Jump to content

Photo

ból stóp

5 replies to this topic

#1 Bart2142

Bart2142
  • Użytkownik
  • 65 posts
  • SkądRakoniewice

Posted 02 November 2012 - 22:54

od jakiegoś czasu mam problem ze stopami podczas jazdy na rowerze. Ból jest dziwny bo w obu stopach przy zewnętrznych krawędziach stopy jak gdyby wzdłuż małego palca. Nie wiem czy mam złe buty ale wcześniej jeździłem w nich i nie było kłopotu. Buty to zwykłe halówki na razie muszę uzbierać na pedały i buty spd, ale tak nie jestem pewien czy to pomoże. Może ktoś z Was miał podobny problem?

#2 czarny_peugot

czarny_peugot
  • Użytkownik
  • 16 posts
  • SkądŁódź

Posted 03 November 2012 - 10:39

Miałem to samo. Po kilku dniach ból przeszedł, jednak wracał po kolejnej przejażdżce. Z tego co wyczytałem lekarstwem są buty kolarskie... w moim przypadku ten wydatek musi poczekać.

Co ciekawe na rowerze krosowym mogę jeździć takie same dystanse i nic mnie nie boli. Na szosówce musi być jednak jakiś inny rodzaj wysiłku.

#3 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 03 November 2012 - 11:35

Ból na jednym rowerze i jego brak w drugim może wiązać się z różnym Q-Factor, czyli (w uproszczeniu mówiąc) rozstawem pedałów. Czasami jest tak, że stopy zaczynają boleć, kiedy pedały są zbyt blisko lub zbyt daleko od siebie.

Rozwiązaniem problemu (możliwym jednak tylko przy korzystaniu z bloków) może też być użycie podkładek, które pozwoliłyby na pochylenie bloków i w związku z tym - całej stopy. Metoda jest dość niestandardowa i trzeba używać jej świadomie, ale umiejętnie zastosowana potrafi uratować radość z jazdy :-)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#4 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1,314 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 03 November 2012 - 17:49

Bart2142, poczytaj sobie o "haluksy" bo to częsta dolegliwość i całkiem bolesna... Ja sam mam, nieduże, ale uciskające na nerw i przy ruszaniu małym palcem i prawej nogi ciągnie i trochę boli ;) Jak za mocno przyciągnę buty [kolarskie czy zwykłe bez różnicy] to też nieźle boli...

Da się to operować, ale lekarz powiedział że conajmniej miesiąc albo dwa noga nie do większego użytku - gips etc. więc podziękowałem za operacje ;-)

#5 Bart2142

Bart2142
  • Użytkownik
  • 65 posts
  • SkądRakoniewice

Posted 03 November 2012 - 21:35

Kris nie chce wykluczać haluksów ale jest to mało prawdopodobne ból zaczyna się za małym palcem, bardziej po środku krawędzi stopy. Myślałem że może to pedały platformy które za szerokie nie są ale na spinningu miałem zapięte noski a ból się pojawił!

#6 zimniasty

zimniasty
  • Użytkownik
  • 67 posts
  • Skądkrk

Posted 08 November 2012 - 13:52

moga to byc za mietkie buty
albo za bardzo jezdzisz z palcow (co jest zrozumiale w mietkich butach)
a nie masz platfusa albo koslawosci?
moze tez nie trzymasz stop rownolegle do ziemi (wskazane),
ostatecznie moze byc tak jak chlopaki pisza - paluch sie rozpycha, w bucie malo miejsca, no i naciska na jakies nerwy; ale na operacje nie czeka sie dlugo (~3-6 miesiecy krk), tylko przez prawie miesiac jestes uziemiony... ale warto, robia nawet mlodziezy okolo 18 roku zycia;

Reply to this topic