Jump to content

Photo

Shimano Custom Fit w domowym piekarniku

12 replies to this topic

#1 morning bell

morning bell
  • Użytkownik
  • 101 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 24 February 2013 - 21:12

Witam.

Od ok dwóch sezonów jeżdżę w butach Shimano z technologią Custom Fit, jednak nigdy nie umówiłem się na formowanie buta w sklepie. Buty w zasadzie leżą ok, choć nie są szczytem komfortu.

Czy ktoś z Was próbował kiedyś formować takie buciki przez włożenie do piekarnika na pewien czas a potem założenie na stopę albo jakiś innych metod formowania we własnym zakresie?

Czy nie spowoduje to rozklejenia się buta?

Czy pozostaje się umówić z przedstawicielem Shimano i zrobić to jak należy w szpecjalnym piecyku dla prosów? :mrgreen:

#2 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Posted 24 February 2013 - 21:34

Ten specjalny piecyk to elektryczny piekarnik za 90zl
Caly bajer to pompka prozniowa :)
Samo wygrzanie buta to nie wszystko, kiedy but jest plastyczny trzeba go dopasowac,
do stopy...
Za pomoca pompki, odessane zostaje powietrze kiedy but jest na stopie, a stopa wraz z butem w worku siedzi.
Po odessaniu powietrza but przyjmuje dokladniejsza forme stopy :)

#3 Gosc_Paweł T._*

Gosc_Paweł T._*
  • Gość

Posted 24 February 2013 - 22:50

No... to ma sens. Tzn. takich butów nigdy nie posiadałem, ale dostrzegam analogię do formowania bokserskich ochraniaczy zębów, tzw. szczęk. Wyparza się to w gorącej wodzie i potem odciska na zębach, jednak bez zassania nie ma mowy o dokładnym uformowaniu.

#4 morning bell

morning bell
  • Użytkownik
  • 101 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 25 February 2013 - 11:28

Zgadzam się z powyższymi wypowiedziami. Może jednak ktoś próbował z dobrym skutkiem zrobić do samodzielnie w domu bez pompki próżniowej?

#5 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 25 February 2013 - 11:33

Jeszcze nie próbowałem (choć mam buty SH Custom Fit), ale z tego co wynalazłem w necie i 'na chłopski rozum', można pompkę zastąpić odkurzaczem.

#6 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 posts
  • SkądGdynia

Posted 25 February 2013 - 18:46

No... to ma sens. Tzn. takich butów nigdy nie posiadałem, ale dostrzegam analogię do formowania bokserskich ochraniaczy zębów, tzw. szczęk. Wyparza się to w gorącej wodzie i potem odciska na zębach, jednak bez zassania nie ma mowy o dokładnym uformowaniu.

Również dostrzegam poważne podobieństwo, ale do "nakładek stomatologicznych". Dentystka nie wysysała ze mnie wszystkiego (choć nie powiem, mogłoby to być całkiem interesujące..), a nakładki się trzymały bardzo dobrze.
Pompa.. to raczej ma na celu powiększenie stopy w sposób zbliżony do puchnięcia w czasie wysiłku (wynikające ze zwiększenia ukrwienia). Standardowym ekwiwalentem jest gruba skarpeta.

#7 Gosc_Paweł T._*

Gosc_Paweł T._*
  • Gość

Posted 25 February 2013 - 20:00

No szkoda z tą dentystką. Może następnym razem. A ładna przynajmniej?

Twój punkt widzenia jest interesujący. Jednak nie wiem, jak chciałbyś sprawić, żeby noga opuchła od 'podciśnienia' w worku. Nawet przy naiwnym założeniu, że uda się odessać całe powietrze, to ciśnienie atmosferyczne będzie naciskało na worek, który będzie przecież przylegał do buta.

Również z tego opisu wynika, że chodzi po prostu o dobry docisk:
http://roadcyclinguk...oes-fitted.html

#8 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Posted 25 February 2013 - 21:01

Paweł T., tak chodzi o nacisk z zewnątrz na but.
Przejdź się po serwisach narciarskich, wkłady do butów narciarskich są również termoformowalne i można bez większych problemów znaleźć taką pompę. Myślę że nie powinni robić większych problemów.

#9 xcracer

xcracer
  • Użytkownik
  • 391 posts
  • SkądMyszków

Posted 28 February 2013 - 11:44

Również posiadam buty z systemem custom fit( Shimano R315). Orientuje się ktoś gdzie w okolicach Częstochowy lub Katowic można przeprowadzić zabieg formowania??

W poprzednich butach zrobiłem to w Poznaniu będąc tam przy okazji. Jechać tam specjalnie w tym celu nie ma sensu...

#10 bobo100

bobo100
  • Użytkownik
  • 199 posts
  • SkądNowy Tomyśl

Posted 28 February 2013 - 21:56

To także się zapytam, czy takie formowanie u Shimano jest odpłatne, jeśli tak to ile mniej więcej? I czy dobrze myślę, że taki formowanie mógłbym zrobić w Żernikach, kolo Poznania? Zastanawiałem się nad tym, ponieważ cały rok jeździłem bez formowania i chętnie zobaczę co z tego wyjdzie.

#11 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 28 February 2013 - 22:00

Zadzwoń do Eurobike, oni powinni wiedzieć trochę na ten temat. Jeżeli tam się nic nie dowiesz skontaktuj się z którymś z serwisów narciarskich. Wydaje mi się, że Ski-Team powinien mieć takie coś, a jak nie to pozostają jeszcze Decathlony i InterSporty:)

#12 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 22 April 2015 - 18:20

ktoś próbował może sposób z domowym piekarnikiem i odkurzaczem?

#13 Stasko

Stasko
  • Użytkownik
  • 497 posts

Posted 22 April 2015 - 18:26

Domowy piekarnik ma min temperaturę 50  stopni / jeśli termostat jest niedokładny  60/.  Trzeba być bardzo odważnym żeby włożyć takiego nagrzanego bucika... :-D   Chyba że chodzenie po rozżarzonych węglach to normalka :-D

Reply to this topic