Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z żyłami

24 odpowiedzi w tym temacie

#1 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 postów

Napisano 15 październik 2012 - 11:46

Mam dość widocznie wystające i pogrubione żyły i wydaje mi się że mogą to być objawy żylaków. Oglądałem zdjęcia kolarzy i nie widziałem takiego, który miałby nogi bez wystających żył. Ludzie gadają, że to żylaki ale w początkowym stadium. Jakoś mi się nie chcę wierzyć, że kolarze jeżdżą z żylakami. Mogę wstawić zdjęcia swoich nóg po treningu, bo wtedy są najbardziej widoczne. Mogę dodać, że trenuję spokojnie, na wysokiej kadencji, jedynie na podjazdach idę w trupa. Co myśłcie o pojawieniu się takich pogrubionych żył?

#2 havelock

havelock
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 15 październik 2012 - 12:22

Żylaki w wieku 22 lat? Coś chyba nie tak. Żylaki to patologicznie zmienione żyły, tworzą się na przestrzeni lat od stojącej lub siedzącej pracy i przy braku aktywności sportowej (choć nie zawsze). To są nienaturalnie wyglądające, sine i pozakręcane wypukłości, wpisz w google żylaki, pooglądaj obrazki i porównaj. I oceń zawartość procentową tkanki tłuszczowej w organizmie, może po prostu jesteś mocno wytopiony i masz nogi pro-euro? :-) http://szymonbike.bl...i-podstawy.html
P.S. a jak chcesz być pewny to lekarza zapytaj.

#3 mat777

mat777
  • Użytkownik
  • 274 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 15 październik 2012 - 12:23

Każdy raczej na "pompie" ma wystające żyły. Podnosisz sobie tętno, a co za tym idzie przez żyły płynie więcej krwi.
W stanie spoczynku też tak masz?

#4 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 15 październik 2012 - 12:29

Mam dość widocznie wystające i pogrubione żyły i wydaje mi się że mogą to być objawy żylaków. Oglądałem zdjęcia kolarzy i nie widziałem takiego, który miałby nogi bez wystających żył. Ludzie gadają, że to żylaki ale w początkowym stadium. Jakoś mi się nie chcę wierzyć, że kolarze jeżdżą z żylakami. Mogę wstawić zdjęcia swoich nóg po treningu, bo wtedy są najbardziej widoczne. Mogę dodać, że trenuję spokojnie, na wysokiej kadencji, jedynie na podjazdach idę w trupa. Co myśłcie o pojawieniu się takich pogrubionych żył?

kolarze kultursic maja żylaki idź do lekarza nie szukaj odpowiedzi na forum

Tompoz

#5 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 październik 2012 - 12:37

Jakoś mi się nie chcę wierzyć, że kolarze jeżdżą z żylakami.

To popatrz na nogi Georga Hincapiego:
Dołączona grafika

Jest to problem i niestety ale jak masz szczupłe nogi, to żyły będą bardzo widoczne - u mnie tez tak jest.

pzdr

#6 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 postów

Napisano 15 październik 2012 - 15:26

No rozumiem, że są widoczne, ale moje pytanie brzmi czy te widoczne żyły to żylaki? Łydka 35cm. Na udach nie widać. Od kiedy dociskam mocniej na treningach to się pogrubiły. Do lekarza nie idę, bo w mojej okolicy na niczym się nie znają i jak ich zapytam czy to żylaki, to dostanę odp:"tak to mogą być żylaki." nie ma sensu. wiem, bo przerobiłem temat. A co do Hincapiego to wiem, że jeździ z żylakami, ale ludzie mi mówią, że taki Wiggins ma żylaki. Chodziło mi o takich kolarzy u których nie wiadomo czy to na pewno problemy z żyłami czy po prostu wystające. Słyszałem coś takiego:"każda taka zgrubiona, wystająca żyła to w przyszłości żylak, masz pewne." Ale myślę, że to głupota, po prostu wzrosło zapotrzebowanie na przepompowanie krwi większe.

#7 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 15 październik 2012 - 16:07

kudlaty_00, bez jakiś sensownych oględzin nikt ci tu odpowiedzi nie da.

#8 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 15 październik 2012 - 16:28

No rozumiem, że są widoczne, ale moje pytanie brzmi czy te widoczne żyły to żylaki?

Zamieść zdjęcie to zobaczymy i Ci powiemy.

#9 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 postów

Napisano 15 październik 2012 - 16:59

Ok, foty podeslę po treningu, bo wtedy najbardziej widoczne są.
a co sądzicie o tym? http://1.bp.blogspot...-his-ho-008.jpg
podobno zylaki, ale jakoś w to nie wierzę.

#10 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Napisano 15 październik 2012 - 17:07

"kudlaty_00" "Do lekarza nie idę, bo w mojej okolicy na niczym się nie znają i jak ich zapytam czy to żylaki, to dostanę odp:"tak to mogą być żylaki." nie ma sensu. wiem, bo przerobiłem temat"
A mnie się po prostu w głowie nie mieści, żeby w mieście Poznaniu, siedzibie Akademii Medycznej(czy jak się ona tam teraz nazywa) nie było jednego specjalisty-krążeniowca.
Wiem, że zawsze są to sprawy osobnicze, ale zasada jest niepodważalna: przez prostą rurę(czyt. żyłę) na pewno przepływ jest lepszy niż przez poskręcaną. A na każdym "zakręcie", poza pogorszeniem przepływu, lubi się osadzać wszystko, co może się osadzić.
Nie silmy się na forum, na podstawie zdjęcia na stawianie diagnozy. Znajdź lekarza i idź, bo tu nie ma żartów.

#11 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 postów

Napisano 15 październik 2012 - 17:29

Zmieniłem miejsce zamieszkania.

#12 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów

Napisano 15 październik 2012 - 17:48

Nie silmy się na forum, na podstawie zdjęcia na stawianie diagnozy. Znajdź lekarza i idź, bo tu nie ma żartów.

Diagnozy nie postawimy, ale rozpoznać żylaki można bez problemów nawet na podstawie zdjęcia. Poza tym nasza służba zdrowia jest tak wspaniała, że do specjalisty-krążeniowca może chłopak poczekać do kilka miesięcy.

#13 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 postów

Napisano 15 październik 2012 - 17:57

A co z tym Wigginsem?

#14 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 15 październik 2012 - 18:25

Ale przeca żylaki robia sie nie tylko od roweru! Niektórym widac żyły bardziej innym mniej ale to nie znaczy, że to są zaraz żylaki. Nie znaczy tez to że sie nie ma zylaków - po prostu trzeba wiedzieć gdzie patrzeć i na co. jak nie chce czekac do lekarze to na priv za 50dych znajdzie lekarza w 1 dzien.

#15 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 15 październik 2012 - 19:23

Jeżeli żyły mają normalny kształt czyli są proste, nie skręcają się, to nie ma się czym martwić. U jednych żyły są wyraźnie widoczne nawet przy niezbyt dużym stażu treningowym, inni zaś mimo ogromnych obciążeń maja gładkie nogi. Kwestia organizmu.

Odnośnie żylaków jedni mają tendencję do ich powstawania inni nie. A duży wysiłek pewnie w jakim stopniu ma na to wpływ. I wiek nie ma tu często znaczenia. Znam zawodnika który w wieku 20 lat miał właśnie żylaki na łydce, po ich usunięciu nie ma śladu i z powodzeniem się ściga na wysokim poziomie.

#16 mat777

mat777
  • Użytkownik
  • 274 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 15 październik 2012 - 20:13

Trochę z wikipedii:

Po pierwsze: http://upload.wikime...se_veins_pl.jpg

Z tego obrazka raczej samemu da się wyciągnąć wnioski.

Po drugie:

Marsz i gimnastyka zapobiegają tworzeniu się żylaków poprzez ułatwienie odpływu krwi na skutek działania pompy mięśniowej. (Wikipedia)

Zakładam, że u ciebie żyły są widoczne właśnie na skutek działania "pompy mięśniowej".

Tu natomiast: http://www.zylaki.me.../ukad-ylny.html

Można się domyślić, że "pompa mięśniowa" zapobiega powstawaniu żylaków.

Czyli jak podczas wysiłku masz widoczne proste żyły to znak, że w najbliższym czasie raczej nie będziesz miał żylaków.

#17 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 postów

Napisano 15 październik 2012 - 20:54

mam zdjęcie, ale słabo widać, bo dzisiaj bez treningu i zero wysiłku fizycznego... kolorki podciągnąłem to można coś dojrzeć. najbardziej niepokoi mnie kształt żyły, ale sami oceńcie. jutro skoczę na rower i zrobię zdjęcie jeszcze raz, bo po wysiłku jest o wiele bardziej widoczna.
foto:
http://www.fotosik.p...06d7ce127b.html
Najgorzej jest nad kostką. Tam mocno się wyczuwa żyłę i bardzo wystaje i niepokoi mnie zakrzywienie. od kolana jest prosta, a niżej, jak kończy się mięsień to się zakrzywia. Może to normalne, bo wystają mięśnie?

#18 Gosc_Spalacz_*

Gosc_Spalacz_*
  • Gość

Napisano 15 październik 2012 - 21:03

Normalna żyła chłopie, nie spinaj.
Niski poziom tłuszczu plus intensywny wysiłek równa się okablowanie. Tak jak już pisali, wiele zależy od organizmu... Ty masz to szczęście wyglądać pro :mrgreen:

#19 Gosc_michal.now_*

Gosc_michal.now_*
  • Gość

Napisano 15 październik 2012 - 21:05

To zależy od człowieka. Ja mam zawsze problem czy pobieraniu krwi, że pani pobierająca krew nigdy nie może znaleźć żyły, więc zostaje pale :).

Wiele zależy od ilość tkanki tłuszczowej.

#20 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów

Napisano 16 październik 2012 - 17:20

foto:
http://www.fotosik.p...06d7ce127b.html

Z tego zdjęcia ciężko coś wywnioskować, za słaba jakość.

Dodaj odpowiedź