Zastanawiałem się gdzie dać ten temat, ponieważ pasuje on do kilku miejsc
Napęd - bo dotyczy korby i jego złego spasowania
Konserwacja - w sumie też by się nadał.
Legenda:
prawe ramię = od strony napędu
lewe ramię = z przeciwległej strony
Przechodząc do meritum. Chciałem wymienić suport w rowerze, więc przystąpiłem do demontażu korby. Po kolei operacji nie trzeba wymieniać
...15 minut później po wymianie suportu
Pora wszystko zmontować, jeszcze trochę smaru na oś i pora założyć lewe ramię. Ono nasuwa się na ok. 8,2 mm, a później ani drgnie. Pomyślałem, może za mało śruby odkręciłem. Wykręciłem je całkowicie, zdjąłem ten element blokujący i próbuję ją wcisnąć. NIC! Obejrzałem DOKŁADNIE gniazdo osi, czy nie ma wżerów itp. itd. obejrzałem ramie. Wszystko ok, żadnych niepokojących oznak zużycia, zadrapania. Po 1,5h mocowania się z tym poddałem się.
...24h później
Poszedłem po swoją korbę XT FC-M770 żeby po kolei wykluczyć co jest popsute. Przymiarka lewego ramienia XT do FR-R700, to samo-nie chce wejść. Przymierzyłem jeszcze lewe ramię FC-R700 do mojej korby XT, weszła idealnie, bez zająknięcia. Pomyślałem sobie, spróbuję ją nabić. Położyłem rower na boku i zacząłem młotkiem gumowym pukać w ramie korby. Nie ma mowy, nie weszło. Oceniłem jeszcze raz stan, czy nie zrobiłem więcej szkód niż pożytku - bez zmian.
Zrezygnowany poszedłem po suwmiarkę, pomierzyłem obydwie korby, a właściwie ośki i wyszły mi następujące pomiary:
XT:
śr. zewnętrzna = 23,6 mm
FC-R700
śr. zewnętrzna = 23,8 mm
0,2 mm!! różnicy między jedną osią a drugą!
Nie wiem jak można wypuścić taki bubel na rynek, tym bardziej zastanawiam się jak to fabryka składała i udało jej się wcisnąć Nie wiem czy metodą na wcisk, czy rozgrzali ramie i wtedy nałożyli. Dla mnie jest to wielka zagadka.
Kontaktuję się jutro z shimano polska zobaczyć jak oni podejdą do tematu, obawiam się, że będę musiał gdzieś wyżej jeszcze napisać. Bo mam wrażenie, że tutaj mnie oleją. Założyłem ten temat, w celu uświadomienia, może i też rozgłosu żeby Shimano wiedziało, że nie jest anonimowe, a także po to by zdawać relację na bieżącą z toku sprawy.
Daje zdjęcia

Uploaded with ImageShack.us