Skocz do zawartości

Zdjęcie

odzież wierzchnia na 10-15 stopni - czy softshell sie nada

29 odpowiedzi w tym temacie

#1 xtremesystems

xtremesystems
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • Skądxxx

Napisano 06 marzec 2013 - 12:03

witam.
problem rekawic sie rozwiazal bo jezdzilem dzis w krotkich ale jest problem gory,.

co zalozyc na krotki rekawek.

zalozylem dzis krotki rekaw i na to softshel z lidla i sie spocilem.

softshell z meszkiem na rekawach i z przodu z windstoperem . z tylu membrena.

najbardziej spocone mialem rece i dół plecow. natomiast dolna czesc brzucha byla chlodna

szukam czegos lepszego bo wydaje mi sie ze w samym windstoperze bedzie za zimno( bez ociepalania)

http://www.mikesport...oftshell-1.html
to spelni zadanie?

dzieki

#2 mat777

mat777
  • Użytkownik
  • 274 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 06 marzec 2013 - 13:10

na 10-15 u mnie sprawdza się zwykła bluza, lekko ocieplana. Ta dokładnie: http://www.mikesport...erowa-pl-2.html

Szczerze to jeżdżę w niej nawet jak jest zimniej, kwestia założenia odpowiednich ubrań pod spód.

#3 xtremesystems

xtremesystems
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • Skądxxx

Napisano 06 marzec 2013 - 13:20

a co sugerujesz pod spod zeby to mialo rece i nogi. ?

#4 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 marzec 2013 - 13:48

Zacznijmy od tego, że patrząc po reklamówce lidla, ten ich softshel ma membranę i to jest przyczyną tego że się pocisz
cytując za Softshell - czy jest mi to potrzebne:
Na rynku jednak pojawił się boom na ubrania z napisem softshell i zgubiła się idea, dzięki której powstało coś takiego. Obecnie większość kurtek nazywanych softshellami posiada membranę, więc tak naprawdę są to hardshelle (kurtki membranowe) a nie softshelle. Softshell z membraną to nic innego, jak zwykła kurtka membranowa obszyta z zewnątrz śliskim materiałem i wyłożona od środka miękkim polarem bądź inną wyściółką, z napisem „softshell”. Produkty takie zdecydowanie odradzam- po pierwszym podejściu w takim sofcie zdegustujesz się jego kiepską oddychalnością i od razu będziesz żałował tych 500 zł wydanych na magiczną kurtkę, która miała tak dobrze oddychać.

Oczywiście lidlowska kurteczka nie kosztuje 5 stów, ale też nie jest prawdziwym softshell'em - mając taką kurteczkę (dobrej jakości - żadna membrana!) na grzbiecie w temperaturach opisanych przez Ciebie faktycznie można komfortowo jeździć w w/w temperaturach mając pod spodem praktycznie tylko koszulkę (potówkę) lub jak trochę chłodniej to dodatkową warstwę odzieży oddychającej.

Wskazanej przez Ciebie kurtki nie testowałem więc nie mogę ani polecić, ani odradzić. Możesz kupić, nie odrywać metki, przetestować - jak nie będzie odpowiadać to odeślesz. Co prawda będziesz koszty przesyłki miał w plecy, ale i tak jest to jakaś w miarę sensowna opcja.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#5 xtremesystems

xtremesystems
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • Skądxxx

Napisano 06 marzec 2013 - 14:09

a jaki softshell bez membrany bys polecil ? jakis przyklad . bo takto nie wiem czego szukac. czy w 2stowach da rade startowac do softshella?

mnie membrana jest w ogole nie potrzebna . za to potrzebuje zeby kurtka dobrze chronila od wiatru

#6 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 marzec 2013 - 14:24

W tej cenie pewno teraz da się coś przyzwoitego kupić, bo zaczęły się wysprzedaże. Oczywiście kupując coś za 7 dych byłbym ostrożny, ale można robić tak jak mój znajomy (czasem i ja) czyli zamawiać kilka sztuk z jednym kosztem przesyłki kurierskiej, wybrać coś co pasuje (pamiętać o metkach!), a resztę odesłać. Minimalnie podraża zakup, ale minimalizuje niebezpieczeństwo niedobranego lub niespełniającego wymogów towaru.

Szczerze mówiąc na temperatury powyżej 10*C to ubieram koszulkę z długim rękawem plus dodatkowo kamizelka (z tyłu siatka, z przodu warstwa wiatrochronna - jaka to teraz nie wiem). Spełnia to swoją rolę bez zarzutu. Ewentualnie, przy niższych temp (ok. 10) tak jak mat777 bluza i jest gicio. Mój softshell (marki teraz nie pamiętam) spisuje się super od zera do tak 12*C (pi razy oko), przy niższych jednak jeszcze jedna warstwa pod spód i też jest dobrze. No ale tak jak napisałem powyżej - sh muszą być bez żadnych membran, szczególnie na plecach.

PS. Czemu nie piszesz po polsku? Regulamin forum się kłania: stosowanie kapitalików (na początku zdania), brak pl znaków diakrytycznych, brak lub błędnie umieszczane znaki interpunkcyjne...

#7 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Napisano 06 marzec 2013 - 14:38

Z tego co czytałem, to ten softshell z lidla nadaje się do maksymalnie 5 stopni, potem jest w nim zdecydowanie za ciepło i sam miałeś okazję to sprawdzić.
Na 10 stopni długa bielizna termoaktywna pod spód i na to zwykła bluza rowerowa lekko ocieplana. 15 stopni to już w zasadzie krótki rękawek :)

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#8 xtremesystems

xtremesystems
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • Skądxxx

Napisano 06 marzec 2013 - 15:00

Dobra . to jaka ewentualnie lekko ocieplana bluza rowerowa?

prozor, nigdzie nie widzialem bluzy która ma z przodu warstwe wiartochronną . Mógłys dac jakąś przykładowa?

#9 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 marzec 2013 - 15:01

elcidx, zauważ że jeżeli

najbardziej spocone mialem rece i dół plecow. natomiast dolna czesc brzucha byla chlodna

i to przy tych temperaturach co w temacie wątku (zakładam, że było to od 10 - 15*C), to raczej poniżej 5*C będzie w nim zimno, a prawdopodobnie plecy i tak będzie miał spocone - problem tkwi w słabym (lub braku) transporcie wilgoci z pleców na zewnątrz oraz kiepskiej ochrony przed wiatrem.

A czy na ramionach w ogóle potrzebujesz warstwy wiatrochronnej? Na torsie i owszem, zgoda.
Jeśli faktycznie potrzebujesz, to po prostu kup wiatrówkę z dobrą wentylacją tyłu i będzie OK.

#10 Canyon990

Canyon990
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 06 marzec 2013 - 15:14

Ja na trening przy takich temperaturach zakładam:
•potówka siateczkowa,
•koszulka,
•kamizelka (przód windstopper, tył elastyczny,oddychający),
•rękawki,
•krótkie spodenki+nogawki 3/4

Czasami kamizelkę założę ocieplaną.

Jeżeli jeździsz w górach to rękawki będą Ci pasować, na podjazdach zsuwasz albo zdejmujesz, a na zjazd zakładasz.

#11 xtremesystems

xtremesystems
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • Skądxxx

Napisano 06 marzec 2013 - 16:04

elcidx, zauważ że jeżeli

i to przy tych temperaturach co w temacie wątku (zakładam, że było to od 10 - 15*C), to raczej poniżej 5*C będzie w nim zimno, a prawdopodobnie plecy i tak będzie miał spocone - problem tkwi w słabym (lub braku) transporcie wilgoci z pleców na zewnątrz oraz kiepskiej ochrony przed wiatrem.

A czy na ramionach w ogóle potrzebujesz warstwy wiatrochronnej? Na torsie i owszem, zgoda.
Jeśli faktycznie potrzebujesz, to po prostu kup wiatrówkę z dobrą wentylacją tyłu i będzie OK.

tak jak piszesz. transportu wilgoci ten softshell nie ma.

napisze moze co posiadam.

mam 4 koszulki
2 takie
http://allegro.pl/me...3042030759.html

i dwie z długim. ale ten sam materiał

bluzy nie mam.

mam ten sofshell.ale on jest do kitu.

Nie zamierzam jeździć poniżej 10stopni C.

Czy na te koszulki co zalinkowałem wystarczy porządna bluza?
Zalinkujcie jakąś przyzwoitą z winstoperem .bo nie wiem o jakie chodzi.
Ogolnie nie lubię jak mnie przewiewa . na torsie i brzuchu musze mieć windstoper. w rekawach też by się przydał bo na zjazdach zimno w łapy.

Czy pod tą koszulkę co linkowałem musi być jeszcze potówka np taka
http://allegro.pl/be...3065324128.html

albo to

http://allegro.pl/ko...3002429853.html

#12 xtremesystems

xtremesystems
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • Skądxxx

Napisano 06 marzec 2013 - 20:04

ogladam pare godzin allegro i juz mam sieczke w glowie jeśli chodzi o bluzy.

Dodatkowo szukając modeli na stronie producentów znajduje 150 nazw różnych technologii które nic mi nie mówią

#13 Gosc_paulsen_*

Gosc_paulsen_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2013 - 20:52

ogladam pare godzin allegro i juz mam sieczke w glowie jeśli chodzi o bluzy.

Dodatkowo szukając modeli na stronie producentów znajduje 150 nazw różnych technologii które nic mi nie mówią

Siedzę w tym trochę i aktywnie testuję. Jak chcesz porady powiedz czego oczekujesz od bluzy i ile kasy chcesz wydać.

#14 xtremesystems

xtremesystems
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • Skądxxx

Napisano 06 marzec 2013 - 22:47

tak jak napisalem. mam koszulke 4 F (krótką i długą)

potrzebuję czegoś (bluzy czy softshella) na te koszulkę żebym mógł jezdzić od 10stopni celsjusza

najbardziej doskwiera mi wiatr. wiec jakis windstoper z przodu . (tylko nie wiem czy bluza ma byc ocieplana czy nie)

wydac moge ok 250zl.

#15 Gosc_oscar_*

Gosc_oscar_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2013 - 23:13

polecam taką kurtałkę:
http://www.ebay.it/s...cat=0&_from=R40

kupiłem taką tylko czerwoną w egobike. tu (ebay) akurat jest dużo niższa cena niż w PL (u nas ponad 500). jeśli dołożysz trochę kasy, do naprawdę wartego każdej złotówki towaru, nie powinieneś żałować. 75euro za taki ciuch to już tanio. niestety trochę dużo za przesyłkę... z drugiej strony takie rzeczy kupuje sie na lata.

#16 Emilo

Emilo
  • Użytkownik
  • 423 postów

Napisano 06 marzec 2013 - 23:47

używam takiej Biemme http://www.rowerspor...ugi-rękaw-focus jestem bardzo zadowolony i cena przystępna

#17 xtremesystems

xtremesystems
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • Skądxxx

Napisano 07 marzec 2013 - 08:39

to co proponuje ostania dwójka kolegów wydaje sie być za ciepła .

znalazłem coś takiego
http://www.ebay.pl/i...=item2c6b0f5913

droga rzecz ale czy sie sprawdzi?
i co bym pod to musiał włożyć ?

Pamiętajcie że chodzi o temperatury 10+

#18 xtremesystems

xtremesystems
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • Skądxxx

Napisano 07 marzec 2013 - 11:29

zrobilem dzis krotki test.
powniewaz mam jeszcze stary pseudowindstoper z lidla (nawet nie kolarski) wdzialem dwie koszulki . jedna z dlugim druga z krotki rekawem.
bylo o wiele lepiej niz wczoraj w softshelu.

potem jeszcze sprawdzilem na dwoch koszulkach z dlugim rekawem i ten windstoper. ogolnie bomba.

wiec to czego potrzebuje to dobrej klasy kurtke/bluze z dobrym windstoperem (wiadomo ten z lidla jakoscia nie grzeszy)

do tego zauwazylem ze marznie mi dolna czesc brzucha i pecherz ( boje sie przeziebic pęcherz)
Czy w takim ukladzie potrzebuje jeszcze jakiś bielizny (majtek) termoaktywnych?

Wypatrzyłem taką bluze
http://www.mikesport...indstop-pl.html

#19 slababateria

slababateria
  • Użytkownik
  • 175 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 07 marzec 2013 - 18:58

Co byście polecili na temperatury do 15 st. (raczej bluzę) w cenie do 170-200 złotych? Ja jestem ciepłolubny, ale też nie chcę się gotować. Mam jakąś bluzę (mającą na karku kilka lat, kupioną na Allegro za grosze) w której ciągle jeżdżę i chciałbym jakiś substytut dla niej.
Ktoś powie coś więcej na temat tej Biemme: http://www.rowerspor...ugi-rękaw-focus

#20 TomekB

TomekB
  • Użytkownik
  • 28 postów
  • SkądAugustów i Kalifornia

Napisano 07 marzec 2013 - 21:05

Biemme Focus jest bardzo fajna, mam i sobie chwale. Temperatury od 5 (pod spodem potowka lub potowka+koszulka) do 15 stopni (potowka lub nic).

Dodaj odpowiedź