Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stare koła i obręcze szosowe

14 odpowiedzi w tym temacie

#1 filipoinzagi5

filipoinzagi5
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 grudzień 2012 - 18:39

Witam!
Poszukuję starych, tanich kół lub samych obręczy szosowych! Chodzi mi o to żeby wchodziły do nich opony 700x23c lub 700x25c, żeby nie były jakieś poobklejane nazwami firmy (bo to by nie pasowało do mojego starego roweru) tylko zwykłe srebrne! Nie ważna jest dla mnie waga!
Czy wiecie może gdzie można takie najzwyczajniejsze koła lub obręcze kupić ? na allegro szukałem i są same nowe ;/ (być może źle szukałem)
jeśli ma ktoś z was takie do sprzedania to jestem chętny ;)

#2 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 grudzień 2012 - 20:37

jak starych, czy obręczy ?? masz na myśli konkretnie firmówki typu Mavic czy coś innego , bo w sumie po 59 zeta są fajne obręcze srebrne lub czarne na 36 otworów, stożek ma bodajże 20 mm chyba , do tego dać niedrogie piasty, spzrychy srebrne i zlożysz sobie nówki, myślę tak do 260-270 zł komplet

tu np felga h-20 mm stozek splaszczony 460 g
Dołączona grafika
Dołączona grafika
tu są takie co mają h-22 mm ale stozek ostrzejszy ala retro 560 g

Dołączona grafika Dołączona grafika

są też droższe - ok 80 zl płaskie wysokość profilu 18 mm 520 g sztuka
Dołączona grafika

stare felgi w starych kołach trzeba dokladnie oglądać czy nie popękane przy oczkach , czy nie bije w pionie czy poziomie, to takie zakupy ....50/50%

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#3 filipoinzagi5

filipoinzagi5
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 grudzień 2012 - 22:48

dzięki za odpowiedź!
o to pierwsze jest OK... mniej więcej o takie coś mi chodziło ;)
mógłbyś podać firmę i model co to za obręcz ? bo nie napisałeś ;P
masz może jeszcze jakieś propozycje na tego typu tanie obręcze ?

#4 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 grudzień 2012 - 23:02

ja nie, bo jeśli dorwe stare rarytasy to chomikuje hehehe

a'la ertro są na pewno te ostatnie, te pierwsze sąnowoczesniejsze bo wyzsze, ale .... jak pasujato czemu nie .
zadaj pytanie na Pw

#5 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 14 grudzień 2012 - 00:11

filipoinzagi5, wygoogluj firmę Saiko. Produkują różne typy obręczy. Co do jakości przynajmniej na obręcze do trekkingów nie ma narzekań na forach. Warto podpytać ich o sprzedaż wysyłkową, bo myślę, że da radę kupić kilka sztuk.

#6 filipoinzagi5

filipoinzagi5
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 grudzień 2012 - 16:58

Dzisiaj przeszedłem się po sklepach rowerowych w moim mieście i znalazłem w sumie odpowiadającą mi obręcz Stars Swift Arriv!
zastanawia mnie tylko jedna rzecz... w sklepie kosztowała ona 65zł, a tutaj kosztuje 39zł
http://sklep.allday....swift-arriv-700
i tak się zastanawiam czy to jest to samo ?
tam w sklepie była ona pod opony 23c (bo pytałem), a tutaj nie wiem bo ja cały czas nie mogę ogarnąć tych rozmiarówek obręczy :D

#7 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 15 grudzień 2012 - 17:26

filipoinzagi5>

Takie wysokie klocki chcesz wsadzic do starej szosowki? Pytam, bo pisales ze potrzebujesz takich ktore beda pasowac, a wysoki stozek do stalowek to tak srednio...
Co prawda ludzie od fixow czesto na jedną modłe klepią te ostrzaki z wysokim stozkiem, ale to jest wtorne i nudne. Wez cos z niskim profilem, albo to co Spike Ci podeslal, albo z nowych np. rigide chrine...? Ew poszukaj jakis uzywanych kolek, czasem za nie duza kase mozna nabyc malo jezdzone, solidne i wcale nie ciezkie.

#8 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 15 grudzień 2012 - 18:05

Ew poszukaj jakis uzywanych kolek, czasem za nie duza kase mozna nabyc malo jezdzone, solidne i wcale nie ciezkie.

I dokładnie po kupnie obejrzeć. Nierzadko można spotkać pogięte na rantach, przeciągnięte, ze zniszczonymi oczkami (wybulenia, pęknięcia...). Jakiekolwiek uszkodzenie - zwracać od razu.
Pisałem już o obręczach Saiko. No ale widać kolega nie chce, to trudno... Jakbym miał kupować tanie obręcze, to na pewno tej firmy. No i nówka to nówka, obręcz to chyba zaraz po łańcuchu i piastach najbardziej delikatny i zaniedbany element, szczególnie jeśli chodzi o naciąg szprych...
A te Stars Circle Swift Arriv ponoć nie są takie sztywne jak się zdaje po wyglądzie... No i jak komuś waga przeszkadza - to spora. Moje Maviki po 450 g ważą, obręcze tego francuskiego producenta z lat 90 mają nawet do <400 g czasem.
Te z linka mają szerokość wewn. przecież 18 mm, opona 23c wejdzie, ale po co tak szeroka obręcz? Są jeszcze Swifty węższe albo 13 albo 15 mm, nie pamiętam dokładnie.

Takie wysokie klocki chcesz wsadzic do starej szosowki? Pytam, bo pisales ze potrzebujesz takich ktore beda pasowac, a wysoki stozek do stalowek to tak srednio...

Zależy od gustu. Lekki stożek ładnie wygląda. A ja mam niziutki profil, w poprzedniej szosie także. I ot tez bardzo dobrze się prezentuje. ;-) Przy wymianie obręczy miałbym niezły dylemat.

#9 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 15 grudzień 2012 - 21:58

Te z linka mają szerokość wewn. przecież 18 mm, opona 23c wejdzie, ale po co tak szeroka obręcz? Są jeszcze Swifty węższe albo 13 albo 15 mm, nie pamiętam dokładnie.

Ja kupowałem tutaj:
http://allegro.pl/st...2861105798.html

Potrzebowałem zrobić jakieś tanie koło na kasetę do stalowej ramy (niby Bianchi z allegro, była kiedyś o niej dyskusja na Forum). Wyszło całkiem równe, choć miejsce łączenia jest trochę niechlujnie zrobione (ale zamaskowane naklejką). A waga za te pieniądze i jak na dość wysoki stożek przyzwoita (realnie moja 573 g, pozostałe z tej firmy (te wyższe stożki) to już straszne kloce ). SPIKE pisał kiedyś, że te obręcze są z bardzo miękkiego materiału i można skrobać wióry nożykiem. Nie wiem, na razie trudno mi powiedzieć.

Z niskich, klasycznych obręczy obecnie jest ta Rigida Chrina i jeszcze Mavic Open Sport (ale te już droższe), i może jakieś Ambrosio (ktoś miał na Allegro).

A z niskich stożków w przyzwoitej cenie może jakieś Alexrims (R450, DA22 - poniżej 500 g).

I jeszcze całe koła używane:
http://allegro.pl/ko...2873460439.html

#10 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 grudzień 2012 - 11:45

http://allegro.pl/sz...2859862247.html

Taką aukcję udało mi się znaleźć na allegro.

#11 filipoinzagi5

filipoinzagi5
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 grudzień 2012 - 12:31

Dzięki za odpowiedzi :)
W zasadzie to nie napisałem jednej rzeczy... te obręcze mają być do fixa ;P
na początku pisałem o niskich obręczach bo myślałem że wysokie są nie na moją kieszeń... i dopiero jak poszedłem do sklepu i zobaczyłem że można kupić za 65zł wysoki stożek to zmieniłem zdanie i wolę wysoki :)

h/k,
co do obręczy Saiko to wygooglowałem i niestety nic dla mnie ciekawego nie znalazłem!

maciej1986, dzięki za propozycje ale to jest licytacja, więc cena może pójść bardzo w górę ;P

chyba kupię te Swifty! jak by wam wpadły w oko jakieś okazyjnie tanie obręcze to możecie podesłać :)
Dzięki za pomoc! Peace ;)

#12 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 grudzień 2012 - 15:19

wiesz co, zamast tych swiftow z byle g.... lepiej już Remerxa , stozek 28 mm Rapid, lub stozek 30 mm Taurus.

http://www.remerx.cz/taurus-rmx-5014/

Na Taurusach robiłem pod ostre koła i to dosyć mocna obręcz , ale tu trzeba dać nyple 16 mm bo stożek tyle wymaga , .

#13 filipoinzagi5

filipoinzagi5
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 grudzień 2012 - 17:26

co jest złego w swiftach ?

#14 grzybu_blaz

grzybu_blaz
  • Użytkownik
  • 118 postów
  • SkądRzeszów k. Błażowej

Napisano 17 grudzień 2012 - 16:20

A to że na swifcie kupisz kompletne koło za 50 zł i jeszcze sprzedawcy dasz zarobić.

A co myślicie o tych? http://www.cyclospor...kol-czarny.html

#15 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 grudzień 2012 - 20:33

już pisalem o nich pare razy , alcyonów nie robi sie oczkowanych , tamta firma zamówila sobie oczkowane na produkcji i oczka rozbijają obręcz, sa pęknięcia i naciągnięcia materiału dookoła, ten stożek nie nadej sie pod oczka i tyle , wż sobie Rapidy , albo Taurusy do ostrego w sam raz

Dodaj odpowiedź