Otóż dzisiaj dostałem od rodziców mojej dziewczyny piękną starą szosę na której widać już ząb czasu... Ogólnie na razie wygląda fatalnie ale do lata chciałbym ją doprowadzić do stanu w którym będę mógł na niej bezpiecznie jeździć w dalekie trasy i otóż to...
To jest moja pierwsza szosa i chciałbym dowiedzieć się kilku rzeczy na temat komponentów, wymiarów itp itd
Więc zaczynam
1. Z tyłu jest wolnobieg i jakaś stara przerzutka raczej do wywalenia jaka jest tam szerokość piasty jest możliwość zamontowania przykładowo przerzutki Shimano Sory z jakimś kołem i kasetą przykładowo 8 lub 9?
2. Z przodu jest 2 tarczowa korba która nie mam pojęcia jak jest zamontowana... Czy jest możliwość zamontowania przykładowo też sory lub jeżeli nie czy przerzutka sory przypasuje do 2 tarcz w tej starej korbie?
3. manetki są zamontowanie na ramie... Waszym zdaniem lepszym (mniej zawodnym pomysłem) jest montowanie jakiś starszego typu manetek w miejsce orginalnych czy przy kierownicy klamkomanetki sory?
4. zauważyłem gdzieś na forum osobę która miała ramę diamant'a z widelcem chyba shimano ORC czy jakoś tak ładnie to wygląda. Czy to by było lepsze rozwiązanie niż orginalny widelec wygięty przy kole w przód?
5. Są zamontowane stare hamulce i chciałbym zamontować coś nowszego dla bezpieczeństwa czy jest jakiś problem z montażem apropo standardów czy coś takiego??
Przepraszam za te pytania ale chciałbym wiedzieć na czym stoję. Ogólnie zamysł mój to zbudowanie roweru szosowego na którym będę mógł spokojnie na raz przejechać 200-300km bez martwienia się o sprzęt...
Myślę ogólnie o 2 rozwiązaniach
1. montaż kompletnej grupy Shimano Sory
2. szukanie na allegro okazji pokroju shimano 600 itp i poskładanie wszystkiego w całość
Pozdrawiam,
Mlodybarney!