Jump to content

Photo

Pomoc w złożeniu singlespeed

19 replies to this topic

#1 Clovik

Clovik
  • Użytkownik
  • 7 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 18 October 2012 - 23:06

Heja. Od pewnego czasu zamyślam się nad zmianą rowerka. Na leader bike mnie nie stać takiego jak ten http://m.ak.fbcdn.ne...738685578_n.jpg ale chciałbym zbudować coś możliwie najbardziej przypominającego owy egzemplarz. Mówimy rzecz jasna o kieszeni studenta nie liczonej w tysiącach za koło czy coś. Co moglibyście polecić? Jakie części do lekkiego miejskiego singlespeed? Dzięki z góry

#2 kapsel

kapsel
  • Użytkownik
  • 138 posts
  • SkądPtb \ ŁDZ

Posted 20 October 2012 - 10:02

najpopularniejsza droga do singla to przerobienie starej szosy.
chyba, że naoglądałeś się zdjęć w necie i chcesz mieć ameliniową kozę.wtedy najtaniej wyjdzie cię rama od mielca.

#3 Hrehor

Hrehor
  • Użytkownik
  • 503 posts
  • SkądKraków

Posted 20 October 2012 - 17:16

No cóż, tak jak pisał kapsel, nie jest łatwo dostać ramę torową za kilka zyków, kółka... no niestety, przynajmniej tył to jakiś najtańszy novatec, przód to już cokolwiek obleci... po prostu ciężko jest znaleźć koła na wolnobieg dobre. W zasadzie ktoś na tym forum pisał, że w pewien sposób to oksymoron, ale novateci są na maszynach. Rama tego typu no to niestety jak nie będzie na aukcji nigdzie to tylko mielec (jeśli ma być tanio).

#4 Clovik

Clovik
  • Użytkownik
  • 7 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 21 October 2012 - 16:43

Dobra to może ujmę to tak. Chciałbym złożyć fixa bo ostatnio miałem okazję spróbować takiego bajeru. Dla mnie magia, tylko trzeba się w to wjeździć. Chodzi mi o to żeby rama była szosowa, czyli cienka i proporcje podobne, czyli koła blisko ramy. Tylko o te dwie rzeczy :) I ma być lekko w miarę bo robię po mieście 20-35km co dzień. Mój obecny rower waży chyba z 10kg chociaż nigdy nie ważyłem ale jest ku***sko ciężki i strasznie męczy, 20-25km/h to średnia prędkość po mieście. Części są dla mnie nie ważne jeżeli chodzi o firmę bo się na tym nie znam, ma mi to godnie służyć. Jakieś propozycje ?

#5 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Posted 21 October 2012 - 17:50

Na czymś takim wygodnie na pewno nie będzie a to czemu - tak krótka baza kół powoduje uderzanie w stopę przednim kołem podczas skręcania, o ile przy wolnobiegu ustawiasz stope w pozycji niekolizyjnej to ostrym niestety tak się nie da, kolejny minus, wzór który podałeś jest lekko masochistyczny - różnica wysokości siodło/kierownica jest zbyt duża boli kręgosłup i ciśnie jajka stąd pochylenie siodła dzięki któremu dodatkowo będą boloć jeszcze nadgarstki. Ostre jest fajne ale jednak trzeba to zrobić z głową.
Kup najzwyklejszą starą szosówkę (allegro) i przejedź się najpierw na niej, może nawet odejdzie ci ochota na ostre, jak nie zdejmujesz wszystkie zbędne klamoty, przeplatasz tylne koło i gotowe.

#6 Hrehor

Hrehor
  • Użytkownik
  • 503 posts
  • SkądKraków

Posted 21 October 2012 - 17:57

Najprostszy sposób - stara szosa z piastą na wolnobieg, ściągasz wolnobieg, nakładasz koronkę i zaklejasz klejem do gwintów - są takie dwuskładnikowe fajne też z opiłkami metalu, trzymają dobrze. Oczywiście po pewnym czasie Ci się to kółko zepsuje (jak to piasty stare na wolnobieg) i wtedy albo kupujesz jakieś kółko używane na łożyskach maszynowych, albo składasz. Pamiętaj żeby nie kupować roweru z obręczami na szytkę, na kółka 27 cali też nie radzę, bo jak będziesz chciał potem sobie dokupić kółko które będzie zdatne do jazdy to będzie Ci ciężko. Złożyć da się, ale w ten system nie warto się już pakować. Jak będziesz mieć okazję to posprzedawaj te graty które nie są Ci potrzebne , czyli przerzutki itp, dołożysz drugie tyle, będziesz miał kółko, albo widelec lepszy, bo żeby mieć krótką bazę kół to niestety musisz zainwestować w prosty widelec. Nie wiem jak w Bydgoszczy, ale w Kraku kurierzy jeżdżą bez większych problemów na rowerach które ważę ponad 10 kg.

#7 Clovik

Clovik
  • Użytkownik
  • 7 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 21 October 2012 - 18:49

http://m.ak.fbcdn.ne...311362332_n.jpg
to jest mój "single" I nie uważam żeby pozycja była masolowa :) Czyli rama szosowa. A koła? Rozmiar? Rozumiem że brać oponki ale rozmiar kół. 28? jak tak to na ile. Chyba im węższe tym lepiej niosą tak?

#8 Hrehor

Hrehor
  • Użytkownik
  • 503 posts
  • SkądKraków

Posted 21 October 2012 - 18:51

28 - po mieście szerokość opony (jeśli tylko po mieście będziesz jeździć) to 25, 28... 23 są nie wygodne. Ale ten singiel ma pełen wolnobieg... poza tym to co podałeś ma prosty widelec, a Twój klasyczny - to wydłuża bazę kół. Sprawdź też jaki jest Twój rozmiar kół. Ty chcesz kupić nowy rower, czy przerobić ten co wysłałeś? BTW wygodnie Ci się jeździ z barankiem na takiej pufie?

#9 Clovik

Clovik
  • Użytkownik
  • 7 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 21 October 2012 - 19:04

Bardzo wygodnie się jeździ?! Nie odczuwam żadnego zmęczenia, może delikatnie nadgarstki po godzinie jazdy. Przynajmniej się nie wżyna. Tutaj mam stare rometowskie koła 27 i ramę od MTB. Chcę klasyczną lżejszą ramę szosową. To jest ciężkie jak jasny gwint, postaram się to zważyć ale ma sporo ponad 10kg. Najlepiej byłoby mi złożyć rower niż kupować gotowca bo mam bardzo ograniczony budżet, a że nie znam się na tym pytam tutaj.

#10 Hrehor

Hrehor
  • Użytkownik
  • 503 posts
  • SkądKraków

Posted 21 October 2012 - 19:07

Jak masz trochę wolnego czasu poskacz po giełdach. czasem można wyrwać za roszę coś fajnego, ewentualnie allegro... jaką kwotę przewidujesz?

Tak w ogóle to dziwny ten góral, że nie widać tam mocowania na v-ki i wlazło takie koło. gdzieś takie cudo znalazł?

#11 Clovik

Clovik
  • Użytkownik
  • 7 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 21 October 2012 - 19:22

Siora kiedyś kupiła mtb, parę lat temu, potem przeszło na mnie :) I taki wynalazek stworzyłem z braku innych części. V-ki odciąłem, denerwowały mnie a nie są potrzebne. Kwota jest bardzo płynna i studencka obecnie 300zł czyli nic. Może się powiększyć do 500. Mam źródło do kupienia ramy ale ile racjonalnie jest dać za ramę szosową?

#12 Hrehor

Hrehor
  • Użytkownik
  • 503 posts
  • SkądKraków

Posted 21 October 2012 - 19:24

zależy za jaką ;-) Stal cr-mo byłaby najlepsza do Twoich potrzeb moim zdaniem. Ale cr-mo też potrafi bardzo dużo kosztować, zależy na jakich rurkach i w jakim stanie. jak masz zdjęcia to podeślij czy coś, popatrz na alledrogo też... kolega wychaczył specialized ramę za 200 zł z sztycą, mostkiem korbą, siodłem kierą, widelcem sterami...

#13 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 21 October 2012 - 19:29

Zaraz, zaraz ... Uściślijmy coś:

Jakie części do lekkiego miejskiego singlespeed?

... nie jest łatwo dostać ramę torową ...

Ale po co zaraz 'torówka'? Budżetowego SS najszybciej zbuduje się na starej szosówce, tak jak wspomniał kapsel.

Chciałbym złożyć fixa ...

No to zdecyduj się - chcesz SS (sinngle speed'a, czyli rower jednobiegowy, na wolnobiegu, czyli z hamulcem) czy fix'a (czyli ostrzaka, a więc bez konieczności jazdy z hamplem)? Bo na zdjęciu podlinkowanym przez Ciebie później, faktycznie jest SS (wolnobieg, hamulec), ale KeNaJ pisze o ostrym, więc nie wiem już czy ja czegoś nie łapię czy to on pomylił napędy roweru?

A tak poza tym to proponuję zasięgnąć lektury (tylko nie zakłądaj tam kolejnego tematu z pytaniami, na które znajdziesz odpowiedź w FAQ'u i istniejącej już sporej bazie wiedzy zawartej w postach) na forum stricte ostrokołowym/SS --> http://www.forumrowe.../97-ostre-kolo/

#14 Hrehor

Hrehor
  • Użytkownik
  • 503 posts
  • SkądKraków

Posted 21 October 2012 - 19:34

travisb, no cóż, stwierdził, że chce takie jak zapodał w pierwszym linku na początku, a tam była rama pochyła. Chyba do zwykłych szosówek się takich nie robi?

#15 kapsel

kapsel
  • Użytkownik
  • 138 posts
  • SkądPtb \ ŁDZ

Posted 22 October 2012 - 00:43

boooże ile wariactw się naczytałem.
overlap to kwestia pedałów, długości korby, rozmiaru stopy.nie ma reguły.ja nawet w lopro rometa na koło 26 z przodu nie miałem.plus czuć go zazwyczaj tylko przy małych prędkościach, gdzie kręci się kierą.a to dzieje się dość rzadko, chyba, że gramy w polo.
podgiety widelec daje większą bazę niż prosty - wtf? pewnie chodzi o wyprzedzenie, ale kształt goleni zależy przede wszystkim od materiału.są carbony z prostymi goleniami które mają ponad 40mm, są stalówki około 30mm i co?
to co podał clovik to leader kagero, pseudokoza z trochę ostrzejszym kątem podsiodłówki.
założyciel tematu musi uściślić sobie pewne pojęcia i dowiedzieć się o co chodzi.

#16 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 posts
  • SkądPTB

Posted 22 October 2012 - 08:10

Proponuję niech autor tematu weźmie nówkę na raty (najlepiej studenckie 0%) i nie będzie musiał czytać miliardów poradników jak zbudować najmniej skomplikowany rower na świecie bo zwykłą kolarzówkę przerabia się na ostre 3 kluczami i skuwaczem do łańcucha :-P

#17 kapsel

kapsel
  • Użytkownik
  • 138 posts
  • SkądPtb \ ŁDZ

Posted 22 October 2012 - 12:21

a do przerobienia na ostre wystarczy jeszcze tylko mlotek i punktak.

#18 Clovik

Clovik
  • Użytkownik
  • 7 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 22 October 2012 - 14:05

Myślę że większość informacji których chcialem zasięgnąć to już mam. Rama mniej więcej 58 do mojego wzrostu 184 szosowa. Kola 28cali na 700-25c. Chodzilo mi ogólnie w temacie na jakiej ramie powinienem zlożyć ostre, bo jednak to będzie glównym celem projektu i jakich kól żeby rower szedl dobrze i nie męczyl zbytnio. Ramy z Mielca są świetne, ale jednak trzeba wylożyć 450 ++ więc puki co znajdę za kilka dych ramę od znajomego bo muszę mieć czym się poruszać. Ale pytanie o kola. Jaka firma piasty i obręczy, albo i calych kól żeby to już pojeździlo czas pewien. Zwracam uwagę że niestety wciąż blokiem glównym jest cena.
Pozdrower

#19 Clovik

Clovik
  • Użytkownik
  • 7 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 22 October 2012 - 14:17

Ano. I czy jest jakaś różnica szerokości obręczy dla opon 23c i 25c? Czy można wszystkie te opony zakladać na jeden rodzaj obręczy czy muszą mieć one inne szerokości? Jeżeli tak to jakie one są w mm?

#20 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 22 October 2012 - 21:00

Czyli jednak ostrzak a nie SS. Tak więc ponawiam to, co zasugerowałem wcześniej - poczytaj to forum - tam są wszystkie potrzebne Ci informacje i nie widzę sensu, aby tworzyć tu kolejny temat ...
http://www.forumrowe.../97-ostre-kolo/

Reply to this topic