Skocz do zawartości

Podkładka dystansowa pod kasetę.

11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_mackie_*

Gosc_mackie_*
  • Gość

Napisano 18 luty 2013 - 16:00

Posiadam koła Mavic Aksium oraz kasetę 10s (sh 105) w obecnej postaci podkładka dystansowa założona jest miedzy piastą, a kasetą czyli normalna kombinacja. W tej konfiguracji przy przełożeniu mała tarcza na korbie i 2 od dołu na kasecie(1x9) łańcuch obciera o dużą tarcze na korbie. Zastanawiam się czy dało by radę przełożyć podkładkę miedzy kasetę, a nakrętkę, przez to kaseta powędrowała by bliżej piasty i zmniejszył by się kąt łańcucha . Czy ktoś coś takiego robił, może są specjalne podkładki? :-)

#2 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Napisano 18 luty 2013 - 16:21

Ja bym tam nic takiego nie kombinował. A po Ci jeżdżenie z takim przekosem? Policz sobie jakie masz przełożenia - duża tarcza z wszystkimi zębatkami kasety, to samo mała z wszystkimi i odpowiedź dostaniesz od razu. Na pewno bez tarcia łańcucha o sąsiednią zębatkę :-)

#3 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 18 luty 2013 - 19:23

W Mavic-u musisz mieć 2 podkładki, 1 oryginalna podkładka mavic-a (grubsza z 3 wgłębieniami) plus podkładka shimano którą dostałeś razem z kasetą. Nic nie kombinuj, bo tak ma być, łańcuch będzie ocierał o blat na korbie przy takim przełożeniu jakie opisujesz, to normalne i na takim przełożeniu się nie jeździ.

#4 Gosc_mackie_*

Gosc_mackie_*
  • Gość

Napisano 18 luty 2013 - 19:50

A po Ci jeżdżenie z takim przekosem?

;-) No właśnie chce się pozbyć tego przekosu.

W Mavic-u musisz mieć 2 podkładki,

Z tym się nie zgodzę, mam jedną od mavica i wystarcza.

#5 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 18 luty 2013 - 20:18

Cóż, nie musisz się z tym godzić, napisałem jak ma być według instrukcji i w praktyce jeżeli nie założysz tej cienkiej podkładki shimano to kaseta nie bedzie dociśnięta z odpowiednią siłą. Wyjątkiem są tutaj kasety o stopniowaniu "Junior" które zakłada się bez podkładki.

#6 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Napisano 18 luty 2013 - 20:19

mackie, no starałem się dać Ci do zrozumienia, a to samo napisał Ci radomir82, że nie jeździ się na małej z przodu i małych z tyłu. Założysz "blat" z przodu, dwie wyżej na kasecie i masz +/- to samo przełożenie, a przekos albo zniknie, albo prawie zniknie. I o to chodzi!

#7 Gosc_mackie_*

Gosc_mackie_*
  • Gość

Napisano 18 luty 2013 - 20:40

Założysz "blat" z przodu, dwie wyżej na kasecie i masz +/- to samo przełożenie, a przekos albo zniknie, albo prawie zniknie. I o to chodzi!

Wszystko się zgadza, ale zawsze szybciej zmienisz przełożenie z tyłu, niż wrzucisz blat, stąd ten pomysł :)

#8 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 18 luty 2013 - 21:00

Jak bardzo chcesz kombinować, to załóż szerszy support i skróć łańcuch. Ale nikt nie będzie stawiał kwiatków na nagrobku twojej przerzutki :)

#9 Gosc_mackie_*

Gosc_mackie_*
  • Gość

Napisano 18 luty 2013 - 21:55

Nie ukrywam, że ciekawi mnie po co skracać łańcuch i co z to ma do "żywotności" przerzutki. Suportu szerszego nie mogę dać .

#10 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 luty 2013 - 23:09

no to nie będziesz miał innego przekosu niż jest i tyle , po prostu tak jest i tak będzie , na takich przełozeniach sie nie powinno jeździć , łańcuch jest słabiej przy okazji napięty , a jeszcze właśnie duży blat ociera itd .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#11 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 luty 2013 - 21:13

Czemu? Jak znasz przerzutkę, która wybierze 40 zębów, to poproszę o info :) A przednią to od razu dawaj linka na allegro, w jamniku mam z nią cały czas mam problem..

Przy jakimś przełożeniu mała-mała jedziesz wtedy łańcuchem o kółeczko na powrocie (po prostu łańcucha jest za dużo) i jednocześnie drugim kółeczkiem o kasetę (łańcuch nie napina w ogóle przerzutki.. no chyba, że masz shadow'a). Zużycie kółeczek chyba jasne?

Trochę brudu, jakaś nierówność i łańcuch może zeskoczyć z "przedniego" kółeczka, zacinając się i w wyniku tego zrywając przerzutkę. Skracając łańcuch trochę to minimalizujesz (ale ograniczasz się znowu bardziej "od góry").

#12 Gosc_mackie_*

Gosc_mackie_*
  • Gość

Napisano 19 luty 2013 - 21:59

pajak, Generalnie żaden z opisanych problemów u mnie nie występuję, przy przełożeniu mała - mała łańcuch jest napięty i o nic nie obciera, i przy przełożeniu duża- duża nie ma jakichś większych problemów.

Większe prawdopodobieństwo wystąpienia takiego obcierania istnieje przy korbach kompaktowych. ;-)

Można zamknąć.

Dodaj odpowiedź