Skocz do zawartości

Zdjęcie

Białe części rowerowe - kompendium

66 odpowiedzi w tym temacie

#1 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 grudzień 2008 - 18:35

Chętnie zamontował bym do swojego roweru kilka białych części, lecz boję się szybkiego zszarzenia i zmiany wyglądu na mocno zużyty. Dlatego również zapraszam Was to opisywania swoich spostrzeżeń z użytkowania białych siodełek, owijek, itd.

Wiadomo, że białe owijki korkowe brudzą się bardzo szybko. Nawet gdy jeździ się w rękawiczkach to owijka najszybciej brudzi się pod klamkami.
Czy istnieją białe owijki, które nie przyjmują brudu? Fizik, PRO Carbon Adhesive?

Siodełka takie jak PRO Griffon pokryte są białą skórą jednak nie śliską, lecz podobną do irchy i sądzę, że będą one bardzo szybko przyjmowały brud. A szkoda bo są produkowane przez Selle Italia i ważą <200g, wyglądają ładnie i porządnie.
Selle Italia SLR? Chciałbym mieć je w swoim rowerze, w wersji XP 180g i w kolorze białym oczywiście. Stosowana w nich skóra jest śliska, ale jak z wycieraniem się jej i poziomem bieli wraz z biegiem czasu?

#2 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 01 grudzień 2008 - 18:40

dla Ciebie byłyby najlepsze z białego karbonu :lol: pozdr

#3 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 grudzień 2008 - 18:42

może biały mostek i kierownica ritchey'a ?
białe siodło najlepiej konserwować białą pastą, a potem woskiem, będzie nie tylko wciąż białe ale miało ładny połysk

#4 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 grudzień 2008 - 19:05

Nie dobieramy części dla mnie, w sensie mostek i kierownica bo ja juz mam Ritchey'a WCS 4-Axis i Dede Newton 31. No może tylko owijkę i siodełko. Jeśli nie dacie swojej rekomendacji na jakiś produkt to kupię czarne i wszystko będzie czarne.
Wiem, że lico z białej skóry na siodełkach Tune Speedneedle się wyciera.

Przytoczcie konkretne modele siodełek, owijek i co Wam jeszcze przyjdzie do głowy. Często widziałem w różnych tematach pytania o białe części, więc zapraszam do zebrania tutaj wartościowych informacji.

#5 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 01 grudzień 2008 - 19:08

Chętnie zamontował bym do swojego roweru kilka białych części, .....

Miałem białe siodełko Bianchi. Do dwóch miesięcy po zakupie było białe, a każdą plamkę czyściłem żarliwie wodą z mydlem i potem astowałem jak oszalały. Wytrzymałem tak 3 może 4 miesiące. Po wywrotce do kałuży kiedy brudnymi spodenkami szorowałem po siodełku ręcę mi opadły i postanowiłem nie walczyc z ... wiatrakami. Biały kolor w rowerze jest dobry jak w przypadku białego samochodu do ślubu - tylko na jeden raz. Stanowczo odradzam.

Pzdr
Stas

#6 adamak4

adamak4
  • Użytkownik
  • 28 postów
  • Skądpolkowice

Napisano 01 grudzień 2008 - 19:21

Polecam białą, korkową owijkę looka. Używam takiej i jestem z niej bardzo zadawolony. Czyszczę ją gąbką i pianą. Oczywiście widac na niej ślady użytkowania, ale to na każdej widac po jakimś czasie. I jeszcze jadno- w porównaniu do innych białych owijek ta mi się wydaje najlepsza.

#7 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 01 grudzień 2008 - 19:22

niestety każda biała skóra się wytrze, bo nie jest barwiona dogłębnie ,jak czarna, gdzie i mizdra/ spód skory / też jest czarna. biała farba jest kładziona powierzchniowo i tylko jej cieńka warstwa zdoła wejść głębiej. może firma PRO robi białe owijki? ja mam srebrną jakby z fakturą karbonu i się nie brudzi. pozdr

#8 matheo

matheo
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • SkądOtwock

Napisano 01 grudzień 2008 - 19:30

Polecam białą, korkową owijkę looka

http://www.allegro.p...zne_kolory.html Jeśli mowa o takiej owijce, to ja jej z kolei nie polecam. W moim przypadku nadawała sie do prania po każdej jeździe. Do tego brud wchodzi w napisy "look" i trudno to doczyścic. Jeżdże w rękawiczkach, z czystymi rękoma ;-) Teraz mam owijke gista w kolorze celeste, też jasną, która w porównaniu do tamtej nie brudzi sie praktycznie wcale ;-)

#9 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 grudzień 2008 - 19:46

Owijki "karbon looking" są nic nie warte. Zawsze dłonie się slizgają po nich niezależnie czy używa sie rękawiczek czy nie.
A białe pedały? :D Białe Look'i Keo Sprint. Ładny akcent.

#10 Rawa81

Rawa81
  • Użytkownik
  • 92 postów
  • SkądRawa Mazowiecka

Napisano 01 grudzień 2008 - 20:01

No właśnie się przymierzam do takich białych look'ów. Tylko pytanie - czy nie przekombinuję, białe pedały przy białej ramie ?

#11 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 grudzień 2008 - 20:05

Im więcej białego tym ładniej wg mojego gusty. Mnie wyjdzie czarna mamba, tylko pedały będą białe :D

#12 berski

berski
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 01 grudzień 2008 - 21:21

Dodam, że biała rama również fajnie wygląda, ale w praktyce jest bardzo niepraktyczna.

#13 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 01 grudzień 2008 - 21:29

w praktyce jest bardzo niepraktyczna.

skad masz taką teoretyczną teorie?

moja rama ma mase bialych motywow i nie widze w zwiazku z tym zadnych uciazliwosci, brudzi sie tak samo jak rozowa czy niebieska.

#14 berski

berski
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 01 grudzień 2008 - 21:35

Z praktyki :-) Akurat na białej ramie zabrudzenia są szczególnie widoczne (a może - bardziej rzucają się w oczy).

#15 gr3gory

gr3gory
  • Użytkownik
  • 434 postów
  • SkądDzierżoniów

Napisano 01 grudzień 2008 - 22:15

No właśnie się przymierzam do takich białych look'ów. Tylko pytanie - czy nie przekombinuję, białe pedały przy białej ramie ?

Moim przypadku przy bialo-czarnej ramie Treka biale pedaly SPD znakomicie pasuja kolorystycznie. Swietnie to wyglada. W przypadku siodelka i owijki problem jest tylko i wylacznie z brudzeniem. Kazda biala korkowa owijka bedzie sie brudzic.

#16 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 01 grudzień 2008 - 22:25

Dodam, że biała rama również fajnie wygląda, ale w praktyce jest bardzo niepraktyczna.

Moja żółta niestety tak samo... Może i ładnie wygląda jak jest czysta ale żeby ją w tej czystości utrzymać to trzeba ją kąpać po każdym wyjeździe...

A białe pedały? :D Białe Look'i Keo Sprint. Ładny akcent.

Gdzieś mi ostatnio rzuciły się w oczy białe SH PD-R540. Jeszcze na początku tego sezonu jak kupowałem swoje czarne to nie było białych. Ciekawa alternatywa dla tych, co mają bardzo ograniczony budżet (poniżej 100zł) a chcą mieć gustowne iałe SPDki.

Pozdro!

#17 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądTwickenhamus

Napisano 01 grudzień 2008 - 22:45

Wszystko sie jednakowo brudzi, tylko na bialym najbardziej widac ;-)

A teraz dorzucam moje dwa grosze co do bialych czesci:

Biale obrecze wyglada bosko, szczegolnie H + Son Formation Face.
Pedaly Tiime Racer.
Kierownica Cinelli Bianca Palm White.
Zaciski kol USE Spin Stix.. stare...

Załączone miniatury

• cinelli-bianca-palmbar-med.jpg
  • time-racer.jpg
  • hplusson.jpg

#18 Mika

Mika
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • SkądGliwice

Napisano 02 grudzień 2008 - 20:25

kierownica boska, obręcze też! tylko kiere przykryje owijka, a koła po wyścigu w deszczu... chyba zostanę przy moim mrocznym rowerze ;p

#19 COST

COST
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądRADOM

Napisano 02 grudzień 2008 - 21:14

kierownica boska, obręcze też! tylko kiere przykryje owijka, a koła po wyścigu w deszczu... chyba zostanę przy moim mrocznym rowerze ;p

kierownica jest lekko spłaszczona na górnym chwycie wiec można owijke tylko na gięciu zawinąć, a obręcze to chyba torowe albo bardziej dla lansero-kurierów bo malowanie proszkowe za dużo wazy ;-)

#20 Gosc_zawodowiec_;)_*

Gosc_zawodowiec_;)_*
  • Gość

Napisano 02 grudzień 2008 - 21:19

Ja uzywam białego siodełka Selle Italia slr xp (waga real 176gram) :-P . Mam je od dwóch sezonów, pierwszy sezon (od marca do lutego) przejezdziło w trekingu, w kazdych warunkach, ok 5tys km. Drugi sezon (od marca do teraz) przejezdziło w szosie i góralu (stosowane naprzemiennie) na szosie ok 6,5tys km, a na góralu ok 3tys km. Siodło było i jest używane w każdych warunkach, nie raz zaliczyło bardzo błotny trening. Siodełko zaliczyło 8 dniowy pobyt w szklarskie porębie, ok 750km w deszczu, codziennie padało, a jezdzi trzeba :mrgreen: . Jestem z niego bardzo zadowolony, do górala nadaje sie idealnie, 3-4h treningi wytrzymuje bez problemu, w szosie tez daje bardzo dobrze rade, ale ciut gorzej niż w góralu. Przez pierwszy sezona za bardzo o nie nie dbałem (czesto tata na nim jezdził), czasem przecisciłem troche mokrą szmatka. Ale cały ten sezon było czesto czyszczone preparatem do butów ecco ( :!: :mrgreen: :!: ), taki specjalny specyfik do naturalnej skóry. I bardzo dobrze sie spisuje ten preparat (jest konsystencji pianki). Siodełko jest już troche po obcierane po bokach, ale nie jest z nim najgorzej :-P

oto pare zdjęć, troche ciemne bo robione teraz... ;-)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

pozdrawiam, i mam nadzieje że na coś przyda sie moja opinia 8-)

Dodaj odpowiedź