Skocz do zawartości

Zdjęcie

Luźna klamka Shimano 600

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 chart

chart
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądKrk

Napisano 06 styczeń 2013 - 13:45

Cześć!

Mam taki problem - nagle na jakimś podjęździe poluzowała mi się klamka hamulca - shimano 600 nowsza grupa. Rusza się góra-dół, prawo lewo. Czy mogę ją jakoś naciągnąć bez zdejmowania owijki?

Dziękuję za pomoc, jestem początkującym rowerzystą i domyślam się, że problem może być dla wielu oczywisty, więc proszę o wyrozumiałość. I tak, przeszukałem kilka stron forum w poszukiwaniu odpowiedzi :)

Pozdrawiam,

chart

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 styczeń 2013 - 13:48

Cześć,

Nie powinno być z tym problemu. Śruba regulująca docisk znajduje się pod gumą założoną na klamkomanetkę, więc odwiń ją w dół - wzdłuż wewnętrznej (a może zewnętrznej? nie pamiętam teraz :-) ) krawędzi powinno iść wyżłobienie prowadzące do tej śruby.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 chart

chart
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądKrk

Napisano 06 styczeń 2013 - 14:00

Hej, dzięki. Ale to będzie nakrętka? Bo widzę nakrętkę, ale zupełnie nie mogę się do niej dostać, bo szpara na klucz płaski jest za wąska... Jest też śruba imbusowa, której główkę widzę, gdy zaciskam klamkę. to w tym otwarciu w głębi jest, ale też nie mogę do niej dosiegnąć kluczem.

#4 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 styczeń 2013 - 14:13

Mówię właśnie o tej śrubie imbusowej. Spróbuj użyć długiego klucza imbusowego - jak już wejdziesz pod gumę, to nie powinno być problemu, żeby utorować sobie drogę do śruby.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#5 chart

chart
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądKrk

Napisano 06 styczeń 2013 - 14:33

ale żeby do tej imbusowej się dostać wcale nie muszę ściagać gumy, wystarczy że zacisnę klamkę. ale to może inna grupa, to nie jest najnowsze shimano 600, ale też i nie stare ;) dzięki, będę próbował, już wiem, że to ta!

#6 grzybu_blaz

grzybu_blaz
  • Użytkownik
  • 118 postów
  • SkądRzeszów k. Błażowej

Napisano 06 styczeń 2013 - 14:39

A co to za model? (wypisany jest bliżej kierownicy pod gumą)

Trzeba jeszcze rozróżnić czy autorowi rozchodzi się o zwykłe klamki hamulcowe(BL) czy o klamkomanetki(ST), które często potocznie nazywa się klamkami.

W przypadku klamkomanetek śruba ta znajduje się na boku pod gumą(patrz obrazek http://pawlu10.elekt.../600shifter.JPG ).

W przypadku zwykłych dźwigni hamulca będzie schowana wewnątrz klamki i widoczna po naciśnięciu dźwigni.

#7 chart

chart
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądKrk

Napisano 06 styczeń 2013 - 14:44

Są to klamki Shimano 600 R. Logo nie ma kolorowych prostokątów jak w najnowszej grupie i klamki nie mają wyciętych kwadracików/prostokątów jak w starszych grupach. Ale grzybu_blaz chyba to jest ta śruba o której piszesz. Tylko właśnie niby ją sięgam, ale jest pod jakimś kątem, że klucz jej nie łapie...

#8 chart

chart
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądKrk

Napisano 06 styczeń 2013 - 14:53

Udało się, dziękuję wszystkim za pomoc, przyczepności!

Dodaj odpowiedź