Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przerzutki + Manetki czy będą pasowały ? Stara szosa

12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kuba52

Kuba52
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądRawicz

Napisano 06 styczeń 2013 - 23:31

Witam mam pytanie czy bedą mi pasowały takie podzespoły do mojej starej kolarzowki , ponieważ w nowym sprzęcie nie widzę żadnych opasek na ramę a nie wiem czy będą kompatybilne z moimi starymi . Oto osprzęt :

http://allegro.pl/sh...2910554758.html

http://allegro.pl/sh...2910567350.html

http://allegro.pl/ma...2910585658.html

Mój rower : http://www.forumszos...er=asc&start=15

PS jeszcze mam takie dodatkowe pytanie odnośnie hamulcy ponieważ jakiś czas temu kupiłem Shimano Exage 500 EX lecz niestety nie pasowały , ramiona okazały się za krótkie, a z takimi długimi jak moje nigdzie nie spotkałem oprócz orginalnych. Miał ktoś podobny problem lub zna rozwiązanie ?

#2 Bodzias94

Bodzias94
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 07 styczeń 2013 - 12:40

Ja w huraganie mam troszkę rozpiłowane mocowania klocków w hamulca exage żeby zwiększyć zasięg.
Co do tych części nie powinno być problemu jeśli tylko średnica obejmy przerzutki przedniej jest odpowiednia.

#3 Plejstocen

Plejstocen
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądSilesia

Napisano 07 styczeń 2013 - 13:09

Jak będziesz miał koło z kasetą lub wolnobiegiem HG siedmiobiegowym to wtedy zmiany mają sens, zależy Ci na indeksowaniu czy tylko na większej ilości przełożeń(to można załatwić samym wolnobiegiem o ile się zmieści)?
Jaki masz rozstaw tylnych haków?

Hamulce nie pasują bo masz ramę przystosowaną do hamulców o dużym zasięgu(reach), a dla współczesnych hamulców szosowych typu sidepull standard to 39 do 49mm.

Musisz zmierzyć odległość od osi otworu mocującego hamulec do środka powierzchni hamującej na obręczy lub do osi śruby klocka hamulcowego i kupić hamulce których zasięg obejmie zmierzoną wartość. Produkuje takie m.in. Tektro.

#4 Kuba52

Kuba52
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądRawicz

Napisano 07 styczeń 2013 - 15:59

Jak będziesz miał koło z kasetą lub wolnobiegiem HG siedmiobiegowym to wtedy zmiany mają sens, zależy Ci na indeksowaniu czy tylko na większej ilości przełożeń(to można załatwić samym wolnobiegiem o ile się zmieści)?
Jaki masz rozstaw tylnych haków?

Hamulce nie pasują bo masz ramę przystosowaną do hamulców o dużym zasięgu(reach), a dla współczesnych hamulców szosowych typu sidepull standard to 39 do 49mm.

Musisz zmierzyć odległość od osi otworu mocującego hamulec do środka powierzchni hamującej na obręczy lub do osi śruby klocka hamulcowego i kupić hamulce których zasięg obejmie zmierzoną wartość. Produkuje takie m.in. Tektro.

Tak mam SHIMANO FH-HG 50 tył i przednia HB-RM50 .Piasty 100/126mm.Kaseta HG 7 rzędów.
Zależy mi żeby wymienić ten stary i słaby osprzęt na troche lepszy i na indekosowaniu.Tylko nie mam za bardzo pojęcia jak się montuje te manetki czy na starą obejmę czy posiadają wewnątrz jakieś śruby ?

#5 Plejstocen

Plejstocen
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądSilesia

Napisano 07 styczeń 2013 - 17:48

No niestety jak nie masz kołków na dolnej rurze ramy, to pozostają Ci tylko manetki z obejmą, albo kupienie/zrobienie obejmy z kołkami(lub dolutowanie kołków do ramy).

#6 Kuba52

Kuba52
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądRawicz

Napisano 07 styczeń 2013 - 17:57

OK dzięki za porady ;)

#7 Kuba52

Kuba52
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądRawicz

Napisano 15 styczeń 2013 - 10:07

Niestety manetki nie pasuja na moją orginalną starą obejmę z bolcami , ponieważ jest inny gwint bolców i w śrubkach nowych manetek (wchodzą z 2 obroty i staje).Bolce będą raczej za krótkie i są za grube żeby weszła ta luźna półokrągła metalowa część.
Potrzebowałbym mniej więcej taką obejmę do nowszego typu manetek :

http://viewitem.eim....920693833/item/

https://encrypted-tb...ZaNP1CuHQLjNYh1

Może ktoś taką posiada i ma na sprzedaż ? lub skąd mogę wziąść takie bolce ,żeby zrobić nową obejmę lub poprzerabiać moją oryginalną ?

#8 Kuba52

Kuba52
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądRawicz

Napisano 17 styczeń 2013 - 16:33

Po całkowitej rozbiórce starych manetek ,okazuje się że nowe manetki raczej wejdą , metalowa część (która jest na zdjęciu) też się zapiera o rame/obejmę.

Problem tkwi w gwincie oryginalnej śrubki M5 i bolca obejmy.Jest on jakiś nietypowy , rozległy (podobny do blachowkręta).Szukałem po miejscowych sklepach , nigdzie takiej nie maja aby standardowe M5.Gdy wkręcam standardową 5 do bolca wykonuje z 2 obroty i śruba staje.Jedynym sposobem (którego jeszcze nie stosowałem) jest dokręcenie jej na "hama" , lecz nie wiadomo czy manetki bedą się trzymać i co prędzej się stępi.
Moje oryginalne śrubki są za krótkie (potrzebowałbym troche dłuższe) żeby złapać bolec przez otwór w nowych manetkach (bo są grubsze od orginalnych i brakują około 2 zwoje).

Czy ktoś się orientuje gdzie mogę kupić takie śrubki lub co w takiej sytuacji zrobić ?

KRÓTSZA ŚRUBA - MOJA ORYGINALNA Z "DZIWNYM" GWINTEM
DŁUŻSZA - STANDARDOWA , DOSTĘPNA W KAŻDYM SKLEPIE

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#9 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 styczeń 2013 - 16:57

Na hama lepiej nie wkręcaj bo może Ci się nie udać wkręcić tyle ile potrzeba. Z tego co widzę ta oryginalna śruba ma gwint M5x1 poszukaj takiej. Standardowa M5 bez oznaczenia ma skok gwintu 0,8mm.

Może to być jakiś gwint calowy, ale 1/4" by miała ponad 6mm więc stawiam na M5x1 wątpie żeby to był gwint mieszany M5x24tpi.

#10 Kuba52

Kuba52
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądRawicz

Napisano 17 styczeń 2013 - 17:03

OK dzięki , postaram się takie znaleźć

#11 MlodyBarney

MlodyBarney
  • Użytkownik
  • 25 postów
  • SkądChorzów

Napisano 17 styczeń 2013 - 19:13

Ja miałem podobny problem w ramie diamant'a i z manetkami golden arrow ale załatwiłem to w inny sposób, najpierw powkręcałem kilka razy śrubki o takim samym gwincie co w golden arrow i później wkręciłem już na nowy gwint te o mniejszym skoku które były dołączone do nowych manetek

#12 Plejstocen

Plejstocen
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądSilesia

Napisano 22 styczeń 2013 - 17:04

Rozwiercić istniejące gwinty i wstawić wkładkę typu helicoil M5.

#13 Kuba52

Kuba52
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądRawicz

Napisano 26 styczeń 2013 - 18:48

Niestety takich śrubek nie mogę znaleźć nawet we Wrocławiu , szukałem po rowerowych i serwisach .

Problem został rozwiązany poprzez spiłowanie w mojej oryginalnej "nietypowej" śrubie główki i nacięcie jej na śrubowkręt.Wszystko ładnie trzyma :-)

Dodaj odpowiedź