Białe części rowerowe - kompendium
Napisano 01 grudzień 2008 - 18:35
Wiadomo, że białe owijki korkowe brudzą się bardzo szybko. Nawet gdy jeździ się w rękawiczkach to owijka najszybciej brudzi się pod klamkami.
Czy istnieją białe owijki, które nie przyjmują brudu? Fizik, PRO Carbon Adhesive?
Siodełka takie jak PRO Griffon pokryte są białą skórą jednak nie śliską, lecz podobną do irchy i sądzę, że będą one bardzo szybko przyjmowały brud. A szkoda bo są produkowane przez Selle Italia i ważą <200g, wyglądają ładnie i porządnie.
Selle Italia SLR? Chciałbym mieć je w swoim rowerze, w wersji XP 180g i w kolorze białym oczywiście. Stosowana w nich skóra jest śliska, ale jak z wycieraniem się jej i poziomem bieli wraz z biegiem czasu?
Napisano 01 grudzień 2008 - 19:05
Wiem, że lico z białej skóry na siodełkach Tune Speedneedle się wyciera.
Przytoczcie konkretne modele siodełek, owijek i co Wam jeszcze przyjdzie do głowy. Często widziałem w różnych tematach pytania o białe części, więc zapraszam do zebrania tutaj wartościowych informacji.
Gosc_Stas_*
Napisano 01 grudzień 2008 - 19:08
Chętnie zamontował bym do swojego roweru kilka białych części, .....
Miałem białe siodełko Bianchi. Do dwóch miesięcy po zakupie było białe, a każdą plamkę czyściłem żarliwie wodą z mydlem i potem astowałem jak oszalały. Wytrzymałem tak 3 może 4 miesiące. Po wywrotce do kałuży kiedy brudnymi spodenkami szorowałem po siodełku ręcę mi opadły i postanowiłem nie walczyc z ... wiatrakami. Biały kolor w rowerze jest dobry jak w przypadku białego samochodu do ślubu - tylko na jeden raz. Stanowczo odradzam.
Pzdr
Stas
Napisano 01 grudzień 2008 - 19:21
Napisano 01 grudzień 2008 - 19:22
Napisano 01 grudzień 2008 - 19:30
http://www.allegro.p...zne_kolory.html Jeśli mowa o takiej owijce, to ja jej z kolei nie polecam. W moim przypadku nadawała sie do prania po każdej jeździe. Do tego brud wchodzi w napisy "look" i trudno to doczyścic. Jeżdże w rękawiczkach, z czystymi rękoma ;-) Teraz mam owijke gista w kolorze celeste, też jasną, która w porównaniu do tamtej nie brudzi sie praktycznie wcale ;-)
Napisano 01 grudzień 2008 - 22:15
No właśnie się przymierzam do takich białych look'ów. Tylko pytanie - czy nie przekombinuję, białe pedały przy białej ramie ?
Moim przypadku przy bialo-czarnej ramie Treka biale pedaly SPD znakomicie pasuja kolorystycznie. Swietnie to wyglada. W przypadku siodelka i owijki problem jest tylko i wylacznie z brudzeniem. Kazda biala korkowa owijka bedzie sie brudzic.
Gosc_Qba_*
Napisano 01 grudzień 2008 - 22:25
Dodam, że biała rama również fajnie wygląda, ale w praktyce jest bardzo niepraktyczna.
Moja żółta niestety tak samo... Może i ładnie wygląda jak jest czysta ale żeby ją w tej czystości utrzymać to trzeba ją kąpać po każdym wyjeździe...
A białe pedały?
Białe Look'i Keo Sprint. Ładny akcent.
Gdzieś mi ostatnio rzuciły się w oczy białe SH PD-R540. Jeszcze na początku tego sezonu jak kupowałem swoje czarne to nie było białych. Ciekawa alternatywa dla tych, co mają bardzo ograniczony budżet (poniżej 100zł) a chcą mieć gustowne iałe SPDki.
Pozdro!
Napisano 01 grudzień 2008 - 22:45
A teraz dorzucam moje dwa grosze co do bialych czesci:
Biale obrecze wyglada bosko, szczegolnie H + Son Formation Face.
Pedaly Tiime Racer.
Kierownica Cinelli Bianca Palm White.
Zaciski kol USE Spin Stix.. stare...
Napisano 02 grudzień 2008 - 21:14
kierownica boska, obręcze też! tylko kiere przykryje owijka, a koła po wyścigu w deszczu... chyba zostanę przy moim mrocznym rowerze ;p
kierownica jest lekko spłaszczona na górnym chwycie wiec można owijke tylko na gięciu zawinąć, a obręcze to chyba torowe albo bardziej dla lansero-kurierów bo malowanie proszkowe za dużo wazy ;-)
Gosc_zawodowiec_;)_*
Napisano 02 grudzień 2008 - 21:19
oto pare zdjęć, troche ciemne bo robione teraz... ;-)
pozdrawiam, i mam nadzieje że na coś przyda sie moja opinia 8-)