Skocz do zawartości

Zdjęcie

"Bianchi Via Nirone 7"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tonex

Tonex
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądSieradz/Holandia

Napisano 11 luty 2013 - 20:17

Witam.

Chciałbym tutaj przedstawić swój pierwszy pojazd śmigający. Rower tak jak w temacie to Bianchi Via Nirone 7. Zakupiłem go wczoraj od innego kolarza. Szczerze mówiąc to moje pojęcie o rowerach szosowych jest nikłe, tyle co doszukałem się na szybko w internecie. Więc na dzień dzisiejszy opis roweru będzie mniej szczegółowy niż powinien być.

Dołączona grafika

Rozmiar: Lekki sloping 56cm
Rama: Aluminium
Przedni i tylny widelec: Carbon
Opony: Continental Grand Prix 4000
Przerzutka przód: Mirage
Przerzutka tył: Veloce
Kierownica: ITM Lite Luxe
Hamulce: Bianchi

Tyle jestem w stanie powiedzieć o tym rowerze. Wczoraj przejechałem pierwsze km i jeździ się rewelacyjnie :D Przeznaczenie roweru? Chciałbym trochę się pościągać w wyścigach amatorskich plus jazda rekreacyjna. Chociaż zazwyczaj staram się dawać z siebie wszystko.

Więc chciałbym się spytać obeznanych użytkowników czy taki rower to dobra baza na początek dla początkującego rowerzysty roweru szosowego? :D

#2 Gosc_Hasan33_*

Gosc_Hasan33_*
  • Gość

Napisano 11 luty 2013 - 20:40

Rower ładny, i najważniejsze jest to co masz w nogach i głowie. Jeśli masz formę i motywację, to każda maszyna jest dobra. Życzę Ci mnóstwo pięknych kilometrów i przyjemności z jazdy.
Pozdrawiam.

#3 Tonex

Tonex
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądSieradz/Holandia

Napisano 11 luty 2013 - 21:32

Dzięki Hasan33 ;-) Ogólnie rower kupiony jako tester do tego, czy będę się nadawał czy nie i czy mi się kolarstwo spodoba. Po wczorajsze przejażdżce jestem zakochany i już nie mogę doczekać się kolejnej jazdy :mrgreen: Tylko czekać na lepszą pogodę.

Jedynie co jeszcze muszę dokupić to licznik, bo bez tego to nijak się jeździ. I mam nadzieje że moją masę 95 kg, Bianchi wytrzyma przy częstszej jeździe :lol:

#4 maccacus

maccacus
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 luty 2013 - 21:48

Dokładnie tak... zrobi się takie 20 stopni, zazieleni, złapać jeszcze jakąś sympatyczną grupę kolarzy i wykręcić setkę gdzies po wioskach - bajka :)
Ładna Bianka :)

#5 Tonex

Tonex
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądSieradz/Holandia

Napisano 12 luty 2013 - 22:11

Maccacus, mnie i by 5 stopni wystarczyło :-) Niestety, ostatnimi czasy wieje u nas bardzo a to dodaje trochę minusów do temperatury.

A odnośnie roweru, to Bianka (dzięki maccacus za ładne określenie ;-) ) dostała dzisiaj licznik sigma 1009. Mam nadzieje że przez wąskie szprychy nie będzie problemu z czujnikiem, to znaczy nie będzie się przemieszczał.

I jeszcze krótkie info. Rowerek ważyłem i wyszło jakieś 8,6 kg na wadze łazienkowej. Pierwsze dwa razy wyskoczyło 7,7 ale to chyba jakieś przekłamania.

#6 JaczaQ

JaczaQ
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądReda

Napisano 12 luty 2013 - 23:16

Niedawno też kupiłem swoją pierwszą szosę, na tych samych oponach. Jak Ci się na nich jeździ?

Zapraszam

http://www.forumszos...pic.php?t=16670

:)

#7 Tonex

Tonex
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądSieradz/Holandia

Napisano 13 luty 2013 - 21:01

Dzisiaj była kolejna przejażdżka i powiem szczerze że zaczynam się w to wkręcać :mrgreen: Jedynie co to mróz daje się we znaki stopom... I również bardzo mocno bym odczuł brak przyzwyczajenia do butów SPD. Dobrze że słup stał obok :-D

Ale do rzeczy. Mam pytanie czysto techniczne. Usłyszałem dzisiaj że czasami podczas ruszania lub mocniejszego przyciśnięcia pedału słyszę jedno puknięcie/stuknięcie. Zdaje mi się że dźwięk ten dobywa się z tylnej przerzutki. Czy ktoś może orientuje się cóż to dolega mojej Biance?

#8 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 luty 2013 - 21:11

pierwsza zasada przy zakupie roweru używanego.

Rozbierz, nasmaruj , złóż , poskręcaj , sprawdź 3 razy i dopiero jedź .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#9 Tonex

Tonex
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądSieradz/Holandia

Napisano 13 luty 2013 - 22:55

Dzięki SPIKE za uświadomienie. Lecz na moją obecną sytuacje to z suportem i piastami będzie problem, a to dlatego że mieszkam na domku od jednej agencji pracy i zbytnio niema gdzie ani jak ani czym... Cóż, ogarnę kwestie smarowania łańcucha i zobaczę jak to będzie.

#10 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 luty 2013 - 08:04

nie łańcucha tylko cały rower !

a co by było jak np tylne koło sie kręci, wyciągasz roweru a tu oś pęknięta ??? albo inny scenariusz gorszy , wsiadasz , jedziesz a tu widelec odjeżdża do przodu sam bo było pękniecie .....trzeba sprawdzić niestety samemu, na dobrzej wierze że sprzedawca daje nam dobry produkt już paru sie przejechało ....nowe rowery trzeba poprawiać a co dopiero produkt uzywany nie wiadomo gdzie i jak , a jak wiadomo to uzywane jest uzywane i zawsze coś wyskoczy do wymiany, poprawki.

Stuka z tyłu ?? może szpilka nie zapięta mocno, może hak lużny, może pakiet stuka , pedał, sztyca zabrudzona i inne setke kombinacji...

#11 Tonex

Tonex
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądSieradz/Holandia

Napisano 17 luty 2013 - 21:05

Witam. Problem tylnej piasty rozwiązany. Po rozmowie z facetem od którego kupiłem rower, spotkałem się z nim i koła poszły do wymiany. Oczywiście teraz wszystko jest w jak najlepszym porządku. Nic tylko śmigać :mrgreen:

A nowe elementy w rowerze to:

Koła: Shimano RS20
Opony: Kenda kontender Competition 700 x 23C
Kaseta: Shimano HiperGlide CS-HG70 9-rzędowa

Kaseta i opona nowe. Odnośnie opony, to z tego co wyczytałem, będzie chyba trzeba wymienić na coś lepszego. Natomiast mam pytanie co do kasety. Poprzednia kaseta była trochę większa od obecnej. Czy ma to jakikolwiek wpływ na jazdę? Przekopałem internet za odpowiedzią, ale niestety nie udało mi się jej znaleźć.

#12 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 luty 2013 - 21:32

no to teraz sie zastanów, masz kasete shimano a przerzutki Campy i jak to będzie chodzić ?? nijak , chyba deal nie był za dobry

#13 Tonex

Tonex
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądSieradz/Holandia

Napisano 17 luty 2013 - 21:47

Ty to SPIKE zawsze zetniesz mnie z nóg :-P Wiem że moja niewiedza na temat rowerów szosowych jest porażająca, ale człowiek uczy się na błędach. Jechać jechało mi się bardzo dobrze, zmiany w dół jak i w górę przechodziły bardzo płynnie i bez żadnych problemów. Najwyżej trzeba będzie lecieć jeszcze raz na wymianę kasety ;-)

#14 xszymonx

xszymonx
  • Użytkownik
  • 142 postów
  • SkądKępno/Wrocław

Napisano 17 luty 2013 - 21:53

Tyle że kaseta Campy nie wejdzie Ci na to koło :) Shimano ma inny bębenek.

#15 Tonex

Tonex
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądSieradz/Holandia

Napisano 17 luty 2013 - 21:57

No właśnie czytam na ten temat. Więc by trzeba zrobić taki myk, że wymienić i bębenek i kasetę. Bo wcześniej problem ewidentnie występował w piaście.

#16 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 luty 2013 - 23:01

wiesz co , na poczatku w ogóle nie podałeś pełnej rozpiski szpejów w rowerze, np jakie koła tam były ?? bo RS-20 to do fajnych nie należą.
Jakie były wcześniej .

Sądzac z tego co piszesz to my też nie wiemy co Ty tam w ogóle masz pozakładane :mrgreen: i czemu chodzi płynnie itd.

Może przynajmniej zdjęcia wrzuć jakieś dokładne a nie fotke wielkości pudełka od zapałek.

Koła Shimano , piasty Shimano nie mają możliwości wymiany bębenków na Campe, a także możliwości zamontowania kasety Campy system.

Jeśli masz klamkomanetki Campy to raczej powinieneś mieć przerzutki i kasete Campa system, aby sprawnie i precyzyjnie działało wszystko.

Czego nie wiesz pytaj, chętnych nie braknie do pomocy pewnie..

#17 Tonex

Tonex
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądSieradz/Holandia

Napisano 18 luty 2013 - 18:26

SPIKE, może to zabrzmi śmiesznie ale ja sam powoli dochodzę do tego co mam pozakładane w rowerze :-D Tydzień temu Mirage to był dla mnie samolot ;-) Od tygodnia powoli ogarniam temat co i jak, gdzie i z czym.

A na dzień dzisiejszy to kaseta Shimano zostanie. Wczoraj przez 30 km nie słyszałem żadnych zgrzytów, wszystko płynnie chodziło. Poszperałem w internecie i znalazłem wpisy że co niektórzy ganiają z kaseta Shimano i przerzutkami Campagnolo bez żadnych problemów. Ogólnie rowerek kupiłem tydzień temu i nie chce psuć sobie nastroju że to muszę wymienić, tamto. Najpierw chcę trochę wdrożyć się w temat, poczerpać przyjemność z jazdy, wczuć się w to wszystko ;-) W Holandii nie mam z kim o tym pogadać, bo większość wychodzi z założenia że po co zmieniać, Shimano może zostać. Rower jak się popsuje to rzucają do serwisu i po problemie. A ja chcę sam po ogarniać :-P

Za dwa miechcy zjeżdżam do polski na dłuższy urlop, więc na pewno koła i kaseta Shimano pójdą na sprzedaż i z pewnością przytulę jakieś ładne kółka+opony+kaseta Campagnolo. Może coś ciekawego na forum się znajdzie ;-) W Polsce będę miał miejsce, narzędzia i dużo czasu, więc będzie można modować a nawet i trzeba będzie, bo w sierpniu chce wystartować na TdPa :mrgreen: No i po 2 miesiącach będę mądrzejszy o kilka informacji.

Peace :-D