Jump to content

Photo

selle italia slr fibra karbonowe prety

13 replies to this topic

#1 noe444

noe444
  • Użytkownik
  • 2 posts
  • Skądbydgoszcz

Posted 27 December 2012 - 20:06

mam pytanie prosze o pomoc
kupilem siodlo selle italia slr fibra z karbonowymi pretami i teraz pojawia sie problem z dobraniem sztycy aluminiowej. prosze o pomoc!!!

#2 RafalK

RafalK
  • Użytkownik
  • 457 posts
  • SkądPoznań

Posted 27 December 2012 - 22:56

Ale jaki to problem?
Może że masz sztycę aluminiową z łódeczką nie przystosowana do prętów karbonowych ;-)
Fizik ma w swojej ofercie coś takiego http://allegro.pl/sz...2887351096.html

#3 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 28 December 2012 - 10:35

Z podobnych mam Syntace P6, ale ceny też podobne, choć za swoją nówkę dałem mniej jak 200zł.

#4 noe444

noe444
  • Użytkownik
  • 2 posts
  • Skądbydgoszcz

Posted 28 December 2012 - 12:38

problem jest taki że potrzebuje sztyce która bedzie pasowac do tych pretow!
boje sie zeby to nie peklo.myslalem na thomsonem?

#5 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 28 December 2012 - 12:57

Jedynym problemem moze byc uchwyt pretow siodla, ktory swoimi wymiarami nie pozwala na odpowiednie zalozenie karbonowych pretow, ktore maja wiekszy przekroj od nie-karbonowych.
Ale i nawet z tym w wielu przypadkach mozna sobie poradzic z pomoca pilnika.
Poza tym nie ma zbyt wielu sztyc, ktore nie sa przystosowane do karbonowych pretow.

Lekkie i sprawdzone KCNC.

#6 Rappid

Rappid
  • Użytkownik
  • 147 posts
  • Skądireland

Posted 28 December 2012 - 16:00

a jak bedziesz mial np. ritcheya to cos takiego:
http://www.ritcheylo...ily.php?k=98383

#7 Riddick

Riddick
  • Użytkownik
  • 402 posts
  • Skądmałopolska

Posted 28 December 2012 - 17:40

Jedynym problemem moze byc uchwyt pretow siodla, ktory swoimi wymiarami nie pozwala na odpowiednie zalozenie karbonowych pretow, ktore maja wiekszy przekroj od nie-karbonowych.

no nie tak do końca z tym przekrojem, pręty "metalowe" w siodełkach mają przekrój okragły i śr. ~7mm natomiast prety karbonowe są przekroju owalnego o wymiarze ~7x9mm i tutaj możesz śmiało montowac siodełko jeżeli tylko jażemko i łódeczka mają odpowiednie pole podparcia, czyli dość szerokie aby preta z karbonu nie przeciąć czy skruszyć. Jeżeli nie ma takiego podparcia musisz kupić odpowiednio szeroką łudczkę, np taką

#8 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 28 December 2012 - 18:03

A skad taka pewnosc ze wszystkie karbonowe prety maja takie wymiary?
Jeszcze raz powtorze to co napisalem: jedyna przeszkoda w montarzu siodla z karbonowymi pretami jest ich wiekszy przekroj, tak, tak sa siodla z karbonowymi pretami o wiekszych rozmiarach niz te, ktore podales. Nie wiem jakie sa w SI, moj komentarz byl ogolnym stwierdzeniem.
Sa takie jarzma sztyc w ktore po prostu nie wsadzisz tych wiekszych karbonowych pretow.

Przyklady:

Bontrager Race XXX Lite
Easton CT2
M2Racer
Moots Straight Laced and Laid Back
Race Face XY
Shannon
USE Alien
X-Lite Metal Matrix

Pole podparcia nie ma tu nic do rzeczy. Nie przetniesz i nie skruszysz karbonu.

#9 manczkin

manczkin
  • Użytkownik
  • 69 posts
  • SkądKraków

Posted 28 December 2012 - 20:06

Jakby były większe średnice to by musiały być jarzma sztyc dedykowane do nich. A to by było bez sensu.
Natomiast owalne pręty jak najbardziej widziałem i do większości sztyc pasują.

#10 Rappid

Rappid
  • Użytkownik
  • 147 posts
  • Skądireland

Posted 28 December 2012 - 20:39

no bo tak jest monczkin. nie kazde siodelko bedzie pasowac z kada sztyca.
zobacz sobie link ktory podalem wczesniej. ritchey robi 3 wersje: 7x7, 8x8.5, 7x9.6.
takiego fizika antares carbon nie podepniesz do zwyklej sztycy bo rurki ma o wysykosci 9.6mm i nie wlozysz tego do 7mm. chyba ze rozpilujesz o czym wspomnial wczesniej 1415chris.
standardowe prety to 7mm i wiekszosc sztyc bedzie kompatybilna ;)

#11 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 28 December 2012 - 21:19

Kolejny przyklad to Tune Speedneedle.

#12 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 posts
  • SkądLublin

Posted 29 December 2012 - 21:10

Cały problem polega na różnej średnicy prętów. Te carbonowe są grubsze od alu ,czy tytanowych i mogą mieć inny przekrój. Czytaj bardziej kwadratowy ,a nie okrągły jak metalowe. Rowki w sztycy będą inaczej wyprofilowane i może nie być kompatybilne.

#13 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 29 December 2012 - 21:27

Dokładnie tak jak napisał Patryk. Szkoda tak drogiego siodła, żeby zastanawiać się "co by było gdyby".

Skoro producent poświęcił X godzin na tworzenie tego produktu i zna go jak nikt inny, to wybierz po prostu sztycę zalecaną przez producenta. Jak dobierzesz źle i z tego powodu strzelą Tobie pręty, to nikt z forum Tobie kasy nie zwróci za uszkodzenie.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#14 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1,199 posts
  • SkądWadowice

Posted 10 January 2013 - 11:51

Miałem podobny kłopot z Flite Kit Carbonio,do mojego Treka M 5.5 ściągałem przez dystrybutora z USA jarzmo do karbonowej sztycy.Wszystko gra,jak w zegarku.Nie ryzykowałbym własnych przeróbek innych uchwytów.

Reply to this topic