szosówka a drogi dla rowerów
Napisano 23 październik 2008 - 12:17
jak wyglada jazda szosowka po drodze dla rowerow ktora jest z kostki?
chodzi mi o to czy jest to uciazliwe w sensie komfortu jazdy i czy wplywa za szybsze zuzycie czesci szczegolnie kol?
czy wolno jechac ulica obok takiej drogi jak nie ma znaku zekaz ruchu dla rowerow?
Gosc_tozik_*
Napisano 23 październik 2008 - 12:38
Formalnie wg KD jeśli jest oznaczona droga dla rowerzystów to mamy obowiązek z niej korzystać nawet jeśli nie ma na jezdni zakazu jazdy rowerem. I tu dla nas szosowców pojawia się problem w razie dyskusji z "panem władzom", bo w naszym ukochanym kraju 90% oficjalnie oznakowanych ścieżek nie nadaje się do szybkiej jazdy na kolarzówce - z przyczyn których my sobie sami nie musimy wyjaśniać - ale z formalnego punktu widzenia - co to kogo obchodzi - jak jest znak to musimy korzystać ze ścieżki...
Napisano 23 październik 2008 - 12:49
Gosc_Stas_*
Napisano 23 październik 2008 - 13:00
Fakt, dlatego omijam na rowerze takie miasto jak Jaworzno. Miałem tam swego czasu przyjemnośc dyskutowania z przedstawicielem władzy. Policja zatrzymała mnie na drodze i nakazała zjechanie na ścieżkę rowerową. Zatem po krótkiej, nerwowej rozmowie, przejechałem 3 km tuż obok drogi głównej w towarzystwie miłych rowerzystów, na rowerkach komunijnych, na czterech kółeczkach, na duetach rodzinnych i na tzw. składakach. Nie mam zdania w tym temacie. Nie twierdze, ze to dobrze, ze to zle. Po prostu omijam juz skwapliwie fragment tego miasta.To tylko kwestia komfortu, natomiast na zużycie roweru nie ma to większego wpływu.
Formalnie wg KD jeśli jest oznaczona droga dla rowerzystów to mamy obowiązek z niej korzystać nawet jeśli nie ma na jezdni zakazu jazdy rowerem. I tu dla nas szosowców pojawia się problem w razie dyskusji z "panem władzom", bo w naszym ukochanym kraju 90% oficjalnie oznakowanych ścieżek nie nadaje się do szybkiej jazdy na kolarzówce - z przyczyn których my sobie sami nie musimy wyjaśniać - ale z formalnego punktu widzenia - co to kogo obchodzi - jak jest znak to musimy korzystać ze ścieżki...
Stas
[ Dodano: 2008-10-23, 14:04 ]
mam pytanie:jak wyglada jazda szosowka po drodze dla rowerow ktora jest z kostki? ...
Paradoksalnie, im jedzie się szybciej tym bardziej komfortowo. Ogolnie omijam kostki, chyba, ze jade jednym ze starszych zimowych rowerów o ramie stalowej. Ale tym rowerkiem jezdze tylko wtedy gdy zima - na drodze jest blotnisto i leje deszcz.
Stas
Napisano 23 październik 2008 - 13:15
Napisano 23 październik 2008 - 14:39
1większość kończy sie w dup...
2wszystkie są źle zaprojektowane.Dlaczego?bo wszystkie są częścią CHODNIKA a tak nie powinno być
3.materiał wykonania w/w kostka a nie asfalt
4pomysły pod tytułem
Gosc_mjolnir_*
Napisano 23 październik 2008 - 16:37
A co do samego zdjęcia to pomysł wcale nie jest taki głupi. Wygląda to na droge jednokierunkową, a prawdopodonie po drugiej stronie biegnie ścieżka w przeciwnym kierunku. Jest to całkiem dobre rozwiązania (oczywiscie jeżeli rowerzysci stosują sie do przepisów) bo pomaga unikać kolizji.