Skocz do zawartości

Zdjęcie

Krzywe ułożenie koła w widelcu

19 odpowiedzi w tym temacie

#1 szpiler

szpiler
  • Użytkownik
  • 229 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 23 luty 2013 - 15:48

Od jakiegoś czasu próbuję ustalić przyczynę występującego w mojej szosie problemu ( rower był kupowany jako nowy, od początku ten problem występował). Mianowicie przednie koło wpięciu do przedniego widelca układa się skośnie względem jego ramion ( brak równoległości ). Tak się to objawia ( nie mam możliwości zrobienia lepszych zdjęć):
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Jak widać, nie jest zachowana jednakowa odległość między obręczą a ramionami widelca, co wymusza zamocowanie hamulca lekko pod skosem, i nierównoległe ustawienie klocków hamulcowych. Po obróceniu koła o 180 stopni obręcz przechyla się w przeciwną stronę. W jeżdżeniu nie przeszkadza to w ogóle, ale drażni mnie takie ustawienie.

Jako, że nie mam dwóch lewych rąk, zacząłem coś działać:
1. Założyłem koło ze starej szosówki - problem przestał występować.
2. Rozkręciłem piastę nowego koła i skręciłem ją tak, aby od nakrętki do końca osi po obu stronach była taka sama odległość - nic to nie dało.
3. Byłem z kołem w serwisie - mechanik stwierdził na centrownicy, że wszystko jest ok, nawet założył je do innej szosy i problemu nie było, ale idealnie równo też nie siedziało w widelcu.
4. Po wyjęciu koła i postawieniu widelca na równym podłożu sprawia wrażenie prostego.

Nie wiem co jeszcze można by sprawdzić. Do dzisiaj byłem pewny, że obręcz została podczas centrowania przeciągnięta w jedną stronę, ale w taki razie dlaczego na centrownicy jest wszystko ok?

#2 piotrfala

piotrfala
  • Użytkownik
  • 861 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 luty 2013 - 15:55

moze po prostu jest przeciągnięte na jedną stronę. cetrownica chyba tego nie sprawdza. miałem kiedyś tez taki problem i serwisie dopiero jak mechanik przyłożył taki przymiar do koła to okazało sie że jest własnie przeciągnięte a na centrownicy było wszystko okej.

www.facebook.com/strato.bike

gallery_2798_164_47484.jpg

#3 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 23 luty 2013 - 16:58

Przeloz kolo przod na tyl.
Jesli kolo jest przeciagniete, mniejszy odstep powinien pojawic sie na przeciwleglej stronie.

#4 bikeservice

bikeservice
  • Użytkownik
  • 201 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 luty 2013 - 17:06

1. Koło jest przeciągnięte- do skorygowania przez odpowiedni naciąg szprych
2. zmień mechanika- ten chyba nawet nie ma przymiaru do sprawdzenia symetrii koła....

#5 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 luty 2013 - 20:07

Jesli kolo jest przeciagniete, mniejszy odstep powinien pojawic sie na przeciwleglej stronie.

hehehe chris , no to pojechałeś , przód na tył ....

zamień koło - wsadż odwrotnie po prostu.

na centrownicy widać spokojnie przeciągnięcia .

weż se kluczyk do centrowania i z prawej strony nyple obkręć po pół obrotu , a jak jeszcze mało to jeszcze pół obrotu zakłądając że sie da .

Możesz jeszcze sprawdzić czy ośka koła dobrze i równo siedzi w hakach , zdarza sie ze oś jest np za gruba , ale to rzadkość.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#6 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 23 luty 2013 - 20:10

zamień koło - wsadż odwrotnie po prostu.

wyjales mi to z ust :-D

#7 netta1987

netta1987
  • Użytkownik
  • 301 postów
  • SkądAugustow/ Białystok

Napisano 23 luty 2013 - 20:16

nawet założył je do innej szosy i problemu nie było, ale idealnie równo też nie siedziało w widelcu.

tu to trochę obala waszą teorię o przeciągnięciu

#8 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 luty 2013 - 20:22

Jasne netta po prostu ma krzywą ośke , nie ?? przeciagnięcie o 1 mm to bardzo dużo dla widelca szosowego, nawet pół mm jest widoczne !!!

#9 szpiler

szpiler
  • Użytkownik
  • 229 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 23 luty 2013 - 20:24

No przecież w pierwszym poście pisałem, że tak zrobiłem. ;-) Właśnie dlatego przyszło mi do głowy, że koło może być przeciągnięte.

weż se kluczyk do centrowania i z prawej strony nyple obkręć po pół obrotu , a jak jeszcze mało to jeszcze pół obrotu zakłądając że sie da .

Żeby była jasność - dokręcić czy popuścić? Z prawej strony patrząc od przodu czy w kierunku jazdy?

#10 bikeservice

bikeservice
  • Użytkownik
  • 201 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 luty 2013 - 20:56

- dokręcić
- te idące do piasty po stronie gdzie jest większa przerwa

#11 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 23 luty 2013 - 20:59

Dokręcić z prawej strony patrząc w kierunku jazdy. Jeśli mnie wzrok nie myli. Tylko że koło na pewno po tej operacji trochę bicia dostanie, trzeba będzie poprawiać.

#12 szpiler

szpiler
  • Użytkownik
  • 229 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 24 luty 2013 - 13:02

Dobra, kupię w tym tygodniu klucz do nypli, i napiszę za tydzień co i jak. Dzięki za dotychczasowe rady.

#13 tomwis

tomwis
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • SkądTrojmiasto

Napisano 14 marzec 2013 - 14:45

Mam podobny problem tylko ze z tylnym kołem. Kupiłem nowe koło
Alexrims z piastami Novatec F172. Koło po wlozeniu nie bije , kreci sie idealnie tylko ze nie jest w osi i trze o hamulec. Zrobilem fotki :

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Możliwe ze zostalo przeciagniete, az tak bardzo?

#14 bikeservice

bikeservice
  • Użytkownik
  • 201 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 marzec 2013 - 16:49

Wszystko jest mozliwe- załóz je odwrotnie ( tzn kaseta z lewej strony i zobaczysz czy jest tak samo przesuniete w druga strone- jak tak to przeciagniete

#15 tomwis

tomwis
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • SkądTrojmiasto

Napisano 14 marzec 2013 - 17:19

Tak tez zrobiłem, i było to samo. Zawiozłem koło do serwisu i to potwierdzili. Zrobią mi to ale polowe szprych wymienią bo okazały się za krótkie gdy chcieli je poluzować.

#16 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 14 marzec 2013 - 17:51

Jeśli prawdą jest to, co mówi serwis, to szprychy zostały źle dobrane i koło ewidentnie nadaje się do reklamacji. Drobne przeciągnięcie można by jeszcze wybaczyć, ale konieczność wymiany szprych, aby uzyskać symetrię, to już przesada. Chyba, że serwis ma mało roboty i chce Cię naciągnąć na większą kasę. Może jednak wymiana tych szprych nie jest konieczna.

#17 maccacus

maccacus
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 marzec 2013 - 20:56

tomwis miałem identyczny problem u siebie, choć na nieco mniejszą skalę. Problem pojawił się po wymianie osi i konusów przy serwisowaniu piasty tylnej. Po obróceniu koła asymetria dalej występowała tyle, że po drugiej stronie. Wydaje mi się, że w moim przypadku wina leżała w źle dobranych konusach, może były sztukowane z innych zestawów, w efekcie czego całe koło było osadzone niesymetrycznie.
Przed serwisem piasty było idealnie w osi symetrii.

#18 tomwis

tomwis
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • SkądTrojmiasto

Napisano 15 marzec 2013 - 14:22

Marvelo, koło kupiłem na Allegro , podaje link http://allegro.pl/show_item.php?item=3084146074 i pewnie oni przyoszczędzili, reklamować już nie będę bo nie mam na to czasu najwyżej odpowiednia opinie napisze. A w serwisie ( Żuchliński w Gdyni) mechanik odrazu mi pokazał w czym tkwi problem, koło przeciągnięte i szprychy za krótkie. Gdy odpuścił z jednej strony szprychy to prawie wyszły z nypli. Z reszta nawet jak były naciągnięte ledwo co było je widać w nyplach. No ale tak to jest jak człowiek chce przyoszczędzić.

#19 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 marzec 2013 - 20:38

no to jest jeden z wielu przykładów własnie kół z allegro od pseudospeców z pseudofirmek z 24 miesięczną gwarancją , których tam nie brakuje .
Ciesz sie że nie dostałeś ocynków malowanych , choć to nie jest pewne na 100 % :mrgreen:

A dlaczego nie chcesz reklamować, jesli mechanik Ci pokazał to co piszesz to na bank chyba masz zrobione koło na jedenj dł szprych , co w przypadku tej piasty tył trzeba być ............ albo robić na odwal sie byleby było.

masz teraz do wymiany z jednej strony szprychy - czyli ok 20-cia pare zł jesli szprychy 2.0, i do tego robota i strata czasu .

a z ostatniego Twojego zdania może wynikać ze w ogóle koło ma o 2 mm za krótkie szprychy co moze dowodzić braku znajomości tematyki wykonawcy.

A goście dalej będą klepac popeline

#20 bikeservice

bikeservice
  • Użytkownik
  • 201 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 marzec 2013 - 22:15

Tak jak Spike pisze, albo nienauczeni , albo plotą z tego co maja pod reką- pisz do nich o zwrot kosztów...

Dodaj odpowiedź