Jump to content

Waga siodla

21 replies to this topic

#1 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Posted 23 November 2008 - 22:00

Czy siodlo 240 g mozna uważac za lekkie, czy bardzo lekkie ?

Stas

#2 Gosc_senjiro_*

Gosc_senjiro_*
  • Gość

Posted 23 November 2008 - 22:03

pojecie wzgledne:) jak dla mnie to dosc ciezke;) 200g i ponizej to lekkie:) ja mam w szosie fabrycznie Velo Carbon - 197gram:)

#3 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 23 November 2008 - 22:09

Czy siodlo 240 g mozna uważac za lekkie, czy bardzo lekkie ?

Stas

A jest chociaż wygodne?
Lekkie siodła to te które ważą poniżej 200g.

#4 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1,165 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 November 2008 - 22:17

lekkie to te które ważą poniżej 100g :lol:

#5 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 23 November 2008 - 22:18

Piszemy o siodłach, a nie o urządzeniach do tortur.

#6 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 23 November 2008 - 22:20

Te poniżej 150 g są w sumie bardzo lekkie. Jednym to nie przeszkadza, że są trochę odchudzone i mniej wygodne, a niektórych to bardzo wnerwia, bo potrzebują siodełka, które pasuje do ich zadka. Tych drugich rozumiem, a pierwszych podziwiam. ;-)

#7 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1,165 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 November 2008 - 22:24

w takim razie z moim siodłem 98g jestem sadomasochistą :mrgreen: jak będę miał wolny szmal to zainwestuje w si flite carbonio ~140g

#8 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 posts
  • Skądzupelnie blisko

Posted 23 November 2008 - 22:42

moje siodelko wazy 240g, a zastanawialem sie nawet nad takim wazacym 290g :-)

#9 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1,010 posts
  • SkądLublin

Posted 23 November 2008 - 22:48

jak to mówią starzy górale, siodło to jedyny element w rowerze, którego waga jest nieistotna w porównaniu z jego wygodą

#10 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1,165 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 November 2008 - 22:49

ja pewnego razu napaliłem się na nowego san marco concor light, ale jak zobaczyłem wagę ~200g to sobie odpuściłem ;-)

#11 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 23 November 2008 - 23:21

Stas, zadałeś pytanie w nie definiowalnym zagadnieniu. Bardzo dobre oceny zbierają lekkie Selle San Marco Aspide. O Tune Speedneedle są skrajne opinie - Kr1zje jest zadowolony, moi koledzy twierdzą, ze jest dobre tylko na max 100 km wyścigowych, ale już nie turystycznych.
Mnie SKN wystarczy w rowerze MTB, ale szosa już nie. W MTB co chwilę staje się na pedałach, zmienia się pozycje na siodle, a na szosie już nie.
Klasyczne Arione z tytanowymi prętami waży ~240g, więc sporo, ale jest tak wygodne, że nie warto patrzeć na jego masę. Jeśli kogoś stać to może zainwestować w Arione CX z karbonowymi prętami 180g, lub wersję z karbonowymi prętami i karbonową skorupą. Nadal tak wygodne a sporo lżejsze.
Boję się pisać o modelach Flite bo tutaj wszyscy je zachwalają, a mnie nie leży :D
Ludzie z powodzeniem jeżdżą na Tune Concorde, FRM Black Hole, i tym podobnych gołych karbonowych deskach, ale podobno się uginają i są bardzo wygodne. Podobne opinie słyszałem o Flite Evolution (full karbon). A Spec Toupe, Selle Italia SLR, etc.?
Więc ilość "waty" nie jest jeszcze wyznacznikiem wygody siodełka. Jak się dobrze model wpasuje w kości miednicy to może nie mieć kompletnie wypełnienia.

#12 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Posted 23 November 2008 - 23:39

Ja mam San Marco SKN i 260g. Nie dbam o każdy gram w rowerze więc mi nienajniższa waga nie przeszkadza a samo siodełko wygląda bardzo "lekko"...
Pozdro!

#13 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Posted 24 November 2008 - 08:39

Ja mam San Marco SKN i 260g. Nie dbam o każdy gram w rowerze więc mi nienajniższa waga nie przeszkadza a samo siodełko wygląda bardzo "lekko"...
Pozdro!

W jednym z rowerow tez mam takie siodlo. Chwale sobie. Dlatego się zastanawiam czy warto kupic siodlo o wiele drozsze od SKN a tylko o 20-40 g lżejsze. Na dodatek nie wiem czy bedzie wygodne.

Stas

#14 wojtekk

wojtekk
  • Użytkownik
  • 26 posts
  • SkądRybnik

Posted 24 November 2008 - 09:32

Można w miarę tanio kupić siodło poniżej 200g. Ja używam SI Filante (190g), bardzo wygodne, dosyć twarde ale bez przesady - jest to coś pomiędzy flite a slr.
Wystawiam je w cenie 130 zł na allegro :mrgreen: , oczywiście dla forowiczów taniej :mrgreen:.

#15 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Posted 24 November 2008 - 13:36

w takim razie z moim siodłem 98g jestem sadomasochistą :mrgreen: jak będę miał wolny szmal to zainwestuje w si flite carbonio ~140g

Nie, jesteś zwyczajnym onanistą sprzętowym.

#16 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Posted 24 November 2008 - 16:49

Można w miarę tanio kupić siodło poniżej 200g. Ja używam SI Filante (190g), bardzo wygodne, dosyć twarde ale bez przesady - jest to coś pomiędzy flite a slr.
Wystawiam je w cenie 130 zł na allegro :mrgreen: , oczywiście dla forowiczów taniej :mrgreen:.

Wierzę, że jest dobre i wygodne. Mnie się jednak podobaja siodelka plaskie (takie deseczki). San M. SKN wlasnie tak korzystnie wyglada. Mowiac prosciej - SKN wyglada na bardziej elitarne niz jest w rzeczywistosci. :-)

Stas

#17 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Posted 24 November 2008 - 17:18

Coś za coś- mi też się zarąbiście podoba ale powiedzmy sobie szczerze; do najwygodniejszych nie należy niestety 8-) ... Za twarde się robi na dłuższych dystansach, przynajmniej dla mnie. I w sumie dosyć "podstępne" jest- wygląda na dużo lżejsze niż w rzeczywistości- 260 gram to nie jest rekord... Jest dużo innych siodełek wyglądających bardziej masywnie i "ociężale" a w istocie są lżejsze i dużo lżejsze. Z drugiej strony czego chcieć więcej za 60 zł :mrgreen: ...
Pozdro!

#18 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 24 November 2008 - 19:03

SKN nieżle wygląda, ale dla mnie jazda na nim powyżej 1 godziny to była męczarnia. no ale kazdy tyłek jest inny. kolega jeżdzi na siodełku, które ma siedzisko z blachy tytanowej, i mówi, że jest super. pozdr

#19 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 posts
  • Skądrybnik

Posted 24 November 2008 - 22:03

Tak troche z innej beczki, kolega robi własnoręcznie siodełka i w zależności od preferencji i wymiarów zawodnika masa siodełka spada często poniżej 100g. Jeśli chodzi o wygode to nie wiem bo nie jeździłem, ale ludzie sobie chwalą http://kolarstwo.mar...06/p6220018.JPG

#20 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1,130 posts
  • SkądLeszno

Posted 24 November 2008 - 22:05

A jakie ceny ? mnie interesuje czy takie http://cgi.ebay.com/...1742.m153.l1262 może byc wygodne?Nick - zapewne chodzi o Gipiemme Pluma -mam takie dwa 65zł/188g , wygląda prawie jak Tune , wygodne -ale nie na kilkaset km. Dołączona grafika

Reply to this topic