Skocz do zawartości

Zdjęcie

Specialized OSBB, jaki wkład supportu? Korba to Sram Red.

16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Hall

Hall
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 luty 2013 - 15:17

Witam,
bohaterem tematu jest rama Specialized Venge. Ma ona support w standardzie OSBB, co oznacza goły gładki karbon o wymiarach 46mm x 61mm. Korba to Sram Red (ta nowa wersja jesli ma to jakieś znaczenie).

Pytanie: jaki mam kupić support żeby to połączyć? Szczerze mówiąc to jestem już nieźle skołowany tym tematem. Czy mam kupić Press in cups od Specialized i do tego support BB30:

http://www.cyklomani...portu-bb30-sram

Czy może sam support taki:
http://www.cyklomani...-press-fit-sram

Czy ten ostatni nie załatwi ramy podczas wciskania? Według takiej rozpiski ze strony Speca: http://www.specializ...CG0307_RevA.pdf powinienem chyba wybrać tą pierwszą opcję? Czy ktoś wie gdzie to w PL kupić?

EDIT: Znalazłem jeszcze takie coś: http://wheelsmfg.com...-bb-spacer.html ale targać zza wielkiej wodu głupią podkładkę? Nie ma tego gdzieś w PL?

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 luty 2013 - 15:32

Sprawa wydaje mi się jasna: potrzebujesz redukcji ORAZ adaptera Wheels Mfg. Popytaj u dealerów speca, może takie coś jest do załatwienia przez nich.

Co do targania zza oceanu: kupiłeś nietypowy sprzęt, to niestety musisz z tym żyć ;-) Zresztą przy cenie całego roweru to śmieszny koszt.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 10 luty 2013 - 20:02

Spec daje do tej ramy takie nylonowe wkładki które wciskasz w rame i wtedy staje się to zwykły bb30 i taką korbe pod ten suport radzilbym instalowac . Wiem bo mam rame z osbb speca.
Możesz tez instalowac korby shimano tyle ze wtedy musisz wcisnąć dodatkowe nylonowe redukcję pod shimano . Wszystko znajdziesz w jakimkolwiek serwisie speca.. Venge super pracuje właśnie z korbami dura ace sztywnosc tego zestawu zdecydowanie bije sram red.
Sa jeszcze korby sworks tez super .
Mam nawet takie korby do sprzedania razem z tymi miksami nylonowymi , dodam jednak ze to najdroższa opcja .

#4 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 10 luty 2013 - 20:08

Dodam ze te nylonowe redukcję z osbb na bb30 sa o tyle super iż lozyska sa osadzone właśnie. W nich a nie w gołym karbonie . Z linków które podałeś pierwszy zwykły bb 30 i drugi z korbami speca sa ok . Trzeci sobie odpuśc.

#5 Hall

Hall
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 luty 2013 - 07:10

Dziękuje za pomoc. Nie zgadzam się że sprzęt nietypowy, jest kilka modeli w ofercie polskiego Speca... ;-) Koszt faktycznie mały w odniesieniu do wartości reszty, korba już zamówiona i będzie to Sram, nie chciałem wchodzić w Shimano ani Campa z kilku powodów, jednym jest to że rower będzie yankee, od początku do końca (no dobra, gumy są czeskie :-)).

Decyduje się więc na nylony + support bb30. Baaaaardzo ciężko to wyciągnąć od polskich sklepów handlujących Specem, udało się znaleźć nylony w airbike. Reszta albo nie ma albo nie wykazuje chęci do współpracy, zawsze to łatwiej sprzedać kolejny rower w całości :-)

#6 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 11 luty 2013 - 10:47

Te nylony to powinny być razem z ramą , spece je daje na wyposażeniu , no chyba ze kupiłeś rame używkę i ktoś je wyciągnął . Na przyszłość jesli będziesz miał problem z jakakolwiek częścią speca radzę napisać prosto do nich . Podasz miejsce zamieszkania a oni wskażą ci delera z daną częścią , wtedy taki sklep nie bedzie miał wyjścia i znajdzie grat.

#7 Hall

Hall
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 luty 2013 - 10:51

Sprzedawca supportu wskazuje mi jednak ten:

http://www.cyklomani...-press-fit-sram

twierdzi że można go spokojnie wcisnąć w ramę i na pewno niczego nie popsuje. Co myślicie? Może jednak zamówić takiego press-fit i probowac? Nie bedzie problemu ze rama Speca ma szerokosc supportu 61mm? Nie bedzie za wasko?

Rame kupilem na ebay, z rozbiorki roweru z korba Shimano, tych nylonow niestety nie dostalem.

#8 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 luty 2013 - 11:49

Dziękuje za pomoc. Nie zgadzam się że sprzęt nietypowy, jest kilka modeli w ofercie polskiego Speca... ;-)

Z całym szacunkiem: gdyby był typowy, odpowiedzi na pewno nie szukałbyś od kilku dni.

rowerplus-logo-2.png

#9 Hall

Hall
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 luty 2013 - 12:21

Dziękuje za pomoc. Nie zgadzam się że sprzęt nietypowy, jest kilka modeli w ofercie polskiego Speca... ;-)

Z całym szacunkiem: gdyby był typowy, odpowiedzi na pewno nie szukałbyś od kilku dni.

Oj tam ;-)

#10 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 11 luty 2013 - 12:31

OSBB to nic innego jak standard PF30, z 61mm szerokoscia mufy.
BB Truvativa jest pod 68/73. Jak da sie wcisnac polaczenie misek glebiej, to bedzie OK.
Ale to i tak nie zalatwi problemu w calosci. I tak bedziesz musial zalozyc jakies podkladki, zeby zgubic 7mm dlugosci oski.
W pudelku z wkladem suportu sa takowe dolanczane. Sprawdzilem jest tego nieco ponad 7mm.
Byloby dobrze znac szerokosc tego wkladu, po max wcisnieciu kolnierzy. Jak bedzie za dlugi, to mozesz to dociac.

#11 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 11 luty 2013 - 13:07

Weź te nylony z AirBike. I masz bb30 i nie musisz nic wciskać.

#12 Hall

Hall
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 luty 2013 - 14:29

Sprzedawca upiera się że to będzie jednak ten PresFit. W razie czego go oddam i wymienie na zwykłe łożyska bb30 i nylony z AirBike.

[1415chris] to o czym piszesz jest chyba na odwrót? Skoro OSBB jest węższe niż standard to miski trzeba wcisnąć płyciej i zastosować podkładki z kompletu a nie głębiej jak piszesz?

#13 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 11 luty 2013 - 14:37

Tak zgadza sie możesz to użyć roznica jedt taka w press fit masz taki kolnierz ochronny który wciskasz w rame uzysjujesz lepsza ochronę lozysk ale większa wagę niż nylony , choć ta roznica w wadze jest minimalna i tego nie odczujesz.
Zobacz co jest tańsze .

#14 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 11 luty 2013 - 14:44

http://www.specializ...CG0307_RevA.pdf
Tu wszystko masz twój suport to tabela po lewej Carbon osbb
Nr 5 to właśnie te nylony wciskasz je w rame i masz po kłopocie szerokość 68 mm tyle co standardowy suport . Nie wciskasz podkladek.

#15 Hall

Hall
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 luty 2013 - 15:35

danielasu2 dzięki za pomoc. Widziałem wcześniej ta tabelkę i stąd było moje początkowe przekonanie że jednak muszą być te nylon + same łożyska z pierściemie siegera czy jak to się tam nazywa. Jednak taki press-fit wydaje mi się lepszą opcją, mniej obciążającą gniazdo supportu. Waga pare gram nie zrobi różnicy, z tą ramą w konkursie na lekkość startować nie będę.

#16 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 11 luty 2013 - 15:56

Hall masz racje, moj blad. Ale to rodzi kolejne pytanie, skoro miska musi byc wysunieta o 3.5mm, to czy pozostala czesc w ramie bedzie wystarczajaca?
Rowniez mam wklad srama ale nie pamietam jaka jest szerokosc tej czesci miski, ktora opiera sie w mufie.

danielus2 jaka Ty masz korbe?

#17 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 luty 2013 - 16:58

Część wsunięta w ramę będzie wystarczająca, bo całość będzie ściśnięta mechanizmem korbowym. W tym momencie nie masz sił ścinających czy zginających, a jedynie prosty nacisk na ścianki - tulejki swobodnie sobie z tym poradzą.

rowerplus-logo-2.png

Dodaj odpowiedź