Skocz do zawartości

Zdjęcie

korba Campagnolo

17 odpowiedzi w tym temacie

#1 cylek

cylek
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 10 grudzień 2008 - 19:22

czy ktos wie w jaki sposob zdjac korbe Campagnolo pokazana na zdjeciu.

z gory dziekuje.pozdrawiam szosowcow.

Załączone miniatury

• ZEBATKA.JPG

#2 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 grudzień 2008 - 19:26

odkręcasz kapselek (to pośrodku korby) i pokazuje Ci się gwint pod ściągacz, i tu schody potrzebny jest ściągacz o odpowiednim gwincie, czasem udaje się ściągnąć za pomocą dużej śruby, którą się wkręca w miejsce ściągacza.

#3 cylek

cylek
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 10 grudzień 2008 - 19:59

odkręcasz kapselek (to pośrodku korby) i pokazuje Ci się gwint pod ściągacz, i tu schody potrzebny jest ściągacz o odpowiednim gwincie, czasem udaje się ściągnąć za pomocą dużej śruby, którą się wkręca w miejsce ściągacza.

Wiem, że trzeba wykręcić nakrętkę .Do ściągnięcia korby potrzebny ściągacz z lewym gwintem,( shimano ma prawy).[/b][b]Czy może ktoś posiada takowy przyrząd na zbyciu???Lub do pożyczenia.Mieszkam w pobliżu Katowic.

#4 leslaw

leslaw
  • Użytkownik
  • 239 postów
  • Skądłódzkie

Napisano 10 grudzień 2008 - 20:12

Na pewno lewy? U mnie, w korbie centaur na kwadrat jest normalny - prawy, ten sam co w shimano...

#5 marcik

marcik
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • SkądRuda Śląska

Napisano 10 grudzień 2008 - 20:28

Gwint w korbie z całą pewnością jest prawy zresztą taki sam jak w Shimano. W razie trudności służę pomocą :-)

#6 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 grudzień 2008 - 20:31

Gwint jest prawy, tylko może ma inną ilość zwojów niż shimano, taki ściągacz kosztuje w sklepie 24 PLN, ślusarz może jakiś dorobi taniej, nie pisz tłustym drukiem.

#7 leslaw

leslaw
  • Użytkownik
  • 239 postów
  • Skądłódzkie

Napisano 10 grudzień 2008 - 20:35

Kupiłem "zwykły" sciągacz i wkręciłem go na pełną długość gwintu palcami. Jest to ten sam gwint co w shimano (średnica i skok). Przynajmniej w centaurze.

#8 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 10 grudzień 2008 - 20:45

W KAŻDEJ korbie na kwadrat/octalink/isis jest dokładnie ten sam gwint.
Żeby ściągnąć tą korbę potrzebujesz takiego ściągacza jak na zdjęciu poniżej. (nie kombinuj z jakimś śrubami itp wynalazkami. "śruba-ściągacz" - owszem stosuje się to ale w ZUPEŁNIE INNYCH konstrukcjach korby, które zazwyczaj są spotykane w badziewnych marketach.. ewentualnie w tanich rowerach firmy kross).

Dołączona grafika

Najpierw jednak odkręcasz imbusem nr 8 śrubę mocującą korbę do ośki suportu... (kapsel? :-/ :shock: ) ...
Dajesz kapkę smaru na gwint ściągacza, którego wkręcasz w korbę (oczywiście w prawo, jak w każdej innej korbie. uważaj żeby ściągacz wkręcić prosto! najlepiej zacząć wkręcać go palcami) dosyć solidnie. W przypadku zbyt słabego dokręcenia podczas ściągania korby możesz uszkodzić sobie gwint i wtedy jest już po ptokach jak to mówią.
W zależności od ściągacza bierzesz odpowiedni klucz i kręcąc w prawo (srebrny trzpień ściągacza) ściągasz korbę z ośki.

Eh.. nie byłoby tego temu gdybym skończył ten artykuł o korbach itd. :evil:

#9 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 grudzień 2008 - 20:57

Malik, są (co najmniej) dwa rodzaje gwintów w korbach, tego jestem pewien, bo je miałem w swoim rowerze

BTW tanie rowery kross są wyposażone w korby Truvativa...

#10 leslaw

leslaw
  • Użytkownik
  • 239 postów
  • Skądłódzkie

Napisano 10 grudzień 2008 - 21:01

Warto dodać, że należy użyć ściągacza do korb na kwadrat. Ten do wielowypustowych osiek ma grubszą końcówkę, która zaprze się o powierzchnię oporową śruby mocującej korbę i nie będzie dobrze...

#11 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 10 grudzień 2008 - 21:14

Malik, są (co najmniej) dwa rodzaje gwintów w korbach, tego jestem pewien, bo je miałem w swoim rowerze

Odkąd pracuję w serwisie (prawie 5 lat, w okresie marzec-wrzesień dzień w dzień jest od 5 do 20 rowerów do naprawy) jeszcze NIGDY się nie spotkałem z czymś takim jak dwa różne gwinty w miejscu w które się wkręca ściągacz. Mało tego... ŻADNA firma nie posiada w sprzedaży czegoś takiego jak ściągacze o różnych gwintach.
Śą ściągacze lepsze lub gorsze jakościowo, na różne klucze, no i oczywiście na octa/isis oraz na kwadrat, ale gwint każdy ma taki sam.

BTW tanie rowery kross są wyposażone w korby Truvativa...

Zależy o jaki tani rower krossa Ci chodzi.
Dla mnie tani kross to taki za 500-600zł. Tam są takie badziewne korby sygnowane logiem krossa.

#12 cylek

cylek
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 10 grudzień 2008 - 21:30

po wykręceniu śruby(prawy gwint) na przeciwnakrętce widać wyraźnie lewy gwint. Czyli jednak potrzebny jest ściągacz do tego typu korby.

Załączone miniatury

• DSC00503.JPG
  • DSC00502.JPG

#13 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 10 grudzień 2008 - 21:35

LOL.
Nie potrzebujesz żadnych ściągaczy. Wkręć to wszystko na miejsce.
Wykręcając śrubę mocującą ściągasz jednocześnie korbę.
Ten kapsel to nic innego jak "ściągacz".

Nie otwierałem tego pierwszego zdjęcia i nie zauważyłem wypustek :mrgreen: :-D

#14 cylek

cylek
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 10 grudzień 2008 - 21:43

Dziękuję Malik!!!!
Chyba masz rację, że to jest od razu ściągacz. Nie pomyślałem :-) ,że takie może być rozwiązanie problemu. :-)
kliknij na zdjęcie to się otworzy.Widać tam zakończenie na kwadrat.

#15 marcik

marcik
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • SkądRuda Śląska

Napisano 11 grudzień 2008 - 06:24

Trochę dziwne, że przy odkręcaniu śruby nie ściągnąłeś korby z osi. Czy "kapsel" nie jest przypadkiem zapieczony na łbie śruby :?:

#16 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 postów
  • Skądz neta

Napisano 11 grudzień 2008 - 08:33

nie ma czegoś takiego jak różne gwinty ściągaczy. Standardowo wszystko powinno być takie samo ale jak producenci mają różne gwintowniki różniące się mikrometrami to czasem jest tak ze ściągacz nie wejdzie. . Sciąganie korby samym ściagczem też nie gwarantuje sukcesu zwłaszcza w badziewnych korbach łatwo wyrwać ściągacz z korb - mi to się zdarzyło nawet w shimano105 dawno nie sciąganej. Nie wiem.. ja zawsze na kwadrat daje trochę saru żeby póxniej łatwiej sciągnąć a jak nie idzie to dokręcam ściągacz przykładam kawałek deski i opukuję lekko młotkiem i dokręcam ciut mocniej i dalej opukuję. w końcu zejdzie a niestety wiele razy zdarzyło mi się zerwać gwint

#17 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 11 grudzień 2008 - 10:33

masz samościągacz, więc rób jak radził kolega. wykręcając śrubę, sciągasz korbę. pozdr

#18 cylek

cylek
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 11 grudzień 2008 - 15:05

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
Jest to samościągacz i korbę z oporami ale zdjąłem. W drugiej po różnych zabiegach pozostała ukręcona śruba tego przyrządu. Po zagrzaniu przy pomocy młotka wybiłem ośkę. Pozostało mi tylko kupić nowy środek suportu. Co uczyniłem.
pozdrawiam wszystkich.

Dodaj odpowiedź