Skocz do zawartości

Zdjęcie

spawanie aluminium - haki

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 chart

chart
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądKrk

Napisano 27 styczeń 2013 - 00:07

Hej,

Trochę już poczytałem o spawaniu aluminium, ale zawsze były to informacje dotyczące spawania uszkodzeń ramy - najczęściej przy spawach.

Mam na oku fajną ramę aluminium, ale szukam czegoś pod ostre koło z hakami poziomymi, a ta ma pionowe. Zastanawiałem się czy zamienia się haki w rowerach i czy da się to zrobić dobrze. Generalnie haki to jest element, który się wspawuje w rurki, ale w tym przypadku jakieś haki już tam są i trzeba by ja najpierw usunąć...

Więc proszę o komentarz czy robi się to i czy robi się to dobrze :) a najlepiej gdzie i za ile.

Pozdro!

chart

#2 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 28 styczeń 2013 - 10:28

1. Rychtarski, Orłowski tu nie odkrywam ameryki najbardziej znani chyba w PL.

2. Jeżeli nie jesteś majsterkowiczem nie czytaj punktu 3. ;-)

3. Możesz też lokalnie poszukać zakładu spawającego alu, z tym że haków rowerowych alu tam na 99,99 % nie ma, więc trzeba kupić / zrobić we własnym zakresie... Ja bym polował coś takiego ----> LINK.
Następnie wymierzyłbym sobie co potrzebuję i wyciął z tego 2 jednakowe haki :-)
Jak będą sensownie wykonane haki to dobry spawacz nie będzie miał z tym większych problemów.

#3 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 28 styczeń 2013 - 14:24

ad. 1. Orłowski nie robi alu. Tylko stal. Rychtarski to ceny od 400-500zł, nie wiem ile dodatkowo za malowanie.
ad. 2. Jak przeczytałeś poprzedni 3, to czytaj następny 3 :)
ad. 3. Po co 10mm? Wystarczy identyczny jak w ramie (najczęściej 4mm). I przede wszystkim nie dowolne, a ulepszane alu: rodzina stopów 60xx (a najlepiej jak reszta ramy, często masz napisane jaki to stop). Po spawaniu trzeba jeszcze wygrzewać ramę. Jak masz dostęp do warsztatu, to wyjdzie pewnie trochę taniej..

Czy już wiesz, czemu większość w ostrych kołach ma po prostu normalny hak? Znacznie lepiej jest upolować ramę "otwartą do tyłu", ale towar na znanym portalu aukcyjnym nieczęsty i drogi.
I nie kupuj holendrów: waga Cię zabije..

#4 chart

chart
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądKrk

Napisano 28 styczeń 2013 - 14:42

Dzięki pajak i KAEM! wiem niestety, że o torową ramę niełatwo, bo szukam już pół roku :) a torową alu już zupełnie słabo, stalówki się trafiają i chyba - dzięki radom z innego tematu - będę brał stalówkę.

Dobrą stalową szosę mam i pomykam po mieście, ale pojeździłem trochę na ostrym i to jest taki kosmos, że koniecznie do wiosny muszę sobie swoje złożyć. Haha i na pewno z holendra ostrego robić nie będę, bo chcę <9kg zejść ;) teraz na allegro nie ma praktycznie żadnego gotowego fixa na ramie torowej, nawet rzadko są na poziomych hakach otwartych do przodu... :/

#5 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 28 styczeń 2013 - 14:51

Niestety żeby zrobić to oszczędnie to własne "rzemiosło" jest konieczne...
Ja generalnie też bym stawiał na stal. Nie starzeje się jak alu i jest łatwiejsza w obróbce - poziome haki.

#6 grzybu_blaz

grzybu_blaz
  • Użytkownik
  • 118 postów
  • SkądRzeszów k. Błażowej

Napisano 28 styczeń 2013 - 15:15

Zapytaj jeszcze w Bikepolu z Mielca, może będzie taniej niż 400zł

#7 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 28 styczeń 2013 - 18:09

KAEM, po co Ci wrogowie, skoro sam chcesz się zabić?

Co do "nieobecności": bardzo ładny singielek na allegro (jeszcze z jakimiś pokrzywionymi szprychami, poza tym identyk, za 1200)

Na zwykłych "przerzutkowych" hakach rowerów jest cała masa, na początek spokojnie taki wystarcza. No chyba, że do akrobacji potrzebujesz, wtedy już mus.
Na fotkach widać, że nawet w niektórych pozostawili "oczko" do przerzutki :mrgreen: ), a o poziomych hakach otwartych do przodu jeszcze nie słyszałem..

Sam wyczaiłem swojego czasu stalową ramę za 120zł (haki otwarte do tyłu, nawet z widelcem była). Koleś chyba nie wiedział co sprzedaje: była to cena "kup teraz" (a 100 w licytacji!). RSS twoim przyjacielem :)

#8 chart

chart
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądKrk

Napisano 28 styczeń 2013 - 18:21

Szczęściarz :D

No dobra, może nie do końca poziome, ale o to mi chodziło - Dołączona grafika coś tam można naciągnąć, choć z drugiej strony może bezpieczniejsze są zwykłe.

A tego białasa widziałem, no, spoko, ale chcę sobie coś sam pod siebie złożyć ;)

#9 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 28 styczeń 2013 - 19:08

KAEM, po co Ci wrogowie, skoro sam chcesz się zabić?

Co to ma być ? Jeżeli jesteś inżynierem w dziedzinie spawalnictwa to uznam to jako przestrogę ;-)

Na zwykłych "przerzutkowych" hakach rowerów jest cała masa, na początek spokojnie taki wystarcza.

Fantastycznie, ale kolega potrzebuje roweru pod ostre koło, a poziome haki celem prawidłowego naprężenia łańcucha... bo chyba nie wiesz... ;-)

No chyba, że do akrobacji potrzebujesz, wtedy już mus.

Co mają wspólnego akrobacje z poziomymi hakami ?

#10 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 29 styczeń 2013 - 12:04

Inżynierem nie jestem, aczkolwiek z partaniną już miałem przykre doświadczenia. Przegrzane alu ma wytrzymałość patyczka, po kolejnej naprawie jest tylko gorzej. W sumie faktycznie przestroga.

A o napinaniu łańcucha to nigdy nie pomyślałem, do ostrego koła zawsze zakładam przerzutkę :-P Koniec żartu.

Nie o poziomości pisałem, tylko o kierunku: do większych tricków warto mieć haki otwarte do tyłu, "zgubienie" koła w czasie stójki może być mało przyjemne.

#11 grzegosz.

grzegosz.
  • Użytkownik
  • 623 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 29 styczeń 2013 - 12:55

krążą plotki, że zmiana haków w alu ramie kosztuje w Mielcu 100zł. ;)

Dodaj odpowiedź