Przeciążenie kolana
Started By
BraUn
, 08 lut 2013 13:49
10 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 08 luty 2013 - 13:49
Witam. W ostatnie wakacje bardzo przeciążyłem kolana. Lekarz rodzinny stwierdził zwyrodnienie stawów ze znakiem zapytania. Lekarz ortopeda ją wyśmiał bo to choroba starszych osób a Ja mam 17 lat. Stwierdził on u mnie "kolano biegacza" i powiedział, że je przeciążyłem. Przepisał mi tabletki "flexus booster" i kazał brać przez 3 miesiące. Po miesiącu zrezygnowałem z powodu strasznie wysokiej ceny. Teraz trochę żałuję. Ktoś miał podobny problem i zna jakiś sprawdzony tańszy lek na odbudowę chrząstki stawowej? Pozdrawiam.
Napisano 08 luty 2013 - 14:08
Po pierwsze przeczytaj te 2 tematy. Będziesz wiedział dużo.
http://www.forumszos...der=asc&start=0
http://www.forumszos...opic.php?t=8996
Po drugie myślisz, że jak masz 17 lat to nie możesz mieć zwyrodnień w stawach?? W Twoim wieku ludzie na zawał umierają, a też nie powinni. Gratuluje ortopedzie, który wyśmiał innego lekarza, powiedz czy chociaż zrobił USG kolan, RTG czy MRI czy tak Ci po prostu powiedział?? Ja bym zmienił takiego lekarza.
Co to znaczy, że przeciążyłeś?? Boli Cię?? Czy co?? Tutaj większość osób przeciąża kolana. Policz sobie jadąc godzinę z kadencją 90 ile razy zegnie się staw kolanowy. Dopóki nie boli jest OK. Jeśli Cię noli to gdzie Cie boli to kolano. Kolanem biegacza określa się najczęściej zespół pasma biodrowo piszczelowego. Ból po zewnętrznej stronie kolan. Jak przeciążyłeś te kolana bieganie, rower?? Jakie masz objawy??
Za mało napisałeś, ale polecę Ci
1. rozgrzewka przed treningiem, nawet przed bieganiem
2. rozciąganie po treningu (ćwiczenia podane w linkach)
3. odpowiednie obuwie do biegania
4. bloki z luzem
5. zwiększenie kadencji
Poza tym jak poczytasz tematy, które masz w linkach dowiesz się, że wcale nie tak łatwo jest odbudować chrząstkę, a preparaty wcale za wiele nie dają. Także dbaj o te kolanka, bo będziesz miał 40 i nie będziesz mógł chodzić.
http://www.forumszos...der=asc&start=0
http://www.forumszos...opic.php?t=8996
Po drugie myślisz, że jak masz 17 lat to nie możesz mieć zwyrodnień w stawach?? W Twoim wieku ludzie na zawał umierają, a też nie powinni. Gratuluje ortopedzie, który wyśmiał innego lekarza, powiedz czy chociaż zrobił USG kolan, RTG czy MRI czy tak Ci po prostu powiedział?? Ja bym zmienił takiego lekarza.
Co to znaczy, że przeciążyłeś?? Boli Cię?? Czy co?? Tutaj większość osób przeciąża kolana. Policz sobie jadąc godzinę z kadencją 90 ile razy zegnie się staw kolanowy. Dopóki nie boli jest OK. Jeśli Cię noli to gdzie Cie boli to kolano. Kolanem biegacza określa się najczęściej zespół pasma biodrowo piszczelowego. Ból po zewnętrznej stronie kolan. Jak przeciążyłeś te kolana bieganie, rower?? Jakie masz objawy??
Za mało napisałeś, ale polecę Ci
1. rozgrzewka przed treningiem, nawet przed bieganiem
2. rozciąganie po treningu (ćwiczenia podane w linkach)
3. odpowiednie obuwie do biegania
4. bloki z luzem
5. zwiększenie kadencji
Poza tym jak poczytasz tematy, które masz w linkach dowiesz się, że wcale nie tak łatwo jest odbudować chrząstkę, a preparaty wcale za wiele nie dają. Także dbaj o te kolanka, bo będziesz miał 40 i nie będziesz mógł chodzić.
Napisano 08 luty 2013 - 16:41
Kolana przeciążyłem jeżdżąc na rowerze w wakacje.
Był to mój pierwszy sezon. Zaczynałem od tras 20 km a skończyłem po 150 km.
Problem objawia się bólem w kolanie. Lekarz stwierdził "kolano biegacza" po "wymacaniu" kolana i moim znaku kiedy mnie boli.
Jeżdżę na MTB chociaż trasy jak pod szosówkę.
Nie mam żadnych butów SPD.
Nie miałem żadnych RTG itp.
Właśnie wróciłem z lekkiego spacerku na rowerze (9 km, średnia 17 km/h) i ból jest bardzo dokuczliwy nawet podczas chodzenia a minęło sporo czasu od mojej ostatniej większej trasy.
Był to mój pierwszy sezon. Zaczynałem od tras 20 km a skończyłem po 150 km.
Problem objawia się bólem w kolanie. Lekarz stwierdził "kolano biegacza" po "wymacaniu" kolana i moim znaku kiedy mnie boli.
Jeżdżę na MTB chociaż trasy jak pod szosówkę.
Nie mam żadnych butów SPD.
Nie miałem żadnych RTG itp.
Właśnie wróciłem z lekkiego spacerku na rowerze (9 km, średnia 17 km/h) i ból jest bardzo dokuczliwy nawet podczas chodzenia a minęło sporo czasu od mojej ostatniej większej trasy.
Napisano 08 luty 2013 - 19:41
Problem objawia się bólem w kolanie.
W którym miejscu dokładnie?? Zewnętrzna strona, pod rzepką, z tyłu kolana, w okolicach rzepki??
Lekarz stwierdził "kolano biegacza" po "wymacaniu" kolana i moim znaku kiedy mnie boli.
Żyjemy w XXIw za USG obu kolan zapłacisz koło 200zł i myślę, że warto. A macać to można było ze sto lat temu.
i ból jest bardzo dokuczliwy
Najwyższy czas zrobić badania i zgłosić się do lekarza z prawdziwego zdarzenia. Jak ból łapie Cię po tak krótkiej trasie i to na rowerze to wierz mi, że nie jest za dobrze.
Możesz okładać lodem kolana (najlepiej przez ręcznik), wziąć jakieś leki przeciwzapalne, ale bez lekarza się nie obędzie.
I na koniec pamiętaj o rozciąganiu po treningu!!!
Napisano 08 luty 2013 - 19:54
Boli od wewnętrznej strony pod rzepką.
Lekarz z prawdziwego zdarzenia? Czyli sportowy? Do takiego skierowanie od lekarza rodzinnego jest potrzebne tak?
W tej chwili niewielki ból to mam nawet jak siedzę. Ale to może jeszcze po tych grypach co przechodziłem w tą zimę.
Lekarz z prawdziwego zdarzenia? Czyli sportowy? Do takiego skierowanie od lekarza rodzinnego jest potrzebne tak?
W tej chwili niewielki ból to mam nawet jak siedzę. Ale to może jeszcze po tych grypach co przechodziłem w tą zimę.
Napisano 08 luty 2013 - 20:01
Boli od wewnętrznej strony pod rzepką.
To nie jest kolano biegacza.
najlepiej sportowy. Co do skierowania, to ja bym sobie darował. Trzeba iść i zapłacić inaczej traktują Cię jak gówno.