Skocz do zawartości

Skrzypiąca korba

2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_bikefunPL_*

Gosc_bikefunPL_*
  • Gość

Napisano 07 październik 2012 - 20:54

Chciałem zasięgnąć porady na forum dotyczącej przyczyn dziwnego skrzypienia w korbie.Mam focusa culebro (rama aluminiowa,korba ultegra,suport Dura-Ace).Rower ma przejechane ok 15 tys. I jak do tej pory spisywał się bez zarzutów.Był regularnie serwisowany,wymieniane były zużyte komponenty.Ostatnio jak pisałem pojawiło się dziwne skrzypienie w okolicach suportu.Wymieniłem suport,kasetę i łańcuch i po przejechaniu 20 km znowu zaczęło skrzypieć,Mechanik powiedział że mam w mufie jakąś tuleję (adapter rotor) którą jak wyciągnął to było tam trochę brudu.Wszystko zostało oczyszczone,tuleja osadzona na jakimś kleju i niby wszystko zrobione jak należy ale skrzypienie zostało.Dźwięk jest taki jakby tarł metal o metal a przy mocnym depnięciu na pedałach czuję jakby lekkie szarpanie. Wydaje mi się że to ta cholerna tuleja się jakoś kręci w mufie i stąd te dźwięki ale czy to możliwe?(wiadomo dźwięk po rami e się niesie i to może coś innego).Pedały na pewno nie bo jak kręcę jedną nogą (lewą czy prawą) to skrzypi tak samo.Już mnie to doprowadza do białej gorączki i nie da się tak jeździć.Miał ktoś może podobny problem bo już skończły mi się pomysły coc zrobić.Myślałem o wlaniu smaru przez rurę podsiodłową ale nie chciałbym czegoś uszkodzić.

#2 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 07 październik 2012 - 23:55

Może za słabo dekręcona korba? Ja miałem tak, że musiałem po 3 jazdach dokręcać korbę bo się troszeczkę odekrecała i skrzypiała przy mocniejszym depnięciu. Może blaty jakoś słabo dokręcone. Posmaruj śruby smarem i na nowo dokręć, może coś pomoże.

#3 Gosc_bikefunPL_*

Gosc_bikefunPL_*
  • Gość

Napisano 08 październik 2012 - 06:47

Może za słabo dekręcona korba? Ja miałem tak, że musiałem po 3 jazdach dokręcać korbę bo się troszeczkę odekrecała i skrzypiała przy mocniejszym depnięciu. Może blaty jakoś słabo dokręcone. Posmaruj śruby smarem i na nowo dokręć, może coś pomoże.

To nie to bo od tego zaczalem potem jak nie pomoglo to wymienilem suport,kasete i lancuch.wszystko zostalo nasmarowane i skrecone jeszcze raz i skrzypi vholerstwo jak skrzypialo.

Dodaj odpowiedź