsst

majsst
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 29 wrzesień 2012 - 21:25

Miałem kiedyś mavic axium i też pojawiły się stuki, okazało się że to piasta złożona z dwóch elementów się "rozkleiła"... Można to było zauważyć chwytając piastę za kołnierze i kręcąc w przeciwne strony. Może w Twoich ksyriumach też jest z 2 elementów i stało się to samo?

#12 graybruno

graybruno
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądAndrychów

Napisano 20 październik 2012 - 17:17

Zgodnie z tym co pisał wcześniej Robo mavic-owskie ksyriumy to system FTS-L czyli dobrze znany problem wycierającego się łożyska ślizgowego w bębenku, powodujący z biegiem czasu luzy, których jednym z wielu objawów są: trudne do lokalizacji, nieregularne stuki podczas pedałowania. U mnie w swoich ksyriumach stuki pojawiały się tylko podczas pedałowania z łańcuchem wrzuconym na największych koronkach kasety. Zregenerowałem bębenek i problem stuków przestał występować. Dodatkowo jeszcze poprawiła się praca tylnej przerzutki.

Zdejmij tylne koło i sprawdź luzy bębenka poruszając kasetą tak jak pisał Robo. Jeśli są już znaczne to najwyższy czas na regeneracje, bo dalsze użytkowanie może powodować przyśpieszone i co gorsze nieregularne wycieranie się tej części piasty, po której ślizga się bębenek.

Niestety nie byłem pierwszym użytkownikiem swoich ksyriumów i problem luzu odziedziczyłem po poprzedniku. Teraz dla wydłużenia żywotności tylne koło serwisuję samodzielnie co około 1000km. Proces nie jest trudny – szczegóły na filmie

#13 graybruno

graybruno
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądAndrychów

Napisano 23 październik 2012 - 10:30

Aa propos regeneracji bębenka:
Na ebayu zestaw regeneracyjny można kupić za około 30% ceny oryginalnego bębenka a na allegro łożysko ślizgowe wraz z montażem to koszt około 40PLN przy około 200PLN za nowy. Przy opcji zakupu nowego trzeba się jednak liczyć z tym, że problem może nie być do końca rozwiązany w przypadku, gdy powierzchnia piasty, po której ślizga się bębenek będzie również nadmiernie starta.

Jako, że lubię samemu grzebać przy swoim rowerze, regenerację bębenka wykonałem również własnoręcznie. Proces jest prosty, ale trzeba uważać na palce podczas zdejmowania starego ślizgu cienkim śrubokrętem czy też przecinając go nożykiem. Pomocny może być też link
http://www.ericfilcoff.com/wp/?p=1007

Dodatkowo podczas regeneracji może się okazać, że łożyska w piaście oraz bębenku też będą do wymiany. U mnie nie było to konieczne, ale jakby ktoś potrzebował i chciał to zrobić samodzielnie to do wprasowywania łożysk (jeśli nie dysponuję praską) może przydać się bardzo prosty i tani przyrząd używany w poniższym filmie - im mniej używania młotka w warsztacie rowerowym tym lepiej.

Prasy do łożysk są drogie a tu za mniej niż 2PLN, można zrobić coś, co bardzo dobrze sprawdza się do wprasowywania łożysk w piastach. Pomysł sprawdził się wyśmienicie podczas wymiany łożysk w przedniej piaście moich ksyriumów.

#14 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 23 czerwiec 2013 - 17:26

Dopiero kilka dni temu odkryłem co było przyczyną tych uciążliwych stuków. Jeździłem na innych rowerach, a ten stukający używałem sporadycznie. I nagle ... okazało się, że to luźna szprycha tak dokuczliwie stukała. Odkryłem to czyszcząc rower. Znów cieszę się bezszelestną jazdą :-)

Stas

Dodaj odpowiedź