Shimano Custom Fit w domowym piekarniku
Posted 24 February 2013 - 21:12
Od ok dwóch sezonów jeżdżę w butach Shimano z technologią Custom Fit, jednak nigdy nie umówiłem się na formowanie buta w sklepie. Buty w zasadzie leżą ok, choć nie są szczytem komfortu.
Czy ktoś z Was próbował kiedyś formować takie buciki przez włożenie do piekarnika na pewien czas a potem założenie na stopę albo jakiś innych metod formowania we własnym zakresie?
Czy nie spowoduje to rozklejenia się buta?
Czy pozostaje się umówić z przedstawicielem Shimano i zrobić to jak należy w szpecjalnym piecyku dla prosów? :mrgreen:
Gosc_Rafalek_*
Posted 24 February 2013 - 21:34
Caly bajer to pompka prozniowa
Samo wygrzanie buta to nie wszystko, kiedy but jest plastyczny trzeba go dopasowac,
do stopy...
Za pomoca pompki, odessane zostaje powietrze kiedy but jest na stopie, a stopa wraz z butem w worku siedzi.
Po odessaniu powietrza but przyjmuje dokladniejsza forme stopy
Gosc_Paweł T._*
Posted 24 February 2013 - 22:50
Posted 25 February 2013 - 18:46
Również dostrzegam poważne podobieństwo, ale do "nakładek stomatologicznych". Dentystka nie wysysała ze mnie wszystkiego (choć nie powiem, mogłoby to być całkiem interesujące..), a nakładki się trzymały bardzo dobrze.No... to ma sens. Tzn. takich butów nigdy nie posiadałem, ale dostrzegam analogię do formowania bokserskich ochraniaczy zębów, tzw. szczęk. Wyparza się to w gorącej wodzie i potem odciska na zębach, jednak bez zassania nie ma mowy o dokładnym uformowaniu.
Pompa.. to raczej ma na celu powiększenie stopy w sposób zbliżony do puchnięcia w czasie wysiłku (wynikające ze zwiększenia ukrwienia). Standardowym ekwiwalentem jest gruba skarpeta.
Gosc_Paweł T._*
Posted 25 February 2013 - 20:00
Twój punkt widzenia jest interesujący. Jednak nie wiem, jak chciałbyś sprawić, żeby noga opuchła od 'podciśnienia' w worku. Nawet przy naiwnym założeniu, że uda się odessać całe powietrze, to ciśnienie atmosferyczne będzie naciskało na worek, który będzie przecież przylegał do buta.
Również z tego opisu wynika, że chodzi po prostu o dobry docisk:
http://roadcyclinguk...oes-fitted.html
Posted 28 February 2013 - 11:44
W poprzednich butach zrobiłem to w Poznaniu będąc tam przy okazji. Jechać tam specjalnie w tym celu nie ma sensu...
Posted 28 February 2013 - 21:56
Posted 22 April 2015 - 18:20
ktoś próbował może sposób z domowym piekarnikiem i odkurzaczem?