[napęd] łancuch 9rz. w napędzie 10 biegowym
Gosc_roswell_*
Napisano 31 styczeń 2013 - 23:51
W rowerze przełajowym mam napęd 10s - oparty na grupie Shimano 105 (kaseta CS-5600 12-25T)
Kusi mnie założenie tam łańcucha 9 rz, Campagnolo C9, mam jednak pewne obawy.
Proszę więc osoby, które próbowały tego typu modernizacji o uzupełnienie formularza:
1) Opis napędu... - (manetki/ przerzutka tył/korba )
2) Jaki łańcuch i kaseta .... (firma, model, stopniowanie)
3) Jakość pracy/ Uwagi: ....
Gdyby taki system działał można by łańcuch założyć nawet do roweru szosowego, ale tu mam jeszcze większe obawy:
napęd to Campagnolo 10 rz, kaseta 12-25T (Veloce?), łańcuch Campagnolo C10.
Przy okazji proszę o polecenie spinki do łańcucha Campagnolo C10, nadającej sie do szybkiego i łatwego, regularnego demontażu.
Pzdr.
Napisano 01 luty 2013 - 09:42
Gosc_roswell_*
Napisano 01 luty 2013 - 10:55
Co za napęd?
Napisano 01 luty 2013 - 11:01
Napisano 01 luty 2013 - 11:18
Można dać łańcuch 10 do kasety 9 , albo i nawet 8 z braku laku , a nie odwrotnie , to że jeden czy dwóch artystów nie ma kasy i wkłada byle co i byle jak to nie oznacza ze można .
Wyastrczy lekki przekos i łańcuch ociera o koronki !!!
Jak kogoś nie stać na droższy łańcuch to niech kupuje tańsze , KMC czy Sunrace a nie absurdalne kombinacje nie polecane i nie zalecane przez żadną z firm od komponnetów !
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Gosc_roswell_*
Napisano 01 luty 2013 - 11:25
po co te nerwy, opanuj się...
skoro użytkownicy tak napisali, to zakładam, że faktycznie to poprawnie działało.
Mój kumpel również stwierdził, że działało ok.
Zapraszam tutaj (wymagane logowanie):
http://light-bike.co...der=asc&start=0
Teoretycznie uważam tak jak Ty, że łańcuch będzie ocierał. Praktyka jednak nierzadko pokazuje, że jest inaczej. Dlatego też założyłem ten temat - aby poznać jak to dziala u innych.
To, że producenci nie zalecają takiej kombinacji jest oczywiste - po coś wymyślili węższe, delikatniejsze i droższe łańcuchy ($$$)...
Napisano 01 luty 2013 - 12:03
Z doświadczenia mogę powiedzieć, że opinie typu "działa bez zarzutu" wygłaszają prawie zawsze osoby, które po prostu nie mają porównania ze sprzętem zestawionym prawidłowo albo jeżdżą na tyle delikatnie dla sprzętu, że po prostu nie są w stanie poczuć różnicy. To nic złego, a może nawet lepiej dla nich, ale sugerowanie, że takie rozwiązanie działa równie dobrze, to mocne naciąganie rzeczywistości.
Ogólna zasada jest taka, że w razie podobnego dylematu łańcuch wybieramy zawsze węższy, a nie szerszy. W przeciwnym wypadku możemy spodziewać się choćby głośniejszej pracy kasety i mniej dynamicznej zmiany biegów.
Pozdro :-)

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 01 luty 2013 - 12:20
0.6mm moze wydawac sie niewiele ale przy 10sp 6.2mm, i tak juz nie pozostaje wiele miejsca pomiedzy lancuchem a koronkami.
Gosc_roswell_*
Napisano 01 luty 2013 - 13:43
Ma do czynienia ze sprzętem z najwyższej półki...
Skończy się tak, że założę C9 do przełajówki gdzie mam 10 rzędów, jak nie będzie to ładnie chodzić, najwyżej łańcuch powędruje do MTB, gdzie mam 9 rz...
Napisano 01 luty 2013 - 14:36
SPIKE,
po co te nerwy, opanuj się...
skoro użytkownicy tak napisali, to zakładam, że faktycznie to poprawnie działało.
Mój kumpel również stwierdził, że działało ok.
Zapraszam tutaj (wymagane logowanie):
http://light-bike.co...der=asc&start=0
Teoretycznie uważam tak jak Ty, że łańcuch będzie ocierał. Praktyka jednak nierzadko pokazuje, że jest inaczej. Dlatego też założyłem ten temat - aby poznać jak to dziala u innych.
To, że producenci nie zalecają takiej kombinacji jest oczywiste - po coś wymyślili węższe, delikatniejsze i droższe łańcuchy ($$$)...
ja sie nie denerwuje tylko czyta to pózniej jeden młody z drugim i będzie takie herezje wygłaszał na mieście i w inernecie.
Jasne że będzie chodziło .....a póżniej biadolenie że sie napęd psuje, łańcuch pęka, kaseta ma starte ząbki bo system nie działa itd .
Chciałbym poznać jakiegokolwiek producenta co da "dupy" za to że taka kombinacja "będzie działać prawidłowo".
a co do pisania na forach ......nie ma sensu komentować wynalzków
Napisano 01 luty 2013 - 18:55
Po co z tym kombinować nie wiem. Po prostu się nie opłaca. Wg mnie ~ 0.5mm różnicy szerokości łańcuchów 9s/10s to nie jest mało, a wystarczająco dużo by napęd nie działał poprawnie czyli zmieniał z opóźnieniem i charczał. :-?
Gosc_solid_crank_*
Napisano 01 luty 2013 - 20:50
Przepraszam, to takie zawodowe skrzywienie. Czy odpowiada nam, żeby nasze(Twoje, Twojego kolegi, czyjeś kogo szanujesz) przemyślane informacje/decyzje były lekceważone??
Więc po co ta(i tym podobne) dyskusja? Nie rozumiem i nie zrozumiem..!
Gosc_roswell_*
Napisano 01 luty 2013 - 21:10
Kto i gdzie napisał, że to wszystko jedno czy łańcuch jest 9 czy 10 rzędowy?
Mimo to, okazuje się, że 10 rzędowy łańcuch świetnie pracuje na 9 rzędach, zdarza się, że nawet lepiej niż 9 (ograniczone jest ocieranie na skrajnych przełożeniach).
To, że ktoś coś napisał to żaden argument - myślał o swoim dobrze, nie o Twoim!
Shimano nakazuje skuwanie łańcuchów dołączonym pinem, mimo to ze spinką również działa świetnie!
Producent moich hamulców zaleca użycie oryginalnych klocków hamulcowych, jednak okazuje się że zamienniki działają lepiej niż oryginalne.
No ale przecież "ktoś wiedział dlaczego napisał to, co jest napisane."
solid_crank, skoro uważasz, że ta dyskusja jest bez sensu, po co bierzesz w niej udział?
Nie lepiej po prostu zignorować ten temat lub zgłosić moderatorom?
Napisano 01 luty 2013 - 21:20
Thus, you can use a "9-speed" chain with a 7-speed or 8-speed system, or a "10-speed" chain with a 9-speed system. This is not the ideal approach -- shifting may not be quite as smooth -- but it's workable.
W niektórych przypadkach możliwe, że uda się pożenienie łańcucha 9-rzędowego z 10-rzędowym napędem, lecz może on pracować niedoskonale. Wg mnie, jeśli stać Cię na zakup 10-biegowego roweru to powinieneś również kupować łańcuchy pod 10 rzędów. Jeśli jednak jakaś niespodziewana sytuacja zmusza Cię do zamontowania łańcucha 9-rzędowego, powinieneś spróbować, może akurat będzie dobrze współgrać. Przykładowa sytuacja: masz rower 9-rzędowy, jedziesz na jakiś bardzo konkretny wyścig, łapiesz z tyłu gumę i podjeżdża samochód/motor serwisowy Mavica, lecz mają koła tylko z 10-rzędowymi kasetami. Zamiast siąść i płakać powinieneś próbować zamontować koło i jechać dalej :mrgreen:
Gosc_solid_crank_*
Napisano 01 luty 2013 - 22:22
SPIKE'owi. Ośmieliłem się mieć zdanie, że ktoś wiedział dlaczego jeden łańcuch nazwał 10s, zaś inny 9s. Akurat wiem, że 10s będzie chodził na kasecie 9, ale wiem też, że nie należy 9s stosować do kasety 10s. Wg Ciebie i to i to można. Jak mamy takie podeście do tego co się nazywa standardami, to i mamy tego konsekwencje. Nie tylko w tej kwestii. Na tym właśnie polega moje prostactwo, które mi przypisałeś, że ja uważam, iż zasady są po to by były przestrzegane. Nie odpowiada mi "róbta co chceta". Tym się chyba najbardziej różnimy...
Napisano 01 luty 2013 - 23:48
Już były scesje kiedyś z dostawcą , że łańcuch firmy "X" klinował sie na kasecie ( ta sam ilość biegów wg, specyfikacji ) - był za szeroki !!! , powodowało to zablokowanie napędu , całe szczęście to testował kolega i łańcuchów tej firmy nawet nie polecam wrogowi !.
a prywatnie .....można se nawet łańcuch krowi założyć do 11 , a co , jak zadziała to super- róbta jak chceta !
Napisano 02 luty 2013 - 09:24
Nie potraficie normalnie rozmawiać, więc częściej będą ucinane takie dyskusje.
Zakładasz temat, gdzie toczy się podobna dyskusja? Po co? Odpowiedź autor uzyskał więc zamykam.
Bury

Temat jest zamknięty