Skocz do zawartości

Zdjęcie

Spezialized Allez na 105 vs. Tarmac na Sorze

22 odpowiedzi w tym temacie

#1 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 luty 2013 - 16:03

Witajcie!

Nakręcam kumpla na szosę, już jest bliski zakupu! :)

Wiem że dużo tu podobnych tematów, ale mi chodzi o konkretny wybór pomiędzy dwoma rowerami.

Obecnie wybiera pomiędzy: Specialized Allez Comp Mid-Compact oraz Tarmac Mid Compact
W dużym skrócie Allez na 105/Tiagrze vs. Tarmac na Sorze.

Koła takie same w obu modelach, czyli podstawowe DT Axis 1.0

A może żaden z powyższych? Dlaczego?
Ew. w grę wchodzi też Trek albo Merida (ale to już niekoniecznie).

Co byście wybrali? Z góry wielkie dzięki za pomoc!

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#2 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 luty 2013 - 16:29

Moim zdaniem lepsza rama i gorszy osprzęt, bo nie wiadomo czy się wkręci, jeśli tak to potem sobie kupi lepszy osprzęt :) Czyli Tarmac.
pzdr

#3 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 luty 2013 - 16:35

Popieram. Napęd i tak się kiedyś zużyje, więc będzie okazja dokupić coś lepszego, a rama to serce roweru i nie warto na niej oszczędzać.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#4 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3264 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 luty 2013 - 16:40

Tarmac
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#5 morning bell

morning bell
  • Użytkownik
  • 101 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 13 luty 2013 - 17:48

Bezwzględnie Tarmac. Widziałem na żywo ramę w kolorystyce Carbon Satin/White/Red
prezentuje się bardzo dobrze (jedno z najładniejszych malowań Tarmaca w tegorocznej kolekcji - takie samo jak wersji Tarmac Pro).
Sam kupiłem niedawno Tarmaca w wersji Comp i jestem b. zadowolony. Niech kolega zwróci uwagę na fakt, że w tym do modelu jest rama SL2.

#6 bikeservice

bikeservice
  • Użytkownik
  • 201 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 luty 2013 - 18:59

TERMAC- bezdyskusyjnie

#7 meaculpa

meaculpa
  • Użytkownik
  • 158 postów
  • SkądLublin

Napisano 13 luty 2013 - 20:37

Wolałbym Tarmac, łatwiej wymienić manetki niż ramę, i w końcu spec skończył z tą żenadą kompaktową jeśli chodzi o korbę, oby i reszta producentów poszła w tym kierunku.

#8 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 luty 2013 - 20:40

Spodziewałem się takich odpowiedzi ;-)

Ale czy ta Sora to nie jest jakaś straszna kicha? Wg jednego ze sprzedawcy klamki są 10s, ale kaseta i łańcuch 9s. Czy korba i przerzutka tylna obsłuży ew. kasetę 10s?

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#9 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 13 luty 2013 - 20:54

i w końcu spec skończył z tą żenadą kompaktową jeśli chodzi o korbę, oby i reszta producentów poszła w tym kierunku.

Moglbys nieco rozwinac mysl?

#10 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 luty 2013 - 22:52

Ale czy ta Sora to nie jest jakaś straszna kicha? Wg jednego ze sprzedawcy klamki są 10s, ale kaseta i łańcuch 9s.?

Jest błąd w specyfikacji na stronie Speca - jest napisane, że nowe STI Sora mają 10 biegów, a w rzeczywistości mają 9. Swoją drogą, gratuluję sprzedawcy wiedzy, jeżeli nie wyłapał, że coś tu nie gra :roll:

W przyszłości przerzutka tylna i korba będą pracowały dobrze z systemem na 10 biegów. Oczywiście tradycyjnie nie jest to zalecane przez producenta (czytaj: wyskakuj z kasy i rób, co ci mówimy :-P ) ale chodzi i ma się dobrze - sprawdzone w praktyce.

BTW przyłączam się do prośby chrisa. Jestem bardzo ciekawy, o co chodzi z tą "kompaktową żenadą".

rowerplus-logo-2.png

#11 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 luty 2013 - 23:31

To ja Wam odpowiem: meaculpa należy do osobników, którzy uważają, że rowery z korbami o tarczach 50/34 są dla cieniasów.
Prawdziwi PRO-si mają tarcze 53/39 (i kasety 11-23). Cieniasy mają kompaktowe tarcze, a ULTRA-cieniasy trzy tarcze. Kasety 11-28 itp. są tylko dla kobiet.
:lol:

Ale proszę mi tu wątku nie zaśmiecać :-P

#12 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 14 luty 2013 - 07:53

TARMAC! Nowa sora = tiagra 9s po tunningu , daje radę :mrgreen:

#13 xcracer

xcracer
  • Użytkownik
  • 391 postów
  • SkądMyszków

Napisano 14 luty 2013 - 08:08

[quote name="Radello"]To ja Wam odpowiem: meaculpa należy do osobników, którzy uważają, że rowery z korbami o tarczach 50/34 są dla cieniasów.
Prawdziwi PRO-si mają tarcze 53/39 (i kasety 11-23). Cieniasy mają kompaktowe tarcze, a ULTRA-cieniasy trzy tarcze. Kasety 11-28 itp. są tylko dla kobiet.
:lol:

Bardzo przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać...dosłownie wyjąłeś te słowa z ust niektórych moich kolegów :lol: .
Jeszcze wypada dodać, że prawdziwi PRO-si nie zrzucają z blatu dopóki nachylenie nie przekracza 15% ;-)

#14 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 luty 2013 - 10:23

Ciekawostka: sprzedawca z Airbike'u po sprawdzeniu w katalogu twierdził, że to w ogóle napęd 10s. Natomiast pan z Specialized Concpet Store w Kielcach właśnie twierdził, że to klamki 10s, w których jeden bieg jest "zablokowany", więc w przyszłości można będzie zmienić...

Nie do końca zgadzam się z argumentem o wymianie podzespołów, jak się zużyją. Owszem, w przypadku łańcucha, czy kasety jak najbardziej się zgadzam. Natomiast korba, przerzutki, klamki, hamulce? Ja mam kombinację FSA/Ultegrę/105 i po przejechaniu prawie 10 kkm niczego nie musiałem wymieniać (oczywiście poza łańcuchami).

Czy ten rower nie jest strasznie ciężki? Podawana waga to 9,4 kg...

#15 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 luty 2013 - 10:51

Rozstaw koronek na kasecie 9s i 10s jest zupełnie inny, więc nie za bardzo wyobrażam sobie, jak takie odblokowanie miałoby wyglądać. Poza tym NIE ISTNIEJE 10-RZĘDOWA GRUPA SORA - można to łatwo potwierdzić w specyfikacjach Shimano. Ewidentnie specyfikacja Speca jest więc błędna - pytanie, w którą stronę.

Jeśli chodzi o zużywanie się napędu - korby na 9 rzędów swobodnie można używać z 10-rzędowym napędem, a tym bardziej przerzutki tylnej (przednia może pracować nieznacznie mniej płynnie, ale 1. nie jest to wielki wydatek 2. mimo wszystko chodzi) . Kaseta i łańcuch to sprawa oczywista - zużywają się. Na dobrą sprawę z drogich elementów do wymiany zostają więc tylko klamkomanetki.

rowerplus-logo-2.png

#16 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 luty 2013 - 10:52

Panowie, wsatwić wam po mandacie i pare punktów karnych ??? za pisanie bzdur i wygasanie ?? to nie bazar Różyckiego , dajecie odpowiedzi strikte w temacie wyłącznie, reszte prosze pisać w dziale OFF TOP !!
Zablokowane 10 bieg w klamce i obsługuje 9 - takiej bzdury nie słyszałem od ............. trzeba być niezłym specem aby to wymyśleć , ewentualnie podmieniać kasete i łańcuch na sklepie co też sie zadarza .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#17 meaculpa

meaculpa
  • Użytkownik
  • 158 postów
  • SkądLublin

Napisano 14 luty 2013 - 19:30

He he, widzę że niektórych strasznie boli, że negatywnie się wypowiadam o kompakcie. Po pierwsze: nigdzie nie powiedziałem że kompakt jest dla cieniasów, po drugie, wolę normalną korbę ponieważ: mam tarczę 39, której mogę używać do jazdy po płaskim, w przeciwieństwie do 34 gdzie robi się przekos, i mam tarczę 53 na której mogę pocisnąć z góry.

#18 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 14 luty 2013 - 22:23

mam tarczę 39, której mogę używać do jazdy po płaskim, w przeciwieństwie do 34 gdzie robi się przekos,

Nie polemizuje o wyzszosci jednego rozwizania nad drugim ale wiekszy przekos na 34 niz na 39??? O co Ci chodzi?

#19 xszymonx

xszymonx
  • Użytkownik
  • 142 postów
  • SkądKępno/Wrocław

Napisano 14 luty 2013 - 23:08

Pewnie o to, żeby na tej same kasecie uzyskać tę samą prędkość, to na 34 musisz zejść na "niższe" przełożenia niż na 39.

#20 DigitalForms

DigitalForms
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 lipiec 2013 - 12:44

Też mi ten Tarmac wpadł w oko, właśnie ze względu na ramę, bo osprzęt i tak się zużyje ;) Tylko nigdzie nie mogę znaleźć, ile ona waży z widelcem, ma ktoś może takie info?

Dodaj odpowiedź