Jump to content

Photo

Zacisk do sztycy karbonowej-wymagania czy ich brak

6 replies to this topic

#1 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,565 posts
  • Skądpolska

Posted 12 November 2012 - 08:32

Tak jak w temacie-czy są jakieś specjalne wymagania.

Czy muszę kupować taki ,,skosny'' jak np. http://www.karbonowy...2191728209.html

czy może być zwykły np.http://allegro.pl/cl...2757472580.html

Czytam ,czytam i ciągle nie jestem pewien. Ludzie piszą o jakimś nie pokrywaniu się rowka w obejmie z rowkiem w ramie -czy tak jest rzeczywiście.

Według instrukcji sztycy Ritchey nic powyższego nie jest napisane.

Jedyna uwaga to żeby nie stosować do sztycy karbonowej samozamykaczy.

taki cytat
,,Ritchey does not recommend using quick -relased seat clamps in conjunction with carbon seat posts,becouse it is not possible to measure the torque applied to the seat clamp. To much clamping force could damage a carbon seat post shaft.''

#2 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Posted 12 November 2012 - 09:29

big75, nie lubię określenia, wręcz słowa "musisz". Tutaj też nie musisz, ta obejma z prostym nacięciem też zaciśnie sztycę, ale pozostawi na karbonie wybrzuszenie w szczelinie. Dlatego Ci nie polecam. Zdecydowanie kupuj taką ze skośnym nacięciem.

#3 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,565 posts
  • Skądpolska

Posted 12 November 2012 - 09:51

Ok , o to mi chodziło.

Poszukam tylko coś tańszego . Problem w tym że nie ma innych kolorów niż czarne albo srebrne w tych skośnych.

#4 slawek_l_83

slawek_l_83
  • Użytkownik
  • 63 posts
  • SkądJaworzno

Posted 14 November 2012 - 11:22

Obojętnie jaką obejmę kupisz to spełni wymagania. Pamiętaj tylko o jednym aby za mocno nie skręcać bo wtedy faktycznie może Cię spotkać sytuacja wybrzuszenia sztycy daj 5Nm i spokojnie możesz jeździć.

#5 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 14 November 2012 - 12:04

solid_crank, ma rację, z tym że może być i nacięcie proste, ale szczelina w obejmie nie może pokrywać się ze szczeliną w rurze podsiodłowej bo inaczej najprawdopodobniej będziesz miał uszkodzenie sztycy poprzez wzmiankowane już wybrzuszenie przy szczelinie rury podsiodłowej. I to, czy będzie to 5 Nm, czy mniej lub więcej może nie mieć znaczenia. A co do zastosowania "zwykłej" obejmy, to wystarczy obrócić zacisk tak, żeby szczeliny nie pokrywały się z sobą i sprawa załatwiona...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,565 posts
  • Skądpolska

Posted 14 November 2012 - 12:09

Odwrócenie nie rozwiązałoby sprawy ( chyba, że całkiem na skos) bo rama ma nacięcie z jednej i z drugiej strony.
Zamówiłem skośny zacisk Miche zobaczymy, mam nadzieję, że nie rozsypie.

#7 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 14 November 2012 - 21:06

4 ramy karbonowe, 2 z naciecieciami po obu stronach, 2 z jednej, w ktorych sruby znajduja sie po przeciwnej stronie. Zaciski ze skosnymi i prostymi nacieciami.

Reply to this topic