Skocz do zawartości

Zdjęcie

licznik flight deck

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 cichy681

cichy681
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądKielce

Napisano 18 październik 2008 - 09:15

Problem dotyczy mojego 'nowego' rower. W zeszłym roku kupiłem GIANTa TCR z ok. 2002roku. Miał on zamontowany bezprzewodowy koszyk do licznika, magnes i odbiornika na widełkach, ale niestety bez samego licznika. Od koszyka na kierownicy prowadziły dwa przewody (jeden do prawej, a drugi do lewej klamkomanetki Sh ULTEGRA ST-6510 9s). Jesto to licznik flight deck dedykowany dla shimano. Nie mogąc upolować go na allegro dałem sobie spokój trochę ubolewając, że nie będę mógł zmieniać funkcji licznika przez guziki na klamkach (bo po to właśnie poprowadzone były te przewody). Kupiłem SIGMĘ DTS 1106, a stary koszyk jeździł ze mną czekając na zmianę owijki, bo szkoda było mi jednak ciąć tych kabli.

Wczoraj nadszedł czas zmiany mostka i przy okazji również owijki, przeregulowania położenia klamek... Okazało się, że jeszcze prócz przewodu o którym pisałem z gniazda przełącznika w samej klamkomanetce wychodzi jeszcze taśma w stronę klamki (nadmienię, że przełączniki znajdują się po wewnętrznych stronach klamek). Odpowiedzialne są za przesyłanie impulsów o aktualnym położeniu łańcucha. A na liczniku pokazywane jest przełożenie.

http://tandem-fahren...imm/ST-6510.pdf
W tym linku znajduje się schemat. Włączniki znajdują się na płytce nr 18, a taśma jest zaznaczona w ramce nr 1 razem z całą klamką hamulca.

Pomysł genialny. W szosie sprawdza się rewelacyjnie, bo przewody chowają się pod owijką. Dodatkowo jest funkcja kadencji bez czujnika, bo wartość jest zliczna na podstawie przełożenia:)
Cena jednak mnie paraliżuje 650zł za nowy:
http://www.bikeonlin...rodukt,629.html
w linku kompatybilność tylko z górskimi grupami, czyli można się domyślać, że do szosy może być inna końcówka przewodu, a co za tym idzie parę złotych więcej.

Czy ktoś z Was w ogóle używa tego wynalazku? Czy się sprawdza? I czy w końcu ktoś widział sam komputerek do kupienia i najlepiej używany??? Czy wszystkie klamkomanetki z tego okresu mają wyjście pod ten licznik?

#2 zabbas

zabbas
  • Użytkownik
  • 52 postów
  • SkądJyvaskyla

Napisano 19 październik 2008 - 10:45

Z tego co sie orientowalem to klamki musza byc "Shimano Flight Deck" zeby byc kompatybilne z tym modelem. Ja przez dlugi czas tez "chorowalem" na ten licznik, bo zmiana funkcji przy pomocy przyciskow na klamkomanetkach wydawala mi sie genialna.
Ale zrezygnowalem z tego pomyslu poniewaz:
- cena jest dosc odstraszajaca
- brak pomiaru pulsu serca
- w moim aktualnym liczniku ekrany (informacje na ekranie) podczas treningu zmieniam bardzo sporadycznie

Dla mnie podstawa przy treningu jest puls serca, wiec musialbym miec zamontowane dwa liczniki, wiec... Lepiej kupic jeden co ma i kadencje, puls i predkosc

#3 marcin1212

marcin1212
  • Użytkownik
  • 66 postów
  • SkądBrzeszcze

Napisano 19 październik 2008 - 12:35

Również uważam że za tą cene można mieć o wiele lepszy komputerek z wszystkimi bajerami. IMHO nie warto tyle płacić za to ze bedzie można sobie zmieniać funkcje licznika nie odrywając rak od kierownicy(klamek).

#4 rafalwspin

rafalwspin
  • Użytkownik
  • 118 postów
  • SkądUK

Napisano 19 październik 2008 - 17:44

http://www.chainreac...rch=flight deck
Za 90 funtów masz nową wersję z pulsometrem. Nie ma to jak kupować w Polsce.

#5 zabbas

zabbas
  • Użytkownik
  • 52 postów
  • SkądJyvaskyla

Napisano 19 październik 2008 - 18:48

rafalwspin: Gdzie jest napisane, ze ma to pulsometr?

#6 piwalek

piwalek
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 październik 2008 - 21:51

Witam
Wersja Flight Decka na 2009 będzie miała wszystko :-) .
Przed jej zakupem ( choć cena chyba jeszcze nie jest znana ) powstrzymuje mnie jeszcze fakt że tam nawet jak nie kręcisz pokazuje kadencję :mrgreen: .
Pozdrawiam

#7 rafalwspin

rafalwspin
  • Użytkownik
  • 118 postów
  • SkądUK

Napisano 20 październik 2008 - 07:44

http://www.wiggle.co...nit/5360038239/ cena za wyświetlacz, do tego trzeba doliczyc za podstawkę.

#8 BIAGIO

BIAGIO
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 wrzesień 2009 - 13:09

Poszukuje instrukcje w języku polskim do licznika Flight Deck SC-6501. Jeśli któryś z użytkowników posiada takową instrukcję byłbym niezmiernie wdzięczny gdyby ja udostępnił w internecie. Z góry dziękuje za pomoc.

Dodaj odpowiedź