Skocz do zawartości

szerokość kierownicy

12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_łukasz_*

Gosc_łukasz_*
  • Gość

Napisano 24 grudzień 2008 - 15:11

witam mam do was pytanko jakie macie szerokie kierownice. Gentalnie wiem ze powinno sie stosowac taką kierownice jak szerokość swoich barków ja mam 44 cm wiec kierownica 44cm? CZY moze stosujecie węższa by pozycja byla bardziej aerodynamiczna czy szerszą by wygodniej sie jeżdzilo?? A gdybym zalozyl 40 cm to czy nie bedzie za bardzo uciskało klatki piersiowej ?

#2 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 24 grudzień 2008 - 16:15

Zauważyłem że Lance używa szerokich kierownic - 46 cm ? Ale on też wąski nie jest.

#3 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 24 grudzień 2008 - 16:17

Tez powinienem jezdzic z kierownica 44 cm a jezdze z najbardziej uniwersalną 42 cm, choc przy rowerze zimowym mam wlasnie 44. Jest calkiem okey. Kiedys jezdzilem z 40 -ką i tez nie narzekalem chociaz byla zdecydowanie za waska. Mysle, ze 42 cm sprawdzi sie prawie we wszystkich przypadkach i taką najlepiej wybrac.

Stas

#4 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 grudzień 2008 - 18:21

Jeśli masz barki 44 to daj kierownice 44 bo lepiej się manewruje, ale 42 też ujdzie.
Ja mam barki 42 i Dedę 44 (out-out), czyli 41,8 (c-c).

#5 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 24 grudzień 2008 - 21:30

Kolego, taka sama szerokość kierownicy jak barki to tylko "umowa".
Jak zauważył kolega GrzegorzP Lance używał dużo szerszej kiery niż swoje barki, bynajmniej nie robił tego dla lepszego manewrowania. Im szersza kierownica tym bardziej "otwarte" płuca- mniej ściśnięta klatka piersiowa a co za tym idzie- łatwiejsze oddychanie.
Ja mam 44 cm (c-c).
Pozdro!

#6 Gosc_MusicMan_*

Gosc_MusicMan_*
  • Gość

Napisano 24 grudzień 2008 - 22:19

O Lancu czytalem/oglądałem ze jezdzil na 38/40 zeby robic mniejszy opor ale mial problem z oddychaniem bo "ściskał" klatke i zrezygnował z tego.

#7 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 grudzień 2008 - 22:26

Szersza kierownica pozwoliła mu także lepiej balansować przy atakowaniu na podjazdach. :-D

#8 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 24 grudzień 2008 - 23:03

A właściwie - to jakie są najszersze kiery szosowe ? 46 , 48? Wiem że Lancowi robili kiery na zamówienie - w kilka dni miał taką kiere jaką chciał.

#9 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 25 grudzień 2008 - 11:38

Najszerszą jaką widziałem to 46 i na takiej też jeździłem. Wziąłem tą kierę głównie ze względu na niską masę (22xg) i śmieszną cenę.
Zdecydowanie lepiej mi się jeździ na 44.

#10 Gosc_łukasz_*

Gosc_łukasz_*
  • Gość

Napisano 25 grudzień 2008 - 14:00

dzieki za pomoc , jednak zmienie na 42 zobacze jak bedzie , jesli gozej to zawsze moge zmienic spowrotem na 44.

#11 Dziki

Dziki
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 26 grudzień 2008 - 01:05

Używałem kierownicy 42 wymiar- środek środek. Teraz mam 44. Rower na stromych pojazdach lepiej się prowadzi ,łatwiej się podjeżdża.Po płaskim niema ma prawie różnicy.

#12 Gosc_ziemo_*

Gosc_ziemo_*
  • Gość

Napisano 09 listopad 2009 - 22:42

Czy ktoś widział w jakimś sklepie internetowym lub "analogowym" ;) w Wawie kierownice o szerokości 46 cm (c-c)? Szukałem ale nie znalazłem. Będe wdzięczny za info.

#13 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 09 listopad 2009 - 23:27

A ja mam 40 kierę, mimo że barki ma szersze. Miałem taki sam dylemat jak ty, bałem się że będą problemy z oddychaniem ale chciałęm wąską i taką kupiłem. Jeździ mi się super, rower jest zwrotniejszy i bardziej compaktowy, do tego kiera jest lżejsza i sztywniejsza niż 42 czy 44, a z oddychaniem problemów nie ma, zawsze mogę się tak ustawić że ramiona mam trochę na zewnatrz tak że klatka nie jest ścisnieta, prędzej mam problemy z oddechem jak jestem za bardzo pochylony. Co do podjazdów i sprintów na stojąco to jest spoko, z tym że wiadomo że mniej stabilnie i trzeba bardziej balansować ale mi sie to właśnie podoba

Dodaj odpowiedź