Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mavic Ksyrium Sl czy cos innego

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 postów
  • SkądNowy Sacz

Napisano 06 marzec 2013 - 07:54

witam
mam mozliwosc zakupu prawie nie uzywanych kół Mavica model Ksyrium SL ten z czerwonymi piastami i szprycha.Cena za nie to 1700zl.Czy taki zakup jest oplacalny?Alternatywnie myslalem o skladaniu,pewnie wyszlo by mnie 2 razy taniej.ROzpatrywalem klasyczne kola na 32h i wyszlo by wagaowo kolo 1600g.

Waze 85kg i duzo jzdze po gorach.CO myslicie o takim zakupie?

#2 xcracer

xcracer
  • Użytkownik
  • 391 postów
  • SkądMyszków

Napisano 06 marzec 2013 - 09:03

Moim zdaniem warto.

Miałem dokładnie te same koła. Przejechałem na nich 44 000 km(może więcej, nie zawsze używałem licznika) w każdych warunkach...wiosna, lato, jesień, zima. Brały udział w kilkudziesięciu wyścigach, jeździły po każdym rodzaju nawierzchni.
W czasie całej eksploatacji nie miałem z kołami absolutnie żadnego problemu. Realna waga to coś około 1540 g/komplet, nie pamiętam dokładnie.
Jestem wysoki i w czasie jak je miałem ważyłem podobnie jak Ty.

Wiele osób obawia się pękania szprych, kosztów wymiany itp. W czasie całej eksploatacji nie pękła mi ani jedna szprycha. Serwisowanie piast jest banalnie proste.

Jeśli złożysz 2 razy tańsze koła na pewno nie będzie to klasa tych Ksyriumów no i wygląd też nie ten ;-)

#3 Gosc_Castor Troy_*

Gosc_Castor Troy_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2013 - 09:45

Cześć,

Też miałem Ksyrium'y SL z czerwonymi piastami i jedną szprychą czerwoną w każdym kole. Powiem krótko POLECAM w pełnym zakresie! Nic więcej dodać nic ująć. Przejechałem na nich 3 sezony i ZERO problemów.

P.S. Moja waga 68kg przy 176cm wzrostu.

#4 sherpa1

sherpa1
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • SkądŁódź

Napisano 09 marzec 2013 - 17:25

Miałem teraz podobny dylemat wymieniając stare Aksiumy. Ostatecznie wydałem nieco ponad 1000 ale gdybym miał się zmieścić w limicie to brał bym dt R1700

http://allegro.pl/dt...3061136203.html
http://allegro.pl/dt...3061136215.html

Realna waga jest około 1670g czyli prawie 200g mniej niż Aksiumy, do tego bardzo solidne piasty bazujące na DT350. W odróżnieniu od Mavica nie ma żadnego problemu z częściami serwisowymi.
W obecnej promocji u polskiego dystrybutora zapłacisz za nie poniżej 900 więc da rade zmieścić się ze wszystkim w tysiaku.

#5 szosowaszosa

szosowaszosa
  • Użytkownik
  • 107 postów
  • Skąddolnośląskie stepy

Napisano 04 sierpień 2013 - 07:24

Jednak R1700 to kompletnie inna liga niż ksyrium SL

Dodaj odpowiedź