Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ból mięśnia piszczelowego przedniego- zdarzyło to się komuś

19 odpowiedzi w tym temacie

#1 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 21 grudzień 2012 - 19:45

Witam , ostatnio na hali zaczał mnie bolec mięsień piszczelowy przedni , do tego stopnia, żecieżko było mi ruszać prawą stopą , ale porozciągałem się i w sumei skończył się trening , teraz na marszobiegach przy bieganiu ból ten ciągle występuje i to do tego stopnia , że naprawde biegnie się z ostrym bólem , i cięzko ruszać stopą itp chodzi mi o ten mięsien jak by ktoś nie wiedział http://pl.wikipedia....czelowy_przedni , Na rowerze , nie jeździłem jeszcze więc nie wiem czy na rowerze też boli , ból ten zauważyłem już dobre 3 tyg temu . Czy ktoś z was się spotkał z czymś takim , btw lewa noga tylko prawa nie . Możliwe że coś przeciągnałem na siłowni ? Jak się tego wyzbyc ? ;)

#2 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 grudzień 2012 - 19:58

Co robiliście na hali?? Jeżeli piłka, a jesteś lewonożny to mogłeś go po prostu przeciążyć przy mocnych uderzeniach.

#3 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 21 grudzień 2012 - 20:00

nie prawonożny , ale dzień przed halą byłem na siłowni i wydaje mi się że przez to chociaż , na siłowninic nie czułem , ból pojawił się po rozgrzewce i po zacząciu grania w noge ( na hali zazwyczaj jakieś ćwiczenia ogolnorozwojowe , albo gry wymagające dużego nakłądu sił tudzież biegania itp)

#4 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 21 grudzień 2012 - 20:02

Ja mam tak, że jak ide w ciężkich zimowych butach jak jest mega mroźno to po ok. 2 km zaczyna właśnie to boleć i zamiast iść na palcach to walę stopami jak olbrzym :D
przeciążenie

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#5 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 21 grudzień 2012 - 20:08

no właśnie , jak biegnę to zamiast palce pięty co wale całą stopą i próbuje się jak by tą nogą nie odpychac ;p Co polecasz ? na rowerze też to występuje ?

#6 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 grudzień 2012 - 20:16

U mnie takie coś pojawiło się właśnie po piłce na hali. Przeciążenie od mocnego kopania piłki, tak samo czworogłowe zawsze po piłce mam zmasakrowane.

#7 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 21 grudzień 2012 - 20:19

Ale kurcze nie ustaje ten bol przy marszobiegach , przy normalnym poruszaniu jest ok , np jak biegnę nie wime 5km to zaczyna boleć i boli np przez nastepne 5km , potem jak jest marsz to po kilku minutach przechodzi stopniowo , przy wznowieniu znów zaczyna . Można jakoś przyśpieszyć regenerację tego mięśnia czy zrobić coś w tym kierunku ?

#8 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 grudzień 2012 - 20:21

Ja dolegliwości odczuwałem ponad tydzień, akurat wtedy żadnego sportu nie uprawiałem.

#9 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 21 grudzień 2012 - 20:26

Jutro wsiadam na przełajówkę , zobaczymy jak to będzie na rowerze.

#10 Gorthin

Gorthin
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • Skąd~

Napisano 21 grudzień 2012 - 21:04

http://bieganie.pl/?...5&id=939&show=1

http://bieganie.maus...yta-u-ortopedy/

#11 DINO_1972

DINO_1972
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • SkądKLEMBóW

Napisano 21 grudzień 2012 - 21:05

http://www.fizjoklin...iej_stopki.html

#12 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 22 grudzień 2012 - 00:42

garenge, jeśli występuje to u Ciebie tylko w wysokich butach to zmień sposób sznurowania, same sznurówki na elastyczne lub zmień buty na wygodniejsze ale dwa pierwsze powinny pomóc. Sam też przez to przechodziłem i doszedłem do wniosku że powodował to za duży nacisk na piszczel w okolicach kostki.

#13 braulo

braulo
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądWarszawa/Płońsk

Napisano 22 grudzień 2012 - 09:45

Prawdopodobnie to tzw. zapalenie okostnej, które jest typowe dla kolarzy zaczynających biegać,
Jest to spowodowane np. zaniedbaniami tych mięśni podczas jazdy
może to byś skutkiem źle dobranych butów,
mogą pomóc ćwiczenia, które są gdzieś na jakiejś stronie dla biegaczy,
najważniejsze jest jednak technika biegu i rozciąganie stopniowe dawkowanie obciążeń biegowych
a mimo wszystko ciężko się tego pozbyć, na szczęście kiedy wsiądziesz na rower problemy znikną.

#14 danek

danek
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 22 grudzień 2012 - 10:24

Okostna zwykle boli od zmiany nawierzchni (zwykle po bieganiu po twardym)
Tyle , że okostna zwykle boli częściej na krawędzi przyśrodkowej , a mięsień piszczelowy jest na bardziej na zewnątrz, ale moze byc polaczone ze soba.
żeby nie bolało warto zadbać o ukrwienie tej okolicy, dwa sposoby najprostsze to takie:
- ciepla woda i zimna na zmiane lane po piszczelu
- cwiczenia silowe na piszczelowy przedni np. unoszenie ciezarka przyczepionego do stopy

generalnie sprawdzone na sobie i kolegach z ktorymi biegalem wiele lat .

pozdrawiam

#15 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 22 grudzień 2012 - 12:59

...
unoszenie ciezarka przyczepionego do stopy

Uściślając - przyczepionego do palców stopy. Lub też taka wersja -->
Dołączona grafika

#16 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 22 grudzień 2012 - 13:20

Robię podobne cwiczenei ćwicząc nogi staje na takich ciężarkach na palcach i góra dół pięty naciągam przy tym i ćwicze trój głowy łydki , robię np 4 serie po 25 powtórzeń z pasem obciążeniowym na ramiieniach , przy ostatnich powtórzeniach w każdej z seri jest totalny zgon nie czuć łydek ;D może to przez to ? Czyli na pozbycie się tego bólu polecacie ćwiczenia ?

#17 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 22 grudzień 2012 - 16:18

erico329, z Twojego opisu wynika, że robisz to ćwiczenie -->
Dołączona grafika
Z tym, że to ćwiczenie na łydki a nie na mięśnie piszczelowe.

#18 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 24 grudzień 2012 - 14:09

erico329, z Twojego opisu wynika, że robisz to ćwiczenie -->
Obrazek
Z tym, że to ćwiczenie na łydki a nie na mięśnie piszczelowe.

kolega Trawisz ma rację i jeszcze dodam od siebie że łydki to bardzo mała grupa miesniowa i co za tym idzie bardzo bolesna podczas ćwiczeń izolowanunych i lubiaca duża ilośc [powtórzeń np. 25-35 i bół jest szczypany bolesny do upadku miesniowego

Tompoz

#19 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 24 grudzień 2012 - 14:12

Witam , ostatnio na hali zaczał mnie bolec mięsień piszczelowy przedni , do tego stopnia, żecieżko było mi ruszać prawą stopą , ale porozciągałem się i w sumei skończył się trening , teraz na marszobiegach przy bieganiu ból ten ciągle występuje i to do tego stopnia , że naprawde biegnie się z ostrym bólem , i cięzko ruszać stopą itp chodzi mi o ten mięsien jak by ktoś nie wiedział http://pl.wikipedia....czelowy_przedni , Na rowerze , nie jeździłem jeszcze więc nie wiem czy na rowerze też boli , ból ten zauważyłem już dobre 3 tyg temu . Czy ktoś z was się spotkał z czymś takim , btw lewa noga tylko prawa nie . Możliwe że coś przeciągnałem na siłowni ? Jak się tego wyzbyc ? ;)

jest to typowy bół u osób zaczynajacych przygote z bieganiem szczególnie gdy solidnie warzą wtedy mieśnie piszczelowe sztywnieją i stopa jest taka nieruchowa....................... najlepsze na to jest trening rozciąganie miekkna nawierzchnia dobre buty biegowe.

Temat prosty jak drut

Tompoz

#20 Gorthin

Gorthin
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • Skąd~

Napisano 24 grudzień 2012 - 14:49

To powinieneś robić ćw 6:

http://www.kulturyst.../nogi.asp#lydka

Dodaj odpowiedź