Accent Discovery 35C 614g
Kenda Kross Cyclo 35C 568g
Kenda Khan 35C 650g
Osobiście moim faworytem jest Kenda Kross Cyclo tylko nie wiem czy nie ma za mocnego bieżnika... Prosiłbym o poradę którą z tych a może inna oponę wybrać.
Pozdrawiam.
Napisano 27 grudzień 2012 - 15:36
Napisano 27 grudzień 2012 - 15:55
Napisano 27 grudzień 2012 - 16:17
Napisano 27 grudzień 2012 - 23:18
Napisano 10 styczeń 2013 - 14:17
Napisano 10 styczeń 2013 - 16:43
http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera
Napisano 09 luty 2013 - 16:28
Napisano 09 luty 2013 - 22:00
Napisano 09 luty 2013 - 22:58
www.facebook.com/strato.bike
Napisano 10 luty 2013 - 16:04
http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera
Napisano 23 wrzesień 2013 - 20:55
Stosowałem ostatnio zamiennie w crossie dwa komplety opon - Schwalbe Fast Fred Light (z paskiem reflex) i IRC V-claw.
Wprawdzie nie są już produkowane, ale można je jeszcze tanio kupić, a przy tym są dość lekkie.
http://allegro.pl/op...3571334678.html
http://allegro.pl/op...3559483137.html
Fast Fredy to praktycznie semi-slicki, na asfalcie są naprawdę szybkie, ale mają dosyć spore (choć trochę za miękkie) klocki po bokach i w terenie po obniżeniu ciśnienia (ostatnio jeździłem na 3 atm,) radzą sobie przyzwoicie. Niestety bieżnik na środku szybko znika. W tylnej po kilkuset kilometrach już go prawie nie ma. Pasek odblaskowy to świetna sprawa, zwłaszcza na okres jesienno-zimowy, gdy często jeździmy po zmroku. Powiem szczerze, że na tych oponach lubię ostatnio wyskoczyć na 30-40 km asfaltową trasę zamiast na szosówce. A jaki komfort! Nie ma to jak stalowa rama i gruby balon na kole. A prosta kierownica pozwala podziwiać widoki, a nie tylko przednie koło.
IRC V-claw to już opony z konkretnym terenowym klockiem (jak wskazuje nazwa, mają ten "pazur") i naprawdę grube (z klockami 41 mm, sam balon jakieś 38 mm).Ale w terenie aby były komfortowe wymagają bardzo niskiego ciśnienia, nawet poniżej 3 atm. Wtedy na szosie już je trochę czuć, zwłaszcza tylna na podjazdach charakterystycznie warczy (słychać, jak klocki się deformują). Jednak przy nieco wyższym ciśnieniu toczą się już całkiem cicho, choć nie tak lekko, jak Schwalbe. Dużo czasu upłynie, zanim te klocki się zetrą.
Wytrzymują nawet szybką jazdę po sporych kamieniach - sprawdziłem na szutrówkach w Bieszczadach.
Napisano 18 październik 2013 - 17:56
Zakupiłem obie opony, dzisiaj do mnie doszły.
Kenda Kross Supreme:
- Waga ok. 565g
Kenda Kross Cyclo:
- Waga ok. 550g
Maniakiem lekkosci nie jestem, ale to sa wagi 29row 2,2cala !
Michelin Jet 622x30( realne 33 ) - 325 i 330g - opona GENIALNA na suche i twarde. Bezglosna i szybka na asfalcie. Srednia polka cenowa.
Conti Cyclocross Race 622x35 ( i ma 35 ) to 340g i 335g .
Bardzo przyzwoita opona, nie lubi wysokich cisnien ( traci trakcje na sypkim suchym, ale za to na mokrym i trawie super. to samo kopny piach ). Glosna na asfalcie. TANIOCHA. Kupilem "przy okazji" innych zakupow chyba po 12€ za szt. w germanskim sklepie. Jak na razie 1 "snake" - ale moja wina- przywalilem w taki korzen, ze cud ze kolo cale
a i detka byla do 28mm.... :roll:
Obie zwijane.
Ale 550g opona ??? Toz to waga razem z detka jest/ powinna byc o ok 100g mniejsza....
--------------------------------------
Druga bajka : jezdzil ktos na "GommItalia" ? podobno cala produkcja szytek dla GI to Veloflex ...
psy szczekaja, a karawana jedzie dalej.
porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos.
Napisano 18 październik 2013 - 19:23
Napisano 19 październik 2013 - 05:58
wspomniane Conti sa po 42-66 PLN ... i wez pod uwage, ze ja zyje " za 7 gorami, za 7 rzekami, za 7 lasami " , gdzie wszystko zamawiasz z netu i placisz kosmos za dostawe, na ktora czekasz min 10 dni... a w Polsce ceny na wszystko sa zdecydowanie nizsze niz to co ja place....
ja to widze inaczej : waga w kontekscie ceny nie jest zla... jesli za kryterium przyjmujesz cene to tanie bedzie ciezsze niz drozsze.
Faktycznie nie czytalem uwaznie 1ego postu i minalem "budzet na opony".
I masz racje : w budzecie akurat na detki ciezko znalezc przyzwoite opony. Jakiekolwiek opony....
psy szczekaja, a karawana jedzie dalej.
porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos.
Napisano 19 październik 2013 - 18:25
wspomniane Conti sa po 42-66 PLN ... i wez pod uwage, ze ja zyje " za 7 gorami, za 7 rzekami, za 7 lasami " , gdzie wszystko zamawiasz z netu i placisz kosmos za dostawe, na ktora czekasz min 10 dni... a w Polsce ceny na wszystko sa zdecydowanie nizsze niz to co ja place....
Napisano 19 październik 2013 - 18:41

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?