Jump to content

Photo

Piasty Campagnolo a Shimano - dźwięk

10 replies to this topic

#1 .bast'ia:n

.bast'ia:n
  • Użytkownik
  • 99 posts
  • SkądKamieniec Ząbkowicki

Posted 29 November 2012 - 18:13

Witajcie,
planuje kupić nowe koła szosowe. Nie chodzi mi tutaj o pomoc w wyborze konkretnego modelu ale o jeden aspekt dzielący koła na 2 kategorie. Chodzi o piasty Campagnolo oraz Shimano.
Z tego co się już zorientowałem to Campy wydają charakterystyczne "tyrkanie" a Shimano pracują cicho (obecnie takie właśnie mam).
Chciałbym pozostać przy kołach, które mi nie hałasują.

Na kilku stronach spotkałem interesujące mnie modele kół i był tam wybór "Campagnolo freehub" lub "Shimano freehub"
tak jak tutaj:
http://www.wiggle.co...ncher-wheelset/

I oto moje pytanie, czy ten wybór oznacza, że otrzymam koła albo z terkoczącą piastą Campagnolo albo cichą piastą Shimano ??

#2 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 29 November 2012 - 18:52

I oto moje pytanie, czy ten wybór oznacza, że otrzymam koła albo z terkoczącą piastą Campagnolo albo cichą piastą Shimano ??

Nie.
To proste pytanie: chcesz bębenek Campy czy bębenek Shimano ?
Freehub - bębenek.

Co do dźwięków to nie ma reguły. Są bębenki Campy co "hałasują" i takie co chodzą bardzo cicho czy cicho. To samo tyczy się bębenków SH. Co kraj to obyczaj czyli co producent to inne tyrkanie :)

#3 .bast'ia:n

• Użytkownik
  • 99 posts

Posted 29 November 2012 - 19:11

Ja chcę ciche koła, mam cały osprzęt Shimano, więc chciałbym mieć też bębenek Shimano.
Co prawda koła są Campagnolo ale skoro sklep daje taką opcję, więc mogę wybierać.

Więc uściśle, interesują mnie konkretnie te koła co podałem na samym początku.
Jestem ciekawe czy są głośne na bębenku Shimano czy nie ?

Czytałem, że Campy zawsze dają ten swój dźwięk a Shimano nie (też je leciutko słychać ale nie tak fest).

#4 .bast'ia:n

• Użytkownik
  • 99 posts

Posted 01 December 2012 - 12:43

Ktoś pomoże?

#5 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Posted 01 December 2012 - 13:44

Jak masz koła w których dają wybór bębenka to pewnie nie będzie tak, że nagle te Campy głośniejsze będą. Koła produkowane przez Campagnolo są dość głośne (choć nie wszystkie serie, te tanie napewno). Jeżdżę na Vento i jest głośne, ale mi się to bardzo podoba - zamiast krzyczeć na ludzi który coś odwalają na drodze po prostu przestaję pedałować i już mnie słyszą ;)

#6 maku

maku
  • Użytkownik
  • 101 posts

Posted 01 December 2012 - 13:57

.bast'ia:n, musisz kupić wersje Shimano do osprzętu Shimano - campy nie będzie kompatybilny z Twoją kasetą. A czy są głośne to zależy jakie konkretnie tam mają piasty, więc pozostaje szukać recenzji na sieci.

#7 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 01 December 2012 - 15:04

Producent daje Ci wybór: Możesz kupić koło z bębenkiem pod system Shimano lub system Campagnolo. A jaki kupujesz? ano taki, jaki jest Ci potrzebny. Zatem jeśli masz kasetę i osprzęt Shimano to musisz kupić "Shimano freehub".

Odnośnie dźwięku to w wypadku kół Scirocco i system Shimanowski i Campy będą hałasować tak samo, czyli głośno. A jak głośno? Otóż zapewne tak:

A czemu tak? Ano temu, że producentem obu rozwiązań jest Campa.

#8 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 01 December 2012 - 17:07

Czy to jest zbyt duzy hałas nie powiedzialbym, juz glosniej pracuje bebenek w kolach Fulcrum vento daje rade, mnie osobiscie te bzykanie jakos nie przeszkadza ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#9 .bast'ia:n

• Użytkownik
  • 99 posts

Posted 02 December 2012 - 22:37

Na sucho przy kręceniu kołem jakoś to słychać, a jak jest podczas jazdy ??
Czy szum wiatru zagłusza ten dźwięk trochę ??
Szczerze to zbyt wielu okazji by na żywo takich kół posłuchać nie miałem, może i stanę się zwolennikiem takowych ale na razie coś mam obawy.

#10 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 posts
  • SkądPodhale

Posted 02 December 2012 - 23:20

taki dźwięk to aż miły dla ucha :mrgreen:

#11 .bast'ia:n

• Użytkownik
  • 99 posts

Posted 26 December 2012 - 19:57

Mam już te koła i wiem jak są głośne...

są prawie niesłyszalne :)

Słychać lekkie tyrkotanie, ale jest słabosłyszalne w cichym pomieszczeniu, byle głos człowieka zagłusza jakikolwiek odgłos, więc na dworze powinny być niemal niesłyszalne

Reply to this topic