Skocz do zawartości

Pęknięcie czy rysa..

• Zamknięty Temat jest zamknięty
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_Raben_*

Gosc_Raben_*
  • Gość

Napisano 26 styczeń 2013 - 13:47

Witam
Kupiłem w tym tygodniu ramę Merida ROAD FLX 906. Wszystko ładnie, pięknie ale na widelcu są ślady które mnie martwią.. nie wiem czy to rysy czy to pęknięcia.. wolałbym nie skończyć na ziemi.
zdjęcia..
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Proszę o pomoc, bo nie wiem co robić, a trochę mnie to zmartwiło. :-(
pozdrawiam

#2 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 26 styczeń 2013 - 13:58

Wygląda to na pęknięcie lakieru, jednak nie mam pojęcia co może być głębiej . Zastanawia mnie też obtarcie wewnątrz widelca. Wiesz w jakich okolicznościach ono powstało? Troszkę mi to przypomina widelec po strzale w bok. Jednak lepiej jak wypowie się ktoś o większych kompetencjach niż moje.

#3 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3254 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 styczeń 2013 - 14:09

Tak lakier na pewno pęka. Jest to miejsce łączenia ramion z koroną, ale co dzieje się pod spodem nie wiadomo.
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#4 Gosc_Raben_*

Gosc_Raben_*
  • Gość

Napisano 26 styczeń 2013 - 15:38

Sprzedawca mówi, że to tylko wyniki eksploatacji, przez które popękał lakier ale na bank nie są to pęknięcia widelca. Ciągle nie wiem co o tym myśleć, bo jednak wolałbym mieć zęby na miejscu.

#5 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 26 styczeń 2013 - 15:52

A powiedział jak powstały te przytarcia?

#6 Gosc_Raben_*

Gosc_Raben_*
  • Gość

Napisano 26 styczeń 2013 - 15:56

Zadałem pytanie o te przytarcia i czekam na odpowiedź. Jak coś będę wiedział dam znać. pzdr

A może zedrzeć od wewnętrznej strony kawałek lakieru i zobaczyć co dzieje się pod nim.. :?:

#7 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 26 styczeń 2013 - 17:01

Raben, polecam Ci mój temat: http://www.forumszos...pic.php?t=12088

identyczna sprawa co Twoja ;) Oddałem widelec do reklamacji - 2 tyg później przyslali nowy model ramy :->

#8 Gosc_Raben_*

Gosc_Raben_*
  • Gość

Napisano 26 styczeń 2013 - 17:13

kris91 Twój temat już cały prześledziłem. Niestety moja rama nie jest na gwarancji.. A w Twoim przypadku to super, że tak się stało.. Extra na tym wyszedłeś :-D

Sprzedawca mówi, że takie ślady są od dwóch lat i nic się z tym nie dzieje. Dromik, a to przytarcie to podobno od prowizorycznego wieszaka na ścianę. Nim sprzedający się zorientował i zabezpieczył uchwyt te już zarysowały widelec. Co o tym myślicie :?:

Dzięki za odzew Panowie ;-)

#9 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 26 styczeń 2013 - 17:38

Sprzedawca mówi, że takie ślady są od dwóch lat i nic się z tym nie dzieje.

Zalecane ograniczone zaufanie względem sprzedającego. Co ważniejsze nie wyobrażam sobie wieszaka na rower który mógł by zrobić takie zarysowania na widelcu, tłumaczenie mało wiarygodne. Zaufanie ogranicza się jeszcze bardziej :lol:
Te pęknięcia wyglądają bardzo niepokojąco, zwłaszcza że są równe, regularne i naokoło goleni. Nie wiadomo w jaki sposób powstały, a to co mówi sprzedający...ciężko zweryfikować.
Ja na Twoim miejscu zwrócił bym ramę, bo nie po to płaci się pieniądze, żeby mieć taki widelec.
Jeżeli wszystko inne jest OK to możesz na przykład dogadać się i oddać widelec, a za różnice poszukać innego np. dołożyć i kupić nowy.

#10 Gosc_Raben_*

Gosc_Raben_*
  • Gość

Napisano 26 styczeń 2013 - 18:02

Tak więc może zdrapać kawałeczek lakieru i zobaczyć co tam się kryje..?

#11 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 26 styczeń 2013 - 20:09

Zdrapiesz, okaże się, ze to coś poważnego, będziesz chciał zwrócić widelec/ramę i liczysz, że sprzedawca ją tak poprostu weźmie a Tobie odda kasę? Powodzenia.
A może właśnie czyta ten temat ...

Jak masz wątpliwości co do jakości (a masz je, bo z nich zrodził się ten temat) zakupu, to go oddaj jak najszybciej. Bo gdybać to sobie możemy do końca świata i o jeden dzień dłużej i niczego nie wygdybamy sensownego.

#12 mat777

mat777
  • Użytkownik
  • 274 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 26 styczeń 2013 - 20:15

To jest miejsce łączenia się karbonu i alu. Istnieją różnice w pracy tych dwóch materiałów, a lipny lakier nie wytrzymał naprężeń i pękł. Raczej jedyne co tam mogło by się stać to klej mógłby puścić, ale to raczej mało możliwe.

#13 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 26 styczeń 2013 - 21:39

Zdrapiesz, okaże się, ze to coś poważnego, będziesz chciał zwrócić widelec/ramę i liczysz, że sprzedawca ją tak poprostu weźmie a Tobie odda kasę? Powodzenia.

Dokładnie, kupowałeś ramę, żeby na niej jeździć, a nie drapać. Raben, zwracaj ramę albo widelec, ja bym tak zrobił.

#14 Rebe

Rebe
  • Użytkownik
  • 661 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 27 styczeń 2013 - 18:02

Widelec prawie na bank po małym stosunku z autkiem lub ścianą . Jak ktoś sprzedaje taki bandytyzm to przecież się nie przyzna w odpowiedzi . Oczywiście nie mam stuprocentowej pewności , ale ryzyko jest zbyt duże i parę osób się zabiło , bo im się rpzleciał widelec .

#15 Gosc_Raben_*

Gosc_Raben_*
  • Gość

Napisano 27 styczeń 2013 - 18:23

Pan Jarek z LUXTECHU powiedział, że według niego jest to tylko i wyłącznie pękniecie lakieru.. ale mówi aby obserwować rysę. hmm..

#16 xcracer

xcracer
  • Użytkownik
  • 391 postów
  • SkądMyszków

Napisano 27 styczeń 2013 - 18:44

Takie pęknięcia nie powstają w wyniku eksploatacji jak określił to sprzedawca. Pęknięcia lakieru mogą powstać w wyniku bardzo dużej siły, która zadziałała(dzwon, wypadek?) na widelec doprowadzając do jego sprężystego odkształcenia i w efekcie pęknięcia lakieru.

Skąd to obtarcie...moim zdaniem powstało w wyniku ocierania mocno skrzywionego koła. Teraz pytanie...dlaczego koła zostało tak skrzywione? Twierdzenie, że obtarcie powstało od wieszaka możesz między bajki włożyć.

Czy w aukcji lub przed zakupem sprzedawca poinformował Cię o tych pęknięciach??

#17 Gosc_Raben_*

Gosc_Raben_*
  • Gość

Napisano 27 styczeń 2013 - 18:48

Problem polega na tym, że rama została kupiona poza allegro. Sprzedawca jak i Pan Jarek z LT twierdza, że to po prostu slaby lakier, który pękł na łączeniu alu-carbon. Obtarcie podobno od wieszaka.. a jak było w życiu.. chyba tylko ten ktoś to wie.

#18 xcracer

xcracer
  • Użytkownik
  • 391 postów
  • SkądMyszków

Napisano 27 styczeń 2013 - 18:54

Kilku znajomych ma takie ramy od dłuższego czasu i u żadnego takie pęknięcia nie występują.

Osobiście starałbym się zwrócić tą ramę...

#19 xcracer

xcracer
  • Użytkownik
  • 391 postów
  • SkądMyszków

Napisano 27 styczeń 2013 - 19:01

PS. Zerknąłem jeszcze raz na zdjęcia i obtarcia nie koniecznie powstały wskutek obcierania opony...Może tak być, że faktycznie od wieszaka.

#20 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 styczeń 2013 - 19:28

temat zamknięty na prośbe Raben,

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo