Waga siodla
Posted 23 November 2008 - 23:21
Mnie SKN wystarczy w rowerze MTB, ale szosa już nie. W MTB co chwilę staje się na pedałach, zmienia się pozycje na siodle, a na szosie już nie.
Klasyczne Arione z tytanowymi prętami waży ~240g, więc sporo, ale jest tak wygodne, że nie warto patrzeć na jego masę. Jeśli kogoś stać to może zainwestować w Arione CX z karbonowymi prętami 180g, lub wersję z karbonowymi prętami i karbonową skorupą. Nadal tak wygodne a sporo lżejsze.
Boję się pisać o modelach Flite bo tutaj wszyscy je zachwalają, a mnie nie leży
Ludzie z powodzeniem jeżdżą na Tune Concorde, FRM Black Hole, i tym podobnych gołych karbonowych deskach, ale podobno się uginają i są bardzo wygodne. Podobne opinie słyszałem o Flite Evolution (full karbon). A Spec Toupe, Selle Italia SLR, etc.?
Więc ilość "waty" nie jest jeszcze wyznacznikiem wygody siodełka. Jak się dobrze model wpasuje w kości miednicy to może nie mieć kompletnie wypełnienia.
Gosc_Stas_*
Posted 24 November 2008 - 08:39
W jednym z rowerow tez mam takie siodlo. Chwale sobie. Dlatego się zastanawiam czy warto kupic siodlo o wiele drozsze od SKN a tylko o 20-40 g lżejsze. Na dodatek nie wiem czy bedzie wygodne.Ja mam San Marco SKN i 260g. Nie dbam o każdy gram w rowerze więc mi nienajniższa waga nie przeszkadza a samo siodełko wygląda bardzo "lekko"...
Pozdro!
Stas
Gosc_Stas_*
Posted 24 November 2008 - 16:49
Wierzę, że jest dobre i wygodne. Mnie się jednak podobaja siodelka plaskie (takie deseczki). San M. SKN wlasnie tak korzystnie wyglada. Mowiac prosciej - SKN wyglada na bardziej elitarne niz jest w rzeczywistosci. :-)Można w miarę tanio kupić siodło poniżej 200g. Ja używam SI Filante (190g), bardzo wygodne, dosyć twarde ale bez przesady - jest to coś pomiędzy flite a slr.
Wystawiam je w cenie 130 zł na allegro :mrgreen: , oczywiście dla forowiczów taniej :mrgreen:.
Stas
Gosc_Qba_*
Posted 24 November 2008 - 17:18
Pozdro!
Posted 24 November 2008 - 22:03
Posted 24 November 2008 - 22:05