Jump to content

Photo

AAA - Amatorski, Amerykański i w Adekwatnym rozmiarze

22 replies to this topic

#1 TomekB

TomekB
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • SkądAugustów i Kalifornia

Posted 03 January 2013 - 22:54

Cześć!

Stwierdziłem w końcu że trzeba rozbudować stajnię o szosę i przyłączyłem się do niniejszego forum! ;-)

Zanim przejdę do rzeczy może kilka faktów tytułem wstępu:
- jestem totalnym amatorem (jak w tytule)
- jeżdżę przede wszystkim MTB XC po polach i lasach (no... jeździłem regularnie, póki zima nie przyszła)
- z szosą mam niewielkie* doświadczenie (zawsze to coś)
- szosówkę chcę jako dodatek do MTB, na dłuższe weekendowe wypady (dłuższe jak na miarę moich możliwości)
- kupić chcę "na już" bo przez następne 3 miesiące to będzie mój jedyny rower (czytaj: jak nie kupię to nie będzie żadnego) i chciałbym już zacząć jeździć, zwłaszcza że nad Pacyfikiem pogoda sprzyja

* w kwestii dotychczasowych doświadczeń szosowych to mam kupioną ładnych kilka lat temu kolarkę Gerber, sądząc po komponentach to koniec lat 70, początek 80. Sporo już przeszła ale jeszcze od czasu do czasu wyprowadzam ją na asfalt. Jest z pewnością za mała (około 51.5cm góra i tyle samo podsiodłowa) ale udaje mi się sporadycznie nią jeździć dystanse w okolicach 100km a i szybka jazda po mieście jest całkiem przyjemna.

Swoje kryteria wyboru zawarłem w tytule ;-) Rower amatorski i używany, tak jak pisałem docelowo będą to raczej okazjonalne wypady w miarę możliwości (max raz w tygodniu). Amerykański bo to głównie jest dostępne na lokalnym rynku używek w USA - spec, trek, caad, felt, scott. Z tych marek celowałbym w coś w miarę młodego i z niższych modeli, aluminium, podstawowy osprzęt, proste koła itd. Cenowo okolice 2000zł choć na pewną elastyczność w tej kwestii mógłbym się pokusić.

Problemem jest moja znajomość tematyki szosowo-sprzętowej i przede wszystkim dobór rozmiaru. Mam 180cm wzrostu, nogę 80cm, MTB którym jeżdżę to Cube LTD 18". Na tej podstawie wymyśliłem sobie że szosówka na mnie to powinna być 54 albo 56, na ile jest to prawidłowy wybór? I który z tych rozmiarów powinienem preferować jeśli chodzi o wymienione modele? Zanim coś kupię to oczywiście pooglądam nowe rowery w sklepach choć wiem że takie sklepowe przymiarki dają tylko ogólny pogląd i bez 100km na siodełku nie będę w stanie w 100% być pewnym co do rozmiaru.

I na koniec czy mogę też szanowne grono prosić o jakieś opinie nt. tego co wstępnie sobie wytypowałem poniżej? To jest taki krótki przegląd obecnego stanu lokalnego rynku, każdy z tych rowerów będę mógł obejrzeć osobiście. Wszystko to w zasadzie aluminium z karbonowym widelcem/sztycą i zdaje się podobne grupy osprzętu. Kwestia owijek, siodełek i pedałów jest otwarta bo i tak zdecyduję się na nowe buty (ponieważ mam tylko MTB) i prawdopodobnie system szosowy TIMEa.

Za wszelkie rady serdecznie dziękuję!

Dołączona grafika
2011 Specialized Allez Comp Compact Apex - $700 - r.54
- z tego co już wiem to Apex to 2x10 i manetki DualTap ale nie wiem z czym to się je
- koła Mavic CXP22
- hamulce Tektro dual pivot

Dołączona grafika
2012 Felt Z85 - $700 - r.56
- 105 2x10
- koła jak wyżej
- ciekawi mnie geometria, stand-over height podają 5cm mniejsze niż w Allez rozmiaru 56 gdzie reszta parametrów jest bardzo zbliżona, dla mnie to lepiej z uwagi na 80cm w nodze

Dołączona grafika
2011 Scott S30 - $600 - r.56/L
- Tiagra + przerzutka 105 z tyłu (2x9)
- koła Alex Race 28

Dołączona grafika
2003 Caad5 R600 - $400 - r.56
- sporo starszy i tańszy (może portfel się ucieszy)
- 105
- magia marki

Dołączona grafika
2010 Trek 2.3 Alpa - $800 - r.56
- drożej niż sobie założyłem ale akceptowalnie choć mam wrażenie że głównie za logo
- 105, chyba 2x10
- koła bontrager

#2 Bodi

Bodi
  • Użytkownik
  • 168 posts
  • SkądSzczecin

Posted 03 January 2013 - 23:17

...mogę podpowiedzieć do do rozmiaru roweru.Brałbym '56.Co do wyboru konkretnego roweru to rzecz gustu.Jako osoba niechcąca się ścigać tylko rekreacyjnie jeździć to według mnie każdy z tych rowerów jest wporzo.W przypadku "mocniejszego"potraktowania "cyklozy"z pewnością zauważył byś różnicę w osprzęcie.Pozdrawiam

#3 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Posted 04 January 2013 - 10:33

Też uważam, że raczej '56 dla Ciebie. Podpowiedzieć trudno, bo za mało wiadomo o zużyciu tych maszyn. Ale jak byś mi przyłożył pistolet do głowy i zmusił do wyboru ;-) - to Felt :!:

#4 suchy

suchy
  • Użytkownik
  • 800 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 January 2013 - 12:08

Spec w r.56 byłby chyba najtrafniejszym wyborem z uwagi na koła osprzęt i markę ale 54 jest na Ciebie za krótki (TT 548mm?)
Scot`a odrzuciłbym z uwagi na osprzęt
Cannon odstaje od pozostałych ceną i parametrami i mimo sentymentu do marki odpuściłbym go sobie z uwagi na późniejszą odsprzedaż.
Trek jest droższy o 100$ od porównywalnego Felta i osobiście kół "Bontragedii" nie traktowałbym jako atutu.
Felt to chyba najtrafniejszy wybór z przedstawionych, niezawodna 105, koła na porządnych obręczach i rama z 2012r.

Wg mnie najważniejszym parametrem w geo jest długość górnej rurki w poziomie, przy Twoich 180cm oferowane przez Felta 56cm powinno być w sam raz.

#5 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 04 January 2013 - 12:18

Jeżeli rower ma być na dłuższe wyjazdy i nie jest Tobie potrzebna bardzo agresywna pozycja, bierz Felta - seria Z ma nieco łagodniejszą geometrię i jest świetna na dłuższe wypady. Jest dobrze wyceniony jak na ten osprzęt, a trwałe koła gwarantują bezproblemową eksploatację. Dodatkowo jest to najnowszy rower w zestawieniu.

W pozostałych przypadkach za każdym razem coś przeszkadza:

- Spec jest za mały
- Scott ma przestarzały osprzęt i tym samym wypada b. drogo jak na ten poziom wyposażenia
- CAAD5 jest ciekawy i dobrze wyceniony, ale wyraźnie przestarzały
- Trek ma szaloną cenę

Wychodzi na to, że Felt rządzi :)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#6 TomekB

TomekB
  • Użytkownik
  • 28 posts

Posted 04 January 2013 - 14:27

Dzięki za pomocne odpowiedzi!

Jest też Spec r.56 na 105 z kołami Eastona ale to już $300 więcej niż Felt i mam opory czy chcę i potrzebuję wydać o tyle więcej za taki sprzęt.
Dołączona grafika

Będę dalej obserwował lokalny rynek i ewentualnie zadawał kolejne pytania. A jak ten Felt się nie sprzeda przez tydzień to pojadę oglądać.

#7 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 posts
  • SkądRzeszów

Posted 04 January 2013 - 14:33

Ujeżdzam tego Scotta w rozmiarze 56 cm więc mogę coś napisać.

Mam 183 cm wzrostu i musiałem dać mostek 120 mm żeby mieć odpowiednią pozycję. Myślę że dla Ciebie rozmiar 56 cm będzie idealny. Rama wydaje mi się dość sztywna choć tutaj nie mam porównania. Ważę 75 kg i nie czuje jakiegoś pływania czy coś w tym stylu. Koła pancerne choć także bardzo ciężkie (coś koło 2000g - będę je zmieniał). Osprzęt Tiagry dziala bezawaryjnie.

Tak czy siak myślę że Felt jest mimo wszystko najlepszy.

#8 TomekB

TomekB
  • Użytkownik
  • 28 posts

Posted 23 January 2013 - 07:13

Połowa stycznia za pasem a ja jeszcze nic nie kupiłem :-( Tamten Z85 niestety głuchy telefon, drugi taki sam za $800 okazał się być 54cm więc też niz z tego. Ciągle szukam i jednak tamto $700 to wydawała się okazja.

Obecnie jest też dość sporo nieco starszych rowerów ale nie wiem co o nich myśleć?

Jeśli decydowałbym się na takiego prawie nowego/rocznego Felta Z85 lub F75 jak poniżej to jaka cena jest rozsądna?

Dołączona grafika
2012 Felt Z85
Wg. ogłoszenia niemal nówka, ~60mil przejechane, w zestawie pedały 105, jakiś licznik Cateye, części zapasowe, dętka, C02, smar, pompka i koszyki! Za to wszystko sprzedający chce $1100 i nie chce przekonać się do sprzedaży bez dodatków (które wolałbym "swoje").

Dołączona grafika
2011 Felt F75, $1000 ale póki co sprzedający otwarty na negocjacje jeśli brałbym bez dodatków (pedały, buty, kask, licznik)
http://2011.feltraci...Series/F75.aspx

No i kilka dalszych propozycji z tego co jest obecnie na craigslist, wrzucam zdjęcia z ogłoszeń i linki do bikepedii:

Dołączona grafika
2010 Trek 2.3, $900
Taki: http://www.bikepedia...2.3 C&Type=bike

Dołączona grafika
2011 Trek 2.1, $595
Taki: http://www.bikepedia...ke#.UP99NqXcqY4

Dołączona grafika
2005 Felt F65, $625
http://www.bikepedia...ke#.UP95MqXcqY4

Dołączona grafika
2006 Spec Allez Elite, $750
http://www.bikepedia...le#.UP944qXcqY4

Dzięki!

#9 Bodi

Bodi
  • Użytkownik
  • 168 posts
  • SkądSzczecin

Posted 23 January 2013 - 21:23

Tomek zwracał bym uwagę na ramę,bo od tego się zaczyna.Osprzęt możesz kupować sukcesywnie.Za 3500 zł nie kupisz wypasionego roweru.Zrobiłem podobnie,kupiłem rower "dla ramy"a resztę z czasem wymieniłem.

#10 TomekB

TomekB
  • Użytkownik
  • 28 posts

Posted 23 January 2013 - 23:23

Podzielam Twoje zdanie ale nie znam sie na tyle zeby powiedziec co jest dobra a co zla rama :/

#11 TomekB

TomekB
  • Użytkownik
  • 28 posts

Posted 24 January 2013 - 01:58

Da sie po zdjeciu ocenic rozmiar? Sprzedajacy nie jest pewien czy to 53 czy 55 (napisal w ogole ze 54) a kawalek drogi do niego mam.

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#12 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 January 2013 - 12:29

A nie lepiej poprosić go o zmierzenie miarką? Trzy najważniejsze wymiary to długość rury podsiodłowej (od suportu do środka rury górnej), rury górnej (od środka podsiodłowej do środka główki, liczona w poziomie) i długość główki.

Na tej podstawy będziesz mógł z dużym prawdopodobieństwem ocenić, czy rower będzie odpowiedni.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#13 Bodi

Bodi
  • Użytkownik
  • 168 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 January 2013 - 20:39

...to jest rozmiar 55...może być za wysoka rama...jak staniesz to będziesz miał ramę "w kroku"Lepiej faktycznie mniejszą i wrzucić dłuższy mostek.Czemu chcesz kupić używany rower?

#14 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 24 January 2013 - 21:01

Sądząc po tym ,jak blisko siebie schodzą się rury przy sterówce, obstawiam na 99% 53. pozdr

#15 TomekB

TomekB
  • Użytkownik
  • 28 posts

Posted 24 January 2013 - 21:09

...to jest rozmiar 55...może być za wysoka rama...jak staniesz to będziesz miał ramę "w kroku"Lepiej faktycznie mniejszą i wrzucić dłuższy mostek.Czemu chcesz kupić używany rower?

Nie moge nigdzie znalezc rozmiarowki tych Lemondow a wiem ze jest troche "inna". Ponoc 55 na dlugosc gornej rury 565mm czyli tak jak by mi teoretycznie pasowalo. No ale kwestia wysokosci :/

A czemu uzywany? Cena itp.

#16 TomekB

TomekB
  • Użytkownik
  • 28 posts

Posted 25 January 2013 - 06:27

Na ile na szosie istotny jest przekrok? Z tego co patrzę to tylko Felt w rozmiarze 56 ma mniej niż 80cm :-? Jutro poprzymierzam w końcu jakieś nówki żeby lepiej wiedzieć czego szukać.

#17 Bodi

Bodi
  • Użytkownik
  • 168 posts
  • SkądSzczecin

Posted 26 January 2013 - 08:38

http://sklep.rower.c...iew.php?idp=305

...może Ci pomoże

#18 rszosowy

rszosowy
  • Użytkownik
  • 106 posts
  • SkądPolska

Posted 26 January 2013 - 15:05

.

#19 TomekB

TomekB
  • Użytkownik
  • 28 posts

Posted 27 January 2013 - 03:03

Okej, pojeździłem po sklepach i zrobiłem jazdy próbne (od dwóch dni pogoda jest deszczowa więc fuksem trafiłem że akurat było w miarę sucho):

U dealera Treka: 1.5 i Madone 3.1 (za namową przesympatycznego sprzedającego, żeby zobaczyć jak sprawuje się karbon) w rozmiarach 56 i 58. 58 zdecydowanie już za dużo, za bardzo wyciągnięta pozycja i w zasadzie zblokowane łokcie w górnym chwycie. 56 wydawało się dopasowane, przekrok wystarczający, 54 nawet nie próbowałem. Nie powiem, karbon fajnie wybiera ale kosztuje już za dużo. W 1.5 strasznie nie podobała mi się praca Tiagry, pewnie za wiele oczekuję ale w porównaniu z Deore XT wypada tak sobie. Swoją drogą obsługa w sklepie rewelacja, zachęcali żeby przyjechać w tygodniu to złożą nowe Domane i dadzą mi na dłuższą przejażdżkę po okolicy :)

Potem spróbowałem sklep z Cannondalem gdzie mają teraz dobre wyprzedaże (Caad8 na 105 za $1095) ale nie było już rozmiarów no i obsługa niezbyt była zainteresowana klientem :|

Dziś z kolei pojechałem w końcu popatrzeć Felty, zarówno Z85, F75 i coś z wyższych modeli karbonowych za namową sprzedawcy. Z85 w rozmiarze 56 zdecydowanie mi pasuje, tak jak wynika z danych geometria najbardziej trafiająca w moje parametry, jeździ się bardzo przyjemnie. W tym samym sklepie mają też Caady (i wspaniałe Cervelo) i dostałem ofertę na Caad10 na 105, z zeszłego roku za $1500+tax przy czy dają do tego $300 tzw. store credit. Jednak znowu cena robi się niebezpiecznie wysoka więc odpuszczę.

Na koniec skoczyłem jeszcze do dealera Speca bo dzień wcześniej u innego nie chcieli wypuścić roweru na jazdę próbną w deszcz (ba, deszczyk jak na nasze krajowe warunki). Tu jednak nie było modelu Alleza na Apexie (bardzo dziwnie działa ten double tap) więc spróbowałem podstawową wersję na Sorze. Mieli też świetnego Roubaixa w duużej przecenie, dla którego rozbiłbym skarbonkę gdyby tylko był rozmiar.

Podsumowując to wszystkie rowery w rozmiarze 56 mi podpasowały jednak zecydowałem się szukać Felta. Raz że najlepiej leży, dwa że się już trochę napaliłem a trzy że byłby to lokalny patriotyzm bo HQ firmy jest w tym samym mieście ;) Popatrzę za używanymi 2011/2012 i jak nic się ciekawego nie trafi to pewnie zdecyduję się na nowy 2013.

Dzięki raz jeszcze za rady!

#20 TomekB

TomekB
  • Użytkownik
  • 28 posts

Posted 31 January 2013 - 19:03

Poszukiwan ciag dalszy choc mam nadzieje zblizaja sie do konca, na tapecie dwie opcje:
1. Nowy 2013 Z85 za okolo 3500zl.
2. Uzywany 2011 F75 za 2800zl (moze mniej, dzis jade ogladac).
Ciezka decyzja :-?

Reply to this topic