Skocz do zawartości


Przemiany energetyczne w organizmie


44 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_Yurek3_*

Gosc_Yurek3_*
  • Gość

Napisano 17 styczeń 2013 - 20:28

U mnie jest przez 8 miesięcy w roku powyżej 30C i na 100 km wystarczają mi dwa bidony ,ale to wynik diety nie jadam węglowodanów no może troszeczkę.

Pozdrawiam

#2 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 postów
  • Skądmazury

Napisano 17 styczeń 2013 - 22:32

ale to wynik diety nie jadam węglowodanów


A to ciekawe, to czym kolego zastępujesz węgle ?

#3 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 17 styczeń 2013 - 23:59

te 2 bidony na stówke też tak conajmniej mało rozważnie,dla swojej ciekawosci wypij kiedyś 3-4 bidony w trakcie,zapewne pod koniec treningu nadal bedziesz rześki ;-)

#4 Gosc_Yurek3_*

Gosc_Yurek3_*
  • Gość

Napisano 18 styczeń 2013 - 01:35

A to ciekawe, to czym kolego zastępujesz węgle ?


Tłuszczem czyli wodorem na węglach to tak jabyś palił gazetami pod lokomotywą nie lepiej węglem i to koksującym nie mylić z "koksem" hehe.

te 2 bidony na stówkę też tak co najmniej mało rozważnie,dla swojej ciekawosci wypij kiedyś 3-4 bidony w trakcie,zapewne pod koniec treningu nadal bedziesz rześki


Gdy czerpiesz energie z tłuszczy to i termo-geneza jest inna nie jest tak ciepło jak na węglach i także nie jest tak zimno jak na węglach dlatego kolarze którzy korzystają z beta-oksydacji nie muszą pić tak dużo jak węglowodanowcy ponieważ produktem ubocznym przy spalaniu tłuszczu jest woda natomiast w przypadku węglowodanów CO2.
Ostatnio jak było 23C to na 140 km wystarczały mi dwa bidony.
Mało tego regeneracja jest o wiele szybsza.
Najwięksi sportowcy jak widać są skłonni mówić nawet czym się koksowali ,ale ich dieta pozostaje wielką tajemnicą vide Lance Armstrong i Marco Pantani z lat 98-99

Proszę zauważyć ,że Armstrong na ostatnich podjazdach jechał bez bidonu i nie korzystał z pomocy wozu technicznego czyli już po minimum 150 km w nogach gnał ostatnią godzinę bez bidonu (bez wody-płynu) pod górę.

Pozdrawiam

#5 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 18 styczeń 2013 - 04:38

Pozostaje jeszcze pytanie Yurku, co w tych bidonach masz?

#6 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8584 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 styczeń 2013 - 13:19

smalec!

chyba nie, bo o żelu, albo wybieraniu smalcu łychą to nie wspomniał (no chyba, że podgrzewany przed wyjazdem do płynności?), raczej chyba ma oliwę, ewentualnie olej opałowy. Zgodnie z przysłowiem, jak nie posmarujesz to nie pojedziesz?
Chociaż z twierdzenia, że produktem spalania ma być woda bez CO2, to pewno jednak będzie to raczej płynny wodór -> H+H+O=H20. Bo do "spalenia", a właściwie procesu uzyskania glicerolu i kwasów tłuszczowych z tłuszczów niezbędna jest woda (sam proces hydrolizy wymaga 3 cząsteczek wody na cząsteczkę tłuszczu - upraszczając cholernie skomplikowane zagadnienie).
Swoją drogą ciekawa teoria (albo herezja) :shock: ....

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Medrida HFS, Merida TFS 

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect


#7 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8543 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 18 styczeń 2013 - 13:30

Chociaż z twierdzenia, że produktem spalania ma być woda bez CO2, to pewno jednak będzie to raczej płynny wodór -> H+H+O=H20

Brzmi nieźle, darmowe paliwo wodorowe! :D

Co do tłuszczów - wszystko fajnie, ale proces spalania tłuszczów nie może zajść bez węglowodanów, które są potrzebne do jego aktywacji. Poza tym absorpcja tłuszczu jest znacznie wolniejsza, szczególnie w czasie wysiłku.

rowerplus-logo-2.png
 
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?


#8 Gosc_Yurek3_*

Gosc_Yurek3_*
  • Gość

Napisano 18 styczeń 2013 - 14:49

"Z biochemicznego punktu widzenia nasycone kwasy tłuszczowe są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii, spalającym się w ustroju w sposób znacznie prostszy i przy najmniejszym zużyciu białka i niektórych składników regulujących, niż węglowodany. By wniknąć do cyklu Krebsa jako aktywny octan potrzebuje kwas tłuszczowy tylko kilku enzymów, podczas gdy glukoza- kilkunastu. Także wydalanie produktów spalania (CO2 i H20) w przeliczeniu na jednostkę energii jest niższe w przypadku nasyconych kwasów tłuszczowych niż w przypadku węglowodanów. Z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe , jako uboższe w wodór, dają w wyniku spalania nie tylko mniej energii,ale także zużywają relatywnie więcej tlenu na jednostkę uzyskanej energii, jako że spalanie wodoru wymaga mniej tlenu niż spalanie węgla. Zatem dostarczanie organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych może zwiększać zapotrzebowanie na tlen i równocześnie zwiększać wydalanie CO2, co z pewnością utrudni oddychanie tkankom, zwłaszcza najbardziej narażonym na niedobór tlenu, np. słabo ukrwionym"


I proszę się nie martwić o spalanie kwasów tłuszczowych przy wyższym VO2max. Im większe wysycenie mięśni przez tłuszcz sródmięśniowy, glikogen tłuszcowy (IM(TG) od 300-500g 2700-4500kcal), tym utlenianie kw. tłuszczowych zachodzi przy wyższym VO2max. Przy 65 -85% VO2 max do gry "wchodzi" "glikogen tłuszczowy"

P.S No i "nieszczęsne" włókna typu IIa ich regulacja w mięśniach szkieletowych na diecie tłuszczowej, to jakiś "wybryk" natury???

W zależności od rodzaju spalanego składnika, ta sama ilość tlenu może dać więcej kalorii lub mniej. Organizm spala wyłącznie węgiel i wodór.Jeden gram węgla po spaleniu daje 7,87 Kcal, a jeden gram wodoru 34,3 Kcal. Wodór zatem jest dużo lepszym paliwem od węgla. Węgiel spala się na CO2 (dwutlenek węgla), z który organizm zawsze ma kłopoty i który jest związkiem toksycznym. Wodór spala się na H2O, czyli na wodę destylowaną, która jest zawsze potrzebna dla życia. Ten sam 1 g tlenu po połączeniu z węglem daje 2,95 Kcal, głównie w postaci ciepła. Ten sam 1 g tlenu po połączeniu z wodorem daje 4,3 Kcal, głównie w postaci energii użytecznej związanej w akumulatorach zwanych związkami fosforowymi wysokoenergetycznymi. Z ciepła organizm energii nie może uzyskać.

Przy spalaniu węglowodanów tzw. współczynnik oddechowy, czyli stosunek wydalanego dwutlenku węgla do pobieranego tlenu, wynosi 1. Oznacza to, że w końcowym efekcie cały pobierany tlen idzie na spalenie węgla. Przy spalaniu tłuszczów stosunek ten wynosi poniżej 0,7 i jest tym niższy, im spożywane tłuszcze zawierają więcej wodoru, co oznacza, że znaczny procent przyswajanego tlenu spala wodór. Im więcej organizm spala wodoru, a mniej węgla, tym lepiej.

oraz

1 gramoatom węgla waży 12 g. 1 gramoatom wodoru waży nieco ponad 1 g. Gramocząsteczka metanu waży zatem 16 gram.
1 g węgla, po spaleniu z 2,7 tlenu daje 7,87 kcal.
1 g wodoru spalony z 8 g tlenu daje 34,3 kcal.
Zatem 12 g węgla spalone z 32,4 g tlenu daje 94 kcal, głównie ciepła.
A 4 gramy wodoru spalone z 32 g tlenu daje 137 kcal, głównie energii "elektrycznej".


Obrazkowo RQ ,
udział VO2:VCO2

RQ=0,74
http://images41.foto...614c8bbd888.jpg

RQ=0,84
http://images41.foto...586c06be6ef.jpg

RQ=0,86
http://images46.foto...a5435541fad.jpg
Glukoza jako związek wysokoutleniony służy jako źródło tlenu endogennego przy intensywnym wysiłku.

Węglowodany mogą posłużyć również do produkcji tlenu endogennego. W przypadku, gdy w tkankach pojawia się niedotlenienie, organizm potrafi zamieniać związki wysoko utlenione w związki mniej utlenione.
3C6H12O6-->C18H36O2 + 8O2
W skutek powyższej reakcji:
ze 100 g glukozy przetworzonej na 53g kwasu tłuszczowego stearynowego powstaje 47,4 g tlenu, czyli około 33 litry tlenu (O2).

Dlaczego? Ponieważ wodór znajdujący się w glukozie jest już utleniony, a "nieutleniony" węgiel dociera jedynie do cyklu Krebsa, nie dociera do fosforylacji oksydacyjnej,gdzie UTLENIANY jest wodór i powstaje energia a "odpadem jest woda. Tam gdzie powstaje woda, powstaje energia.


Więcej o Beta-oksydacji w sporcie można znaleźć w artykule tu:

http://sportacademy....php?topic=255.0



Pozostaje jeszcze pytanie Yurku, co w tych bidonach masz?


Wodę z szczyptą NOExplode nie za dużo bo będzie za słodkie ,a nie rzeźwiące.

Co do tłuszczów - wszystko fajnie, ale proces spalania tłuszczów nie może zajść bez węglowodanów, które są potrzebne do jego aktywacji. Poza tym absorpcja tłuszczu jest znacznie wolniejsza, szczególnie w czasie wysiłku.


Naturalnie ,że tak czy ja napisałem ,że w ogóle nie spożywam węglowodanów są potrzebne ,ale po co mają służyć jako paliwo.
Podczas spalania węglowodanów powstaje CO2 natomiast tłuszczy H2O.

Pozdrawiam

#9 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8543 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 18 styczeń 2013 - 15:31

Ty chyba żartujesz z tymi produktami spalania, prawda?

Przecież produkty beta-oksydacji (czyli głównie acetylo-CoA) i tak trafiają do cyklu Krebsa, a właśnie na tym etapie powstaje praktycznie cały CO2. Z kolei od ilości acetylo-CoA zależy bezpośrednio ilość wytwarzanej energii, więc ilość CO2 powstająca w przeliczeniu na jednostkę użytecznej biologicznie energii jest praktycznie ta sama.

3C6H12O6-->C18H36O2 + 8O2

To też jest ciekawostka dla mnie - proszę o jasne wskazanie źródła, skąd masz taką informację i co to dokładnie jest to magiczne C18H36O2 - może jesteś w stanie wskazać wzór strukturalny albo chociaż nazwę chemiczną?

rowerplus-logo-2.png
 
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?


#10 Gosc_Yurek3_*

Gosc_Yurek3_*
  • Gość

Napisano 18 styczeń 2013 - 15:54

Proszę poczytać tu:

http://sportacademy....php?topic=255.0

Pozdrawiam

Może się wywiąże ciekawa dyskusja.

#11 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8543 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 18 styczeń 2013 - 16:01

Mówię o źródłach naukowych i niezależnych, a nie o artykułach, które sam napisałeś.

rowerplus-logo-2.png
 
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?


#12 Gosc_Yurek3_*

Gosc_Yurek3_*
  • Gość

Napisano 18 styczeń 2013 - 16:04

Ja tego artykułu nie napisałem nawet się nie zapoznasz i wyrażasz opinie.

https://www.google.p....41248874,d.bGE

źródło „Podstawy fizjologi żywienia” Aleksander Szczygieł PZWL Warszawa 1975 str 230



Pozdrawiam

#13 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8543 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 18 styczeń 2013 - 16:09

Szkoda mi czasu na zapoznawanie się z artykułami pisanymi przez przypadkowych ludzi o niepotwierdzonej niczym reputacji.

Proszę o zweryfikowaną informację z wiarygodnego źródła - tylko na tej podstawie dyskusja ma jakikolwiek sens.

Jeżeli chodzi o podane przeze mnie informacje, odszukasz je z łatwością np. w biologii Villee'ego (strony 175-180 w wyd. z 2002 r.) albo Biochemii Harpera. A te dane, które Ty przytaczasz jako swoją wiedzę, skąd pochodzą?

rowerplus-logo-2.png
 
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?


#14 Gosc_Yurek3_*

Gosc_Yurek3_*
  • Gość

Napisano 18 styczeń 2013 - 16:35

Wyluzuj co się tak podniecasz czy coś złego Tobie zrobiłem.

źródło jest poniżej

https://www.google.p....41248874,d.bGE

źródło „Podstawy fizjologi żywienia” Aleksander Szczygieł PZWL Warszawa 1975 str 230



Pozdrawiam

#15 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8543 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 18 styczeń 2013 - 16:41

Czyli mówimy o kwasie stearynowym? :-)

No więc Jurku, sprawa ma się tak: proces, o którym mówisz, to lipogeneza. Jak najbardziej ma on miejsce, ALE lipogeneza z definicji zachodzi w stanie spoczynku, kiedy organizm ma chwilowy nadmiar energii chemicznej z pożywienia i potrzebuje ją zmagazynować. Chyba zgodzisz się ze mną, że opis ten nie do końca odpowiada warunkom wyścigu kolarskiego?

Co więcej, rolą lipogenezy jest magazynowanie energii, a nie wytwarzanie tlenu - u dorosłego człowieka nie ma żadnego mechanizmu, który prowadziłby do lipogenezy w reakcji na hipoksję.

Co więcej, lipogeneza wymaga... dużej podaży węglowodanów :-)

Co więcej, nawet gdybyś jadł tłuszcz w czasie regeneracji po wyścigu tylko po to, żeby wydobyć z niego tlen, to niestety organizm automatycznie skompensuje to poprzez zmniejszenie intensywności wymiany gazowej (czyli pobierania świeżego tlenu z powietrza), bo inaczej zabiłaby go zmiana pH osocza (por. równowaga kwasowo-zasadowa, co sprawdzenia w każdym podręczniku biochemii).

O ile więc opisałeś proces, który może mieć miejsce w organizmie człowieka, nie ma on najmniejszego zastosowania z punktu widzenia fizjologii wysiłku.

Bardzo mi przykro.


Pozdrawiam.

rowerplus-logo-2.png
 
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?


#16 Gosc_Yurek3_*

Gosc_Yurek3_*
  • Gość

Napisano 18 styczeń 2013 - 17:08

Poniżej jest rozkład diety gdy korzystamy z tłuszczu jako źródła energii.

Dołączona grafika

Pozdrawiam

Wydaje mi się ,że idziemy po bandzie bo wątek jest o płynach ,natomiast z mego zwierzenia ,że nie jadam za dużo węgli na korzyść tłuszczy zrobiła się emocjonująca dyskusja.

#17 Gosc_Yurek3_*

Gosc_Yurek3_*
  • Gość

Napisano 18 styczeń 2013 - 18:50

Gdzie/z czego powstaje energia w żywym organizmie? 90% energii (ATP) powstaje dzięki fosforylacji oksydacyjnej. Organizm uzyskuje energię tylko i wyłącznie wtedy, gdy produkowana jest woda. Z czego powstaje najwięcej wody? ;D

Przy spaleniu 1g białka powstaje 0,41 ml wody, 1g węglowodanów - 0,6 ml, 1g tłuszczu -1,07 ml

http://uccpbank.k12h...38/lessonp.html
Jak widać na załączonej animacji, fosforylacja oksydacyjna utlenia jedynie H+ wodór. Nie ma tam śladu C (węgla). W konsekwencji powstaje woda pierwszej czystości a nie CO2. :)) Kwas tłuszczowy składa się z węgla i wodoru (w uproszczeniu).Produktem końcowym spalania tłuszczy jest CO2 i H20, ponieważ kw. tłuszczowe zawierają węgiel C oraz wodór H. Węgieł służy głównie do syntez np. aminokwasów endogennych i innych (patrz posty wyżej). ;)

aby udowadniać, że węgiel z wodą "lepiej wykorzystuje tlen" od węgla z wodorem w przeliczeniu na kcal!
Bo się "zapomniało", albo nie wie, że energia powstaje tylko przy produkcji wody.
Ponieważ z 1g tłuszczu powstaje 1g wody i średnio 9kcal, a z 1g węglowodanu - 0,5g wody i około 4kcal!
A z bezenergetycznego "utleniania" węgla powstaje tylko zakwaszenie...

Wyszukać samodzielnie źródła powstawania CO2 i wszystko jasne?


Gdy zaczyna brakować tlenu pod wpływem nadmiernego obciążenia wysiłkiem organizmu wytworzony wodór w cyklu Krebsa nie może być odebrany z FAD i NAD, bo nie ma co utlenić FADH2 i NADH. Aby uniknąć "zakwaszenia", co robi organizm?. Proszę bardzo - zamiast z glukozy, fruktozy, octanu, czy pirogronianu - produkować grupę acetylową (H3C2O - pochodzącą głównie z tłuszczu ), której jest NADMIAR!!! - robi chwilowy wymyk:
pirogronian + NADH + H przez dehydrogenazę mleczanową daje mleczan i UWAGA! uwalnia jedną drobinę NAD, która może odebrać jeden wodór z cyklu Krebsa - proste?
Gdy zaczyna brakować pirogronianu do uwalniania wodoru z NAD - można podać glukozę, fruktozę, octan czy pirogronian - ale nie "do produkcji energii" - jak się zdaje wielu, a jeszcze większa ilość się daje na to nabrać , ale do wychwycenia rodników wodorowych i uwolnienia drobin NAD, które mogą się w ten sposób "rozładować" i podstawić do cyklu Krebsa po kolejny wodór.
Wysiłek fizyczny więc jest limitowany przez TLEN atmosferyczny, a reszta "naukowych poglądów" to bajanie.
Czyli oznacza to,że ten glikogen-pirogronian służy jako "zapalnik"-związek redukcyjny (źródło tlenu), aby "utlenić"-odebrać wodór powstały w cyklu Krebsa? Nie wiem czy dobrze sobie kombinuje... słaby ze mnie kombinator
Czym mniej tlenu z zew, tym szybsze uszczuplanie zasobów glikogenu-wysiłek.

Tu chciałbym dodać,że wodór w glukozie wygląda tak

http://m.ocdn.eu/_m/...5edccb,14,1.jpg

a w kw. tłuszczowym tk
http://www.jaworek.n...emulgator_1.jpg

W tłuszczu mamy H-C-H CH2, a w glukozie H-C-OH (H2O adminowe)?
Da się coś utlenić w glukozie prócz węgla panowie? :D
Jakie zęby ma koń każdy widzi! ;D ;D
Ale jak się nie myśli samodzielnie, tylko stosuje kopiuj wklej bezmyślnie jest się tzw. "pożytecznym durniem"-mierny,bierny byle wierny ;)
;D ;D

#18 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8543 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 18 styczeń 2013 - 19:05

Ilość wytworzonej wody przeliczaj nie na gramy substratu, tylko na gramy ATP - to ilość dostępnego ATP jest wartością krytyczną dla wysiłku, bo to od niej zależy ilość energii, jaką można przekazać na pedały. Przy tak postawionym porównaniu różnica w ilości wytwarzanej wody jest mikroskopijna, zresztą organizm nie ma żadnego problemu z przyswajaniem wody w czasie wysiłku, więc to również nie jest parametr krytyczny.

Jak widać na załączonej animacji, fosforylacja oksydacyjna utlenia jedynie H+ wodór.Nie ma tam śladu C (węgla).

Mam wrażenie, że pogubiłeś się nieco w tych procesach. Zapominasz chyba, że proces, o którym piszesz, zachodzi o jeden etap dalej - "obróbka" węgla zachodzi wcześniej (na etapie beta-oksydacji oraz cyklu Krebsa) i jak najbardziej ma miejsce, w dodatku proces utylizacji węgla jest taki sam dla glukozy oraz kwasów tłuszczowych.

Wysiłek fizyczny więc jest limitowany przez TLEN atmosferyczny

Tym samym potwierdzasz, paradoksalnie, że to cukier jest lepszym źródłem energii na czas wysiłku, bo w swojej strukturze ma proporcjonalnie znacznie więcej tlenu, a poza tym jego spalanie zachodzi na znacznie krótszym szlaku, którego "koszty własne" są niższe, więc mniej energii jest marnowane na procesy metaboliczne zamiast na czystą moc mięśni. Natomiast, jak już zostało powiedziane wcześniej, rozkład tłuszczów nie daje żadnego magicznego efektu wytwarzania wolnego tlenu, więc cała teoria troszkę nie trzyma się kupy.

rowerplus-logo-2.png
 
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?


#19 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 styczeń 2013 - 20:18

Yurek3 jak cytujesz cudzą wiedzę to wypadałoby podać źródło, a większość Twojego ostatniego postu jest przekopiowana. Zgadzam się jednocześnie z Twoją opinią na temat kopiuj- wklej. Po pierwszym przecinku w tym poście poznałem, że użyłeś opcji kopiuj wklej.


#20 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 19 styczeń 2013 - 00:08

Kolego Yurek, z czystej swojej życiowej ciekawości odpalę sobie Twój przepis na paliwo przez tydzień,Twoje habilitowane medyczne uzasadnienie nijak się ma do mojej przyswajalności,gdyż ni w ząb nie kumam nic z tego.Jeśli będzie odczuwalna różnica i na 2 bidonach lekką pytką do końca przelecę stówkę,to uznam Cię za nowego proroka w sporcie.



Dodaj odpowiedź