Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak dobrać zębatkę ?

12 odpowiedzi w tym temacie

#1 filipoinzagi5

filipoinzagi5
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 styczeń 2013 - 19:22

Witam!
potrzebuję wymienić jedną zębatkę w korbie ponieważ mi się ułamała! Jest to korba od starej szosówki! w sklepie rowerowym powiedzieli mi żeby kupić tą zębatkę to muszę znać jakieś tam odstępy, wymiary itd! Czy mógłby mi ktoś pomóc jak dobrać do tego zębatkę ?

załączam zdjęcia:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

z góry dzięki za pomoc! ;)

#2 mat777

mat777
  • Użytkownik
  • 274 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 24 styczeń 2013 - 20:00

Pewnie standard 130mm

#3 Bodi

Bodi
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 styczeń 2013 - 20:18

...idź na ul. Mazurską 43/2 do serwisu(sklepu rowerowego)..podaje numer tel.918314662...pozdrawiam

#4 Gosc_Pająk_*

Gosc_Pająk_*
  • Gość

Napisano 24 styczeń 2013 - 20:45

Możesz poszukać jeszcze na zębatkach oznaczenia w jakim standardzie one są.
Raczej będą miały jak kolega mat777 wspomniał 130mm, że chyba masz korbę kompaktową i mają 110mm. Ale najlepiej i tak zalicz ten sklep bo i tak będziesz musiał czekać na produkt, a tak to możliwe jest że kompatybilną część mają na składzie w sklepie i od razu ci to wymienią.

#5 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 25 styczeń 2013 - 01:36

A czy w tej korbie zębatki nie były aby przynitowane? Jeśli tak, to mogą być nietypowe i trudno będzie coś dobrać.

#6 filipoinzagi5

filipoinzagi5
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 styczeń 2013 - 12:32

Ok, do tego sklepu się przejdę! A w ogóle te 130mm to jest rozmiar czego tak dokładniej?
Pająk, Na zębatkach nie mam żadnych oznaczeń!
marvelo, Co to znaczy przynitowane ?

Czy te zębatki na przykład były by dobre?
http://allegro.pl/ta...2915376590.html
http://allegro.pl/ta...2915579727.html
http://allegro.pl/ta...2915579626.html

czym się różni ta najdroższa od pozostałych ?

dzięki za odpowiedzi :)

#7 Amon

Amon
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŚwieradów-Zdrój

Napisano 25 styczeń 2013 - 13:09

Przynitowane oznacza mniej więcej tyle ze były zespolone z pająkiem na stałe za pomocą nitów. Możesz odkręcić je od pająka? są tam śruby? nie ma? (na zdjęciu raczej nie widać) oo no to kiepskawo ale nie ma tragedii trzeba będzie nity rozwiercić i zainwestować w śruby do tarcz.
a tarcze różnią sie ... ceną ;-)

#8 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 25 styczeń 2013 - 13:23

BCD (bolt circle diameter = średnica okręgu wyznaczonego przez środki śrub mocujących zębatki) w korbach szosowych to zwykle 130 mm (Shimano), 135 mm (Campagnolo) lub 110 mm (kompakt). Średnicę tą ciężko zmierzyć bezpośrednio, bo śrub jest 5. W korbach, gdzie są 4 śruby jest łatwiej, bo mierzymy rozstaw środków przeciwległych śrub.
Zobacz tutaj:
http://www.sheldonbr...bsheet-bcd.html
http://sheldonbrown....gloss_bo-z.html
Jak widać, da się to przeliczyć, mierząc odległość między sąsiednimi śrubami w przypadku korb na 5 śrub.

Jeśli chodzi o nitowanie, to wiele tańszych korb ma zębatki stalowe przynitowane stalowymi lub aluminiowymi nitami do pająka korby. Nity te czasami są tak uformowane, że na pozór wyglądają jak śruby (z wgłębieniem na klucz). Ponieważ takie zębatki nie są przewidziane do wymiany, producenci nie muszą się stosować do żadnych standardów BCD, choć nie wykluczam, że czasem coś da się dobrać.

Twoje zdjęcie pokazuje zdjętą zębatkę, więc Ty najlepiej wiesz, jak była przymocowana. Na zdjęciu całej korby ja dokładnie nie widzę, co trzyma te zębaki, ale wygląda mi to na trochę poluzowane nity.

Miałem kiedyś korbę SR Custom, w której aluminiowe nity sie wyrobiły i coś zaczęło skrzypieć. Rozwierciłem je i zastąpiłem przyciętymi śrubami z nakrętkami i wszystko ucichło. Nie pamiętam, jaka tam była średnica BCD i czy była standardowa.

#9 filipoinzagi5

filipoinzagi5
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 styczeń 2013 - 18:30

Okej! więc ta korba jest normalnie ze śrubami a nie z nitami!
na zdjęciu po prostu nałożyłem zębatki i pająka na siebie, bez skręcania śrubami! chodziło mi o pokazanie jak całość wygląda.
przejdę się do tego sklepu jeszcze ale jak by tam były za drogie to mogę kupować te zębatki których linki wysłałem wcześniej ?

#10 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 25 styczeń 2013 - 22:09

Zmierz odległość między sąsiednimi śrubami (tak jak na zdjęciu w linku u Sheldona Browna) i porównaj z tabelką (crib sheet), a będziesz wiedział, jaki to standard.

Te zębatki z allegro, które pokazałeś, wyglądają jeszcze całkiem dobrze, a ta najdroższa prawdopodobnie najmniej zużyta.

#11 Bodi

Bodi
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 26 styczeń 2013 - 12:42

...nie kupuj w ciemno,nie musisz się tłumaczyć w sklepie gdzie kupujesz,spytaj o koszt a później sam poszukaj taniej.

#12 filipoinzagi5

filipoinzagi5
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 26 styczeń 2013 - 20:01

OK! w poniedziałek pójdę i dam znać co i jak :)
dzięki wszystkim za pomoc!

#13 filipoinzagi5

filipoinzagi5
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 styczeń 2013 - 18:37

No niestety okazało się że ta korb jest w jakimś bardzo starym standardzie który był gdzieś tam produkowany dawno temu i ten rozstaw śrub ma taki że podobno już niedostane nigdzie nie dostanę zębatek do tego typu korby :(
No to muszę nową kupić!

Dzięki wszystkim za pomoc :)
Peace ;)

Dodaj odpowiedź