Skocz do zawartości

Zdjęcie

Suport do starej ramy bez gwintu.

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 18 październik 2012 - 14:02

Witam,
mam możliwość kupienia niezniszczonej ramy szosowej za śmieszne pieniądze, lecz natknąłem się na pewien problem. Mianowicie nie mam pojęcia jaki wkład suportu tam mogę wmontować. Domyślam się, że będzie to jakaś 500 częściowa archaiczna konstrukcja która jest praktycznie nie do dostania.
Jeżeli jest szansa na zakup takiego cuda to gdzie, za ile, jak się nazywa i czy będę skazany na klin (bardzo pasował by mi kwadra, bo miał bym korbę)?

Dołączona grafika

#2 mz

mz
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądMława

Napisano 18 październik 2012 - 14:56

jak nie ma gwintu to miski pewnie będą wbijane. Może takie coś? www.narowery.pl/pl/p/Nowy-suport-wbijany-Thun-40127/544

#3 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 18 październik 2012 - 19:27

Witam
A może spróbować przegwintować mufkę pod gwint BSA?
Swoją drogą ta rama może być niezbyt dobrej jakości... Kojarzy mi się raczej z Wagantem, ale to nie reguła.

#4 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 18 październik 2012 - 19:29

Tylko czy znajdę serwis który mi to zrobi i za ile. No i podstawowe pytanie czy w ogóle da się wykonać taką operację, jednak metalu jest tam jak na lekarstwo.

#5 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 18 październik 2012 - 20:07

Witam
A może spróbować przegwintować mufkę pod gwint BSA?
Swoją drogą ta rama może być niezbyt dobrej jakości... Kojarzy mi się raczej z Wagantem, ale to nie reguła.

Jeśli średnica mufy taka jak w Wagantach, to przegwintowanie nie wchodzi w grę - za duża średnica pod BSA. Ten wynalazek Thune za to bardzo ciekawy.

Były także osie na kwadrat (z gwintem na konusy) do muf z miskami wciskanymi. To pozwoli zastosować jakąś normalną korbę na kwadrat.
http://www.sporti.pl...53-komplet.html
Problem tylko z odpowiednią długością i linią łańcucha, ale chyba można trochę wyregulować na gwincie (kosztem niesymetryczności w ramie).
Takie suporty w praktyce też parę tysięcy kilometrów wytrzymywały.

#6 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 18 październik 2012 - 20:16

Thun trochę za drogi jak na założenia budżetowe, bardziej odpowiada mi ten komplet.

Rama jest z Rometa Mistrala, ale wydaje mi się, że jak za 20zł to warto. Korby, widelec, kierownicę i tymczasowe koła mam. Wystarczy, że wszystko sobie wypoleruje i powinno wyjść fajne ostre koło.

#7 szpiler

szpiler
  • Użytkownik
  • 229 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 22 październik 2012 - 17:04

http://kolarstwo-szc...ztat/suport.php
Musisz kupić wkład Thompsona ( taki jak podał marvelo ).

Dodaj odpowiedź