Trening do half Ironman
Gosc_szymas_*
Posted 24 December 2012 - 10:39
Pisał o tym Friel i piszą na portaalch angolosaskich częto.
Test przygootwania tlenowego ( tłuszczowego ) do długich wysiłków. w trkatyce sptrawdzenie czy dryf tętna podczas jednostajnego wysikłku tłuszczowego nie jest zbyt wielki.
Masz kolego swoje 90 km jazdy na czas znajdujesz petle 45 km mniej wiecej. Jedziesz na treningu 2 takie pętle z tetnem tlenowym w zakresie np. 70-75 % hr max.
dane z pierwszej petli średnie tetno 145 średnia predkość 32 km/h
dane z drugiej petli średnie tetno 148 średnia predkosć 31,5 km/h
liczenie dancyh z pierwszej pętli
32/145 daje 0,2206
liczenie dancyh z drugiej pętli
31,5/148 daje 0,2128
dzielimy 0,2206 przez 0,2128 daje 1,0366 i jesli spadek skuteczności jest mniejszy niż 5 % w tym przypadku tak bo wyszło 3,66 % to znaczy że jestes przygootwany pod zwgledem wytryzmałosci tlenowej wielogodzinnej do takiego dystansu że gryf tętna mały i tłuszcze jakoi xródło energii okej .
Jesli wiec ponad 5 % to trzeba jeszcze trenowac tłuszcze.
Tompoz
Posted 24 December 2012 - 10:45
Posted 24 December 2012 - 12:10
a ja mam inną radę dla kolego trathlionisty.
Pisał o tym Friel i piszą na portaalch angolosaskich częto.
Test przygootwania tlenowego ( tłuszczowego ) do długich wysiłków. w trkatyce sptrawdzenie czy dryf tętna podczas jednostajnego wysikłku tłuszczowego nie jest zbyt wielki.
Masz kolego swoje 90 km jazdy na czas znajdujesz petle 45 km mniej wiecej. Jedziesz na treningu 2 takie pętle z tetnem tlenowym w zakresie np. 70-75 % hr max.
dane z pierwszej petli średnie tetno 145 średnia predkość 32 km/h
dane z drugiej petli średnie tetno 148 średnia predkosć 31,5 km/h
liczenie dancyh z pierwszej pętli
32/145 daje 0,2206
liczenie dancyh z drugiej pętli
31,5/148 daje 0,2128
dzielimy 0,2206 przez 0,2128 daje 1,0366 i jesli spadek skuteczności jest mniejszy niż 5 % w tym przypadku tak bo wyszło 3,66 % to znaczy że jestes przygootwany pod zwgledem wytryzmałosci tlenowej wielogodzinnej do takiego dystansu że gryf tętna mały i tłuszcze jakoi xródło energii okej .
Jesli wiec ponad 5 % to trzeba jeszcze trenowac tłuszcze.
Tompoz
Można prosić następnym razem wolniej i wyraźniej??
Gosc_szymas_*
Posted 24 December 2012 - 13:56
Mówi sie potocznie tlenowe wysiłki w domysle to takie wysiłki gdzie organizm korzysta przedewszystkim z tłuszczu jako żródło energii buduje się wtedy motor tlenowy np. zawodowcy potrafia jechadz np. 7 godzin na niskich tętnach na mocy generowanej np. 22o watt i u nich dryf tętna jest niski nie zakwaszaja się zakwaszenie jest buforowane oczywiście cały czas trzeba dostarczac energii z jedzenia i picia . Bieganie i jezdzenie na rowerze na głodzie to głupota . Chodz znam paru madrali co biegaja maratony w 3 h bez jedzenia ....................... a pózniej na stronach biegaczy opisuje się zjawisko ściany. Nie ma żadnej ściany to tylko niedocukrzenie wysiłkowe .
Tompoz
Gosc_szymas_*
Posted 24 December 2012 - 14:04
Czegoś takiego kiedyś szukałem. Bardzo mnie ciekawiło to w jaki sposób ma reagować organizm w jeździe tlenowej w długim okresie czasu
. Szkoda, że wszystkich "technik treningowych" nie da się zastosować w jednym makrocyklu, ale na pewno wrócę do tego testu. Choćby po to, aby go uskutecznić.
to nie jest technika treningowa to sprawdzian np. to samo mozesz zrobić na wybieganiu podczas np. 20 km WB 1
2 pętle po 10 km takie same WB 1
1 petla 5.00 min.km tętno średnie 140
2 pętla 5.15 min/km średnie tętno 145
1 pętla 140 razy 5 daje 700
2 pętla 145 razy 5,25 daje 761,25
761,25 dzielone przez 700 daje 1,0875 spadek o 8,75 % znaczy jeszcze nie masz
wytryzmałosci długiego czasu pod np. półmatraton biegowy czyli te okolice 20 km
trzeba jeszcze popracować tlenowo czyli tłuszczowo
Tompoz
Gosc_Spalacz_*
Posted 25 December 2012 - 11:48
W obrębie 75% HRmax (~65%VO2max) dokładnie połowa energii pochodzi z tłuszczów i połowa z węglowodanów, tak więc uściślając nie da się pracować tłuszczowo przy takiej intensywności (przy mojej masie 66kg i 75%HRmax wykorzystuję około 75g glikogenu na godzinę), pierwszy raz spotykam się z takim stwierdzeniem z resztą.
Gosc_szymas_*
Posted 25 December 2012 - 18:19
Czasami uda Ci się napisać coś mądrego Tompoz, ale warto nadmienić, że podczas wysiłku tlenowego (bez znaczenia czy jest to 50% HRmax, czy 80%) zawsze zużywa się taką samą ilość tłuszczów jako źródła energii, rośnie tylko zużycie węglowodanów.
W obrębie 75% HRmax (~65%VO2max) dokładnie połowa energii pochodzi z tłuszczów i połowa z węglowodanów, tak więc uściślając nie da się pracować tłuszczowo przy takiej intensywności (przy mojej masie 66kg i 75%HRmax wykorzystuję około 75g glikogenu na godzinę), pierwszy raz spotykam się z takim stwierdzeniem z resztą.
widzę że kumasz tylko jedna uwaga "..... nie da się pracować tłuszczowo przy tej intensywności .............." coś nie bardzo poiedziane.
Tompoz
Posted 27 December 2012 - 19:50
Picca, jechaliśmy w tym roku na wiosnę razem jeden trening i z tego co widziałem mogę Ci dać jedną radę: potrenuj przynajmniej ze 3 sezony systematycznie i dopiero startuj w takich zawodach bo sobie zrobisz krzywdę jak wystartujesz w przyszłym roku.Piona. Planuję w przyszłym roku wystartować w zawodach triathlonowych na dystansie half ironman
Posted 28 December 2012 - 23:39
Ludzie robią HIM na trekingowych rowerach i w butach z lidla i płynąc żabką, po kilku miesiącach lichych treningów. Nie widzę powodu, dla którego mi miałoby się nie udać.
Dam znać jaki miałem czas ;-)