Jump to content

jakie skarpety do letnich butów na zimę??

19 replies to this topic

#1 Gosc_sofasurfer_*

Gosc_sofasurfer_*
  • Gość

Posted 30 December 2012 - 15:25

witam. po kolejnej zimowej wyprawie, po której prawie zamarzły mi stopy zrodził się pomysł uzbrojenia stóp w odpowiednie skarpety. nie mam zamiaru wywalać kolejnych kilku stów na zimowe buty ( zresztą gdybym to zrobił prawdopodobnie zostałbym wyeksmitowany z mieszkania z tekstem, że mogę sobie mieszkać w garażu ze swoimi rowerami!! :mrgreen: ). Ocieplacze na buty też niestety nie spełniają swojego zadania przy temp. poniżej 5 st. cels. co koledzy myślą o takich skarpetach np. narciarskich albo po prostu wełnianych?? pozdrawiam 8-) 8-)

#2 BUBUs

BUBUs
  • Użytkownik
  • 335 posts
  • SkądPabianice

Posted 30 December 2012 - 15:55

Kup sobie wkładkę termiczną do butów.
Ogólnie to dziwne, że marzną ci stopy w takiej temperaturze, jak była dziś u nas.
Ja zakładam grube skarpety wełniane i ochraniacze zimowe z TopPrintu za 40 zł. Dają radę do 2h przy -10 stopniach.

#3 Gosc_sofasurfer_*

Gosc_sofasurfer_*
  • Gość

Posted 30 December 2012 - 16:17

dziś nic mi nie zmarzło ;) mówię o niższych temperaturach i wyższej wilgotności powietrza przy których nawet neoprenowe ocieplacze na buty wymiękają.

#4 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 30 December 2012 - 16:32

Ja ubieram 2 pary grubych zimowych skarpet

#5 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 posts
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Posted 30 December 2012 - 18:22

sofasurfer, ja jestem bardzo zmarzły, nogi bardzo mi marzną. Przy temperaturze 0-1stopień muszę ekstremalnie zabezpieczyć nogi, żeby wytrzymać 3h treningu.
pomijam to, że używam zimowych butów Shimano, w letnich butach nie wytrzymał bym w temp poniżej 10stopni.
Mam takie skarpety: http://www.moose.eu/...socks-nordkapp/ kupowałem je dwa lata temu od kogoś z forum, ale nie pamiętam za bardzo rozsądną cenę. Są grube, ciepłe i komfortowe, szczerze polecam

Pamiętaj też, że bardzo dużo ciepła, a w szczególności w letnich butach traci się przez podeszwę. Warto zabezpieczyć spód buta. Najskuteczniejszym i najtańszym sposobem, przetestowanym przez zmarźlucha :-) jest zrobienie wkładek z koca termicznego pierwszej pomocy, wycinasz kilka warstw na wzór wkładki i wkładasz stroną izolującą do buta. Ja zrobiłem wkładkę z 4 warstw i powiększyłem z przodu, tak by jeszcze zachodziła na palce. Ta folia jest cienka i w ogóle nie czuć tych wkładek, a rewelacyjnie izolują.

#6 krzysio dm

krzysio dm
  • Użytkownik
  • 87 posts
  • Skądlublin

Posted 30 December 2012 - 19:30

Witam.Kiedyś też tak kombinowałem skarpety jede drugie a nogi dalej marzły.Kupiłem ochraniacze do minus 10 stopni i kicha dalej w stopy zimno,wreszcie kupiłem zimowe buty shimano.Po dzisiejszej dwu godzinnej jeżdzie nareszcie ciepełko i komfort podczas jazdy.Buty kosztowały 400 zł pozornie wydaję się dużo ale to iwestycja na kilka lat i nareszcie podczas jazdy nie myślisz o zimnie, jak dla mnie strzał w dziesiątkę.

#7 Gosc_sofasurfer_*

Gosc_sofasurfer_*
  • Gość

Posted 30 December 2012 - 20:06

dzięki wreszcie za konkretne odpowiedzi i podpowiedzi ;-)

#8 maku

maku
  • Użytkownik
  • 101 posts

Posted 30 December 2012 - 21:40

Zaklej wywietrzniki w podeszwie i kup wkładki z folią aluminiową. Do tego ochraniacze przeciwwiatrowe i ciepłe skarpety. Różnice dają grube outdoorowe skarpety wełniane, pod warunkiem, że masz sporo miejsca w butach - ściśnięte palce szybko marzną. Ja próbowałem kilka skarpet i skończyło się na Bridgedale endurance summit...

#9 danek

danek
  • Użytkownik
  • 608 posts
  • SkądKoszalin

Posted 30 December 2012 - 22:13

szukaj tez okazji bo te sa naprawde
kupilem nowe zimowe buty SH za 150zl ten sam model kosztowal normalnie 300 i sobie spokojnie smigam w chlodne dni i jest pieknie.

bo z drugiej strony jak sie nie zadba o komfort to oszczednosci sa pozorne, bo za chwiel wlasnie dokupisz ocieplacze , skarpetki , potem aspiryne i inne leki itd :D a tak kupisz solidne buty i juz :D
i potem tego zakldania tych ciuchow wiecej niz jezdzenia :D

#10 tornado

tornado
  • Użytkownik
  • 78 posts
  • SkądŁódź

Posted 30 December 2012 - 23:38

Możesz eksperymentować ze skarpetami. I to jest na pewno dobry pomysł. Pamiętaj tylko, że narciarskie, wełniane, czy też inne zimowe są grubsze. Jeśli założysz je do sezonowego buta, to może okazać się, że bedzie przyciasno. Wówczas co byś nie zrobił to nogi będą marzły, bo krew nie będzie dochodziła do palców. Najważniejsze jest, aby stopa nie była uciśnięta.
Ze swojej strony bardzo polecam przed treningiem smarowanie stóp maścią rozgrzewającą. Skuteczny sposób na mrozy.

#11 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 posts
  • SkądPszczyna

Posted 27 October 2014 - 17:02

Ja sam nie wiem, kto mnie bardzij śmieszy: prawdopodobnie dorosły facet zadający takie pytania (zrozumiałbym je u 10 latka...), czy też ci, którzy zupełnie serio traktują ten problem i próbują mu doradzić. Weźta sie ogarnijta, ludzie :)))

#12 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 537 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 October 2014 - 18:18

Ja sam nie wiem, kto mnie bardzij śmieszy: prawdopodobnie dorosły facet zadający takie pytania (zrozumiałbym je u 10 latka...), czy też ci, którzy zupełnie serio traktują ten problem i próbują mu doradzić. Weźta sie ogarnijta, ludzie :)))

A co? U Ciebie jest inny klimat? Nogi ci nie marzną? Śmieszy to mnie twoja głupia odpowiedź nie na temat.

A w kwestii na temat to ćwiczyłem już różne warianty i moje doświadczenia są takie:

Zimowe buty lekko ocieplane są do kitu i nie wiele dają. Mam model Nalini Black Rock i były to wyrzucone pieniądze. Nic nie dają, nogi marzną.

W temperaturach niewiele powyżej zera jeżdżę w letnich butach MTB o numer za dużych. Bliżej zera zakładam lekkie oddychające skarpetki a na nie skarpetki z windstopperu z Biemme (Decathlon też takie sprzedaje), jak trochę cieplej po prostu inne ciepłe ale oddychające. Na buty zakładam lekkie, ocieplane ochraniacze przeciwdeszczowe Shimano. Dwóch kolegów z którymi jeżdżę stosuje podobne rozwiązania.

Poniżej zera przy śniegu i/lub lodzie zdejmuję pedały SPD, zakładam plastikowe platformy i wkładam ciepłe buty zimowe bez sznurówek do trekkingu/chodzenia po górach. W moim wypadku akurat Salomon White Wolf.

W obu wypadkach mam ciepło w stopy.

#13 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 01 November 2014 - 23:21

Jeśli wejdą Ci grubsze skarpetki to w sklepie www.nastopy.pl są wtej chwili w promocji skarpety trkkingowe " BLACK PEAK" 27,99 za parę z darmową przesyłką. Dzisiaj je przetestowałem w letnich butach i się nie zawiodłem. Mają domieszkę wełny merino. Jest dużo lepiej niż w typowych skarpetkach. Wygląda na to, że wełna merino to rzeczywiście nie bajer. pozdr

#14 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 30 November 2014 - 11:43

Po co kombinować, czy nie lepiej w zwykłych butach jeździć zimą? Do tego podwójna gruba skarpeta i to lepsze a przede wszystkim tańsze rozwiązanie niż jakieś wymyślne rozwiązania typu specjalne buty, pokrowce i skarpety. No chyba że ktoś całą zimę ściga się sam ze sobą i z innymi to wtedy tak,odstawienie spd może spowodować kłopoty ze snem.
Ja osobiście na czas mrozów odstawilem buty spd i jeżdżę w zwykłych halowkach na grubej podeszwie i grubych skarpetach

#15 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 November 2014 - 11:47

Co kto lubi. Ja osobiście nie wyobrażam sobie treningu w halówkach, SPD to dla mnie mus.

Buty zimowe to może i spory wydatek, ale jednorazowy na wiele lat. Swoje Vaude kupiłem za ok. 450 zł, a jeżdżę w nich trzeci sezon i wciąż wyglądają jak nowe. Biorąc pod uwagę komfort jaki zapewniają, były warte każdej złotówki - ba, okazały się wręcz tanie!

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#16 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 30 November 2014 - 11:55

Ja zimą i tak nie forsuje tempa więc przewaga spd jest zwyczajnie zbędna,lepsza wentylacja też jest zbędna.Więc w żaden sposób nie wykorzystuje zalet takich butów. Aa no i fajny wygląd też jest zbędny, większość ludzi i tak patrzy z politowaniem na zimowych cyklistow a
za halówki dałem 45 zł, 2-3 warstwy ciepłych skarpet i ciekawe komu jest cieplej

#17 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1,038 posts
  • SkądStargard

Posted 01 December 2014 - 21:07

Sam przymierzam się do zakupu skarpet Dexshell. Nie będzie to pewnie typowy model na zimę, ale coś pośredniego. W komplecie z ochraniaczem te skarpety powinny dać radę na mrozach.

#18 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Posted 02 December 2014 - 10:26

Odłożenie SPD daje duży komfort cieplny, ale traci się nawyki, niektóre mięśnie przestają pracować (pedałowanie na tzw. "duże okręgi" odpada) no i nie poćwiczy się tak dobrze umiejętności potrzebnych do mtb, na lodzie świetnie ćwiczy się technikę. Warto.
Ja zakładam buty od ojca numer większe, ubieram wysokie, grube skarpety i dwie pary ochraniaczy.

#19 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 02 December 2014 - 11:01

Ochraniacze nie chronią niestety spodu. Ja na lekki mrozik 2-3 stopnie, mam większe buty spd, wysciólka filcowa z alu, do tego grubsze skarpety z merino. Przy takiej temp da radę na 0k 2 godz. W razie czego zawsze mozna potuptać. pozdr

#20 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Posted 02 December 2014 - 16:06

Zapomniałem dodać, że dołożyłem wkładkę wyciętą z kartonu

Reply to this topic